Elkészült a Gault&Millau (e: go-mijó) Magyarország 2017-es étterem- és borkalauz, és ahogy ilyenkor szokás, több kategóriában is győztest hirdettek, íme a lista:
Az év étterme: Mádi Udvarház (konyhafőnök: Horváth Gábor)
Az év vidéki étterme: Kisvendéglő a Hargitához (Békéscsaba)
Az év borászata: Szentesi Pince, Budaörs (Szentesi József)
Az év konyhafőnöke: Pesti István (Platán)
Az év étteremtulajdonosa: A Rosenstein család (Rosenstein Vendéglő)
Az év feltörekvője: Pajta bisztró (Őriszentpéter)
A magyar gasztronómia reménysége: Garai Ádám (Olimpia étterem)
Alternatív vendéglátás: Beszálló Food Bar (Budapest)
A kiadvány 231 hazai étterem és 569 bor tesztjét tartalmazza, bemutat továbbá 163 borászatot és 244 szállodát, és a címek nagyrészt nem egyetlen év munkáját díjazzák, hanem több év teljesítményét - írja az Origo. A tesztelés egyébként anonim zajlk, és a szempontok közé tartozik a felhasznált alapanyagok minősége, szezonalitása, az elkészítés szakszerűsége, a technológiák adekvátsága, a tányéron megjelenő ízharmónia, arányosság, a kreativitás, az egyéniség, az ár-érték arány, a tálalás és a konyha teljesítményével összhangban álló szerviz.
A pontozás
20–19,5: A világ legszűkebb élvonalához tartozó étterem – öt sapka
19 pont: A világ legjobb éttermeinek egyike – négy sapka
18–17: Kiemelkedő konyha – három sapka
16–15: Nagyon jó konyha – két sapka
14–13: Jó konyha – egy sapka
12–11: Jó szívvel ajánlható konyha – ha az ár-érték arány is rendben van
10–8: A konyha esetenként túlmutat a mindennapi rutinon
T: Étterem számottevő erény nélkül („tesztelve, de nem értékelve")