Zanza!

Vannak, akik a Kaiserschmarrnra esküsznek, mások a hazai, grízzel készült császármorzsát részesítik előnyben. Melyik az igazi? Mindkettőhöz itt a recept, próbálják ki, amelyik tetszik.

Az egyik kedvenc gyorsédességem a smarni. Legalábbis az az igazi, nagymamámféle. Akkor a legjobb, ha vannak benne kicsit odakapott részek is. Pár éve, amikor Ausztriában síeltünk, vacsora után rendeltem belőle egy adaggal. De amit kihoztak, az egy teljesen más étel volt. Egy palacsinta, ami feldobás közben szétesett, és darabokban hullott vissza a serpenyőbe. Mindez egy csomó porcukorral, és valami jó édes kompóttal (Zwetschkenröster) tálalva. Na, ez volt az első élményem az eredeti Kaiserschmarrnnal.

Ami így készül:

Wiener Kaiserschmarrn (3-4 adaghoz)

  • 25 dkg liszt
  • 5 dl tej
  • 10 dkg cukor
  • 4 dkg vaj
  • 4 db tojás, szétválasztva
  • 3 dkg mazsola (esetleg egy kupicában rumba áztatva)
  • egy csipet só
Bécsben így hívják: Kaiserschmarrn mit Zwetschkenröster
Bécsben így hívják: Kaiserschmarrn mit Zwetschkenröster

Így készítse el

  1. A tojások sárgáját keverje fehéredésig a cukorral és a sóval.
  2. Ezután keverje hozzá a tejet, a lisztet is és a mazsolát is.
  3. Verje kemény habbá a tojásfehérjét, és óvatosan forgassa bele a masszába.
  4. Hevítse fel a vajat a serpenyőben, és nem túl nagy lángon süsse aranybarnára a tésztát úgy, mintha rántottát készítene. Amikor nagyjából összeállt, tépkedje a serpenyőben darabkásra, és a darabokra is pirítson kicsit rá.
  5. Hintse meg porcukorral, és adjon hozzá osztrák módra, saját levében, fahéjjal készített szilvakompótot, vagy sárgabaracklekvárt.

Császármorzsa, grízesen, magyar módra (3-4 adaghoz)

  • 10 dkg gríz (búzadara)
  • 7 dkg liszt (körülbelül 3 púpozott kanál liszt)
  • 3 tojás
  • 2,5 dl tej
  • 2,5 evőkanál kókuszvaj/bármilyen zsiradék
  • 5 dkg nádcukor (simán lehet kevesebb is)
  • egy csipet só
Igaz, ez valamivel macerásabb, mint az osztrák változat, de semmi nem tudja überelni a nagy, összetapadt, és kissé odakozmált, baracklekvárral keveredő darabokat.
Császármorzsa és baracklekvár, nálunk így megy ez
Császármorzsa és baracklekvár, nálunk így megy ez

Így készítse el

  1. Keverje össze a lisztet, sót és a grízt.
  2. Adja hozzá a tejet is, és jó alaposan dolgozza bele.
  3. Hagyja állni 40-60 percet, hogy meg tudja szívni magát a dara.
  4. Most már jöhet a tojások sárgája, a cukor, és a kemény habbá vert fehérje is. Ha csak 2 tojásnak a fehérjét forgatja a masszába, sokkal sűrűbb, keményebb smarnit tud készíteni.
  5. Magasfalú, széles serpenyőben melegítse fel az olajat, öntse bele a masszát, és kevergetés mellett süsse meg. Akkor jó, ha egy kicsit odakap (persze, nem leég), és jó aranybarna a színe.
  6. Lekvárral vagy csak simán porcukorral tálalja.

Ön melyik változatot szereti?

  • Mindkettő jöhet! 1115
  • Egyértelmű, hogy a grízes a menő! 962
  • Dehogy egyértelmű, az eredeti sokkal jobb! 578
  • Köszönöm, egyikből sem kérek! 69

 
Blogmustra