Közös reggelivel elkerülhető a gyermek túlsúlya

Zanza!

Egy olyan családban, ahol nem tartják fontosnak a rendszeres és közös együttléteket, ahol nincsenek szervezett családi programok, sokkal nagyobb valószínűséggel lesz a gyerek túlsúlyos, vagy válik cukor- ill. szívbetegség áldozatává.

cikk-tious-rovid

Egy német tanulmány szerint, étkezési szokásainkat alapvetően meghatározza, hogy milyen családi körülmények közül jöttünk. Ugyanakkor már néhány egyszerű rituálé is segíthet, hogy a gyermekek egészséges felnőttekké váljanak, függetlenül attól, hogy tehetős vagy szegény szülők gyermekei.

A több mint kétezer német család körében végzett reprezentatív vizsgálatba, a 11-14 éves gyermekkel rendelkező szülőket vonták be. A felmérés szerint a gyermekek jövőbeni túlsúlyának valószínűsége 1,6-szer nagyobb azokban a családokban, ahol nem jellemző a mindennapos közös reggelizés.

Habár a legtöbb felnőtt szeretné gyermekét egészséges életmódra nevelni, ugyanakkor gyakorlati megvalósulásának elmaradását az időhiánnyal, illetve a lelki és anyagi problémákkal magyarázta. Az ilyen stresszes életmódot folytató szülők által nevelt, harmonikus napirenddel nem rendelkező gyermek, gyakrabban küzd lelki és testi problémákkal egyaránt.

Az olyan családokban viszont, ahol számíthatnak a környezetükben élő barátok és rokonok segítségére, a felmérés szerint 5-8 százalékkal alacsonyabb a testi-lelki bajokkal küzdő gyermekek aránya. Azok a szülők, akik az idő- és a pénzhiány ellenére is ki tudnak alakítani egy kiegyensúlyozott napirendet a család számára, és biztosítják az egymásra való odafigyelést, sokkal eredményesebbek lesznek a gyermeknevelésben, és gyerekük is jobb eséllyel válik egészséges felnőtté.

Blogmustra