Nagyon Kék Könyv – vízről és természetvédelemről gyerekeknek

image0 (1)

A Nagyon Kék Könyv hiánypótló kötet, ami úgy szól a víz témájáról, hogy közben még a klímaszorongást is oldja. Ráadásul szórakoztat, elgondolkodtat és még büszkévé is tesz – például mert a különleges magyar vizekről és természeti adottságokról is szó esik benne. A szerzőt, Gévai Csillát és szülőt is kérdeztünk, de gyerekek kezébe is adtuk a kötetet.

Nagyon Kék Könyv

Szórakoztató és ismeretterjesztő könyv a vízről
a szerző, Gévai Csilla rajzaival,
a Kék Bolygó Alapítvány támogatásával
Kiadó: Corvina
Ár: 2999 ft

Láperdei Leó, Fodrozódó Dóra és társaik kalauzolják a szülőket és a gyerekeket a vizek birodalmában ebben az egyedülálló kötetben. Megtudjuk tőlük, hogy a Fertő tó a harmadik legnagyobb tavunk, vagy épp, hogy a víz tisztasága és keménysége is mérhető. És a sok praktikus információ mellett azt is, hogy milyen csodálatos elemről van szó, ami amellett, hogy az élet forrása, bármilyen alakot fel tud venni.

A sok meglepő és hasznos információt a könyvben megjelenő aranyos fiktív figurák, rajzok és infografikák adják át – legyenek azok festményszerű illusztrációk vagy épp egy képregény. A fejezeteken belül (elsőtől tizenhetedik hullámig) jól megférnek a hasznos ismeretek és a szórakoztató elemek. A Naprendszer bolygói mellett felbukkannak például vízilények, de egy Nemes Nagy Ágnes vers is.

A kötet előzménye, a Nagyon Zöld Könyv 2013–ban jelent meg, már akkor megszületett a vízről szóló gyerekkönyv ötlete. Melynek célja úgy definiálni ezt az elemet, ahogy korábban még nem tette meg senki a magyar olvasó- és még olvasni nem is tudó közönség számára. Ugyan létező tendencia a könyvpiacon, hogy a természettudományos témákat közérthetően adják át, de ritka erre a jó hazai példa. A kötet célja az, hogy játékos formában tanítsa a gyerekeket, akik így örömmel fogadják be az új ismereteket.

PB161296
Brand&Content

Akár egy finom leves

Egyszerre ismeretterjesztő és szórakoztató kötet tehát a Nagyon Kék Könyv, hiszen, ahogy a szerző mondja:

„ami jó, az állhat sok mindenből, mint egy finom leves”.

Ennek a gyerekkönyvnek a receptjébe kellettek többek között jó illusztrációk is, hogy az ismeretek vizuálisan is megjelenjenek, így is könnyen átadhatók legyenek. Ez pedig egy gyerekkönyv esetén kiemelten fontos.

Viszonylag ritkaságnak számít, hogy megegyezik a szerző és az illusztrátor személye, de ebben az esetben nem meglepő. Gévai Csilla illusztrátorként kezdte könyves pályafutását, először Berg Judittal dolgozott, így fedezte fel a Pagony kiadó, akiknek több kötetének rajzain ő dolgozott.

A könyv megjelenését a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány támogatta, melynek munkásságában kiemelt szerepet játszik a legkisebbek edukációja.

 

A 10 éves Marci szerint: "A legjobban a könyvben a térkép és a karakterek tetszettek. Sok újat tanultam belőle, a Tisza-tó például nagyon meglepett, eddig csak a Tisza folyóról tudtam, de azt is érdekesnek találtam, hogy a víznek is van keménysége. Szerintem 6-12 éveseknek érdekes lehet, az iskolában – órán, könyvtárban is lenne helye."

Azzal, hogy a Nagyon Kék Könyv a szórakoztatást és a tudományos ismeretek átadását ötvözi, élményalakú oktatásban részesíti az olvasókat. Esetleg a hallgatókat, hiszen már az óvodás korosztálynak is érdekes a könyv – nekik pedig inkább felolvassák a szövegeket a szülők, vagy az óvónénik.

A vízben a szorongások is oldódnak

Hogy melyik korosztálynak szánják a Nagyon Kék Könyvet? Az iskola harmadik, negyedik osztályában sok szó esik a témáról – ezért akár az órán is helye van, ugyanakkor a fiatalabbaknak is érdekes olvasmány. A Kék Bolygó alapítvány Fiúról apára környezetvédelmi programja például sok óvodába eljutott, ahol a pedagógusok és a gyerekek is örültek a témával kapcsolatos hasznos információknak. És talán az sem meglepő, hogy a szülők érzékenyítése is a kötet szándékai között szerepel.

Kimondott célja a kötetnek a cselekvő környezetvédelem megvalósítása – az az igazi eredmény, ha az olvasás hatására történik valami az olvasó (legyen gyerek vagy felnőtt) életében is.

Legyen szó faültetésről, folyók tisztításáról, vagy csak olyan, hétköznapokban könnyen megvalósítható célokról, mint a szelektív hulladékgyűjtés.

Ilyen, a minden család életében megvalósítható tettek hatnak a közvetlen környezetünkre. És ezek azok, melyek segítenek abban, hogy ne elvont problémaként jelenjen meg a természeti értékek védelme, hanem a mindennapok részeként. Amennyiben a legfiatalabbak jó mintaként találkoznak a témával, és már kiskorúként elsajátítják, nagy az esélye, hogy mire felnőnek, a probléma kezelése is egyszerűbb lesz.

PB171302
Brand&Content

És pontosan ez a könyv egyik legnagyobb erénye: hangsúlyozza és példákkal támasztja alá, hogy mindenki tehet a szűkebb és tágabb környezetéért; rajtunk múlik, milyen környezetben nő fel a következő nemzedék, nincs szó eldöntött kérdésről

Egy szülő szerint  -  "Mellbevágó élmény volt, amikor nyolc évesen feltette a fiam a kérdést: hogy akkor tényleg közel van-e a világvége. Kiderült, hogy – annak ellenére, hogy nem egy nagy médiafogyasztó – beszivárogtak az infók az életébe globális felmelegedésről, túlnépesedésről, lakhatatlanná váló Földről. Azóta elő-, előkerül a téma közöttünk, de a Nagyon Kék Könyv típusú információforrás is nagyon kell. Kevés a szülő kötelező optimizmusa, kellenek a külső, hiteles, jól fogyasztható források."

Sok szülő meglepődik azon, hogy a környezetvédelem kérdésköre milyen korán eléri a gyerekeket. Olvassák az óriásplakátok szövegét, hallanak a klímaválság témájáról. És ha nem segítünk feldolgozni az információkat, bekapcsol a fantáziájuk, és elkezdi őket foglalkoztatni – például a világvége kérdése. Ezért is fontos oldani ezt a szorongást, beszélni a témáról, megmutatni, hogy lehet tenni a problémák ellen.

És persze az is segít, hogy cukik a figurák, az ismeretek könnyen befogadhatók, és a végkicsengés is utat mutat: tenni kell, ehhez mindenkinek megvannak az eszközei kortól függetlenül. Ami pedig a szülőket illeti, nekik jó példát kell mutatni, amihez nem szükséges klímakutatónak lenni, de a tudatos viselkedés – például a vásárlás terén – már sokat jelent. Az biztos, hogy az állandó elégedetlenség nem elég, főleg, ha frusztráltsággal jár – ezért is kell könnyedebben foglalkozni a témával.

Be kell csorognia a témának az oktatásba is

Ahogy a büszkeségnek is helye van, hiszen például nagy dolog gyerekszemmel is, hogy Magyarország gyógyvíz-nagyhatalom, világszinten is kiváló adottságokkal.

A víz kincs, a gyógyvíz rengeteg formájában még inkább az, ez a kicsiknek is hasznos információ.

Ugyanakkor a szülők is tanulhatnak a könyvből, például azt, hogy 100 éve milyen lápos ország voltunk – és hogy meg kell reformálni a vízgazdálkodásunkat, hogy óvjuk a vizes élőhelyek értékeit.

 

A Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány támogat minden olyan kezdeményezést, amely választ keres és ad a környezeti, klímavédelmi és fenntarthatósági kihívásokra. Pályázatokkal, tőkével, praktikus tanácsokkal, együttműködési ajánlatokkal segítenek a környezetvédelem és fenntarthatóság iránt elkötelezett magánszemélyeknek és szervezetnek.

A környezetvédelem témáját tehát óvodás kortól be lehet és kell vezetni a gyerekek életébe. Ehhez az óvónők, tanárok részéről megvan a nyitottság, és a szülők többsége is fontosnak tartja, hogy beszéljenek róla. A Nagyon Kék Könyv otthon és az oktatásban is jó eszköz ehhez.

A cikket a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány támogatásával  a Brand & Content készítette, nem a Dívány szerkesztősége. Arról, hogy mi is az a támogatói tartalom, itt olvashat részletesebben.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek