Árva lehet egy gyerek, de te is éppúgy felnőttként: amikor már nincsenek szüleid, nincs többé mentsvárad, biztonságérzeted – az árnyak követnek, lehetsz-e valaha szabad? Marcel Rufo kötődésről, elszakadásról és magunkra találásról.

cikk-tipus-ajanlo


Ettől rettegtél gyerekként, aztán egyszer csak valóra válik a visszavonhatatlan veszteség. Valószínűleg közdöttél ellene, de bekövetkezett. Így kell lennie.

Tárgy vagy emlék?

Hogy elviseld a hiányt, talán ezért őrzöl mindenkitől egy-egy fontos tárgyat, bár egy idő után rájössz: nem kellenek a kézzel fogható dolgok. Elég az emlék.

Végiggondolod. Az élet nem más, mint elválások, szakítások, egymásra találások és eltűnések sora. Minden a szimbiózissal kezdődik: az anya és a gyermek szükségszerű, létfontosságú egységével.
A fejlődéstörténet viszont a válások sorozata. A magzat kiszakad az anyja hasából, a csecsemő elszakad az anyja mellétől, az apróság a szobatisztasággal elválik önmaga egy darabjától.

Később a játéktól, a kedvenc állattól, a baráttól, a rokontól, a szülői háztól. Minden szakítás próbatétel, így tanulja meg: soha nem fog győzni, ha nem tanul meg szakítani.

Kisgyermekkorunkban melegben és biztonságban élünk, ez a mi várunk, itt vagyunk erősek.

Vár és a várárok

Csakhogy a világ a várárkon túl kezdődik, a szülőknek felvonóhíddá kell válniuk, hogy a gyermekük eljuthasson a külvilágba – amely veszedelmes, meglepetésekkel teli. Ám ha tudja, hogy bármikor, amikor csak akar, visszatérhet a várba, akkor az ereje és a hite megsokszorozódik.

Mi is az életünk? Kapcsolódás és elszakadás, kötődés és elválás, visszatérés és elhagyás. Ez ismétlődik örökké.

Az önmagunkra találás záloga: az elszakadás. De lehet-e fájdalommentes a válás? Csak a szülő segíthet, az ő feladata a biztos háttér kialakítása, ahonnan a gyermek „felrepülhet”. De hallani kell (hogy ne végződjön a természetes folyamat tragédiával): engedjetek el!

 

engedj-el


Marcel Rufo: Engedj el!

Park Könyvkiadó
Ára: 2500 Ft

„Kötődnünk kell, itt vagy ott, de soha ne engedjük, hogy megkötözzenek.”

 

Még az elengedésről:

Néhány gondolat a szauna, a házasságon kívüli szex és a női hiszti összefüggéseiről, továbbá arról, meg lehet-e úszni egy érzelmi atombombatámadást. | Szauna, hiszti és a házasságon kívüli szex

T.-vel tavaly szakítottunk, mert megőrjítettük egymást – azóta néha besétál a lakásomba, megszendvicsezik, jön az ölelés, ellazulás, kitárulkozás, és reggel megint nem bírom elviselni. | Az ex, aki mindig visszatér


Mustra