Teszt: eddig azt hittük, szeretjük a krémest

Olvasási idő kb. 12 perc

Amikor egyik kolléganőm bedobta a szerkesztőségi értekezleten, hogy teszteljünk krémeseket, mindenki lelkesen helyeselt: a krémest mindenki imádja! Fel kellett tehát venni a tesztelnivalók listájára. 

A kóstolóra kilenc olyan cukrászda termékét neveztük be, amelyeket sokan ismernek. Próbáltuk megszerezni a krémesek összetevőit is, de sajnos a legtöbb helyen nem tudtak kielégítő válasszal szolgálni erre a kérdésre. Még nem tart ott a hazai cukrászat, hogy ilyen jellegű kérdésekre válaszoljanak, meg egyébként is, a vevő az egyen, ne kérdezősködjön. Na.

Ahol kaptunk választ, azt meg is mutatjuk. És nem a pontos receptekre voltunk kíváncsiak, csak, hogy főzött krémből, vagy porpudingból készültek-e a krémesek, vaj vagy margarin került a tésztába, ilyesmik.

Mondjuk legalább az kiderült - legalábbis az eladóktól úgy tudjuk - , hogy az összes, általunk próbált krémesben helyben főzött, saját gyártmányú krém van. Nos, némely terméknél ez számunkra azért erősen kérdőjeles, de persze elhisszük amit mondanak nekünk.

A krémeseket nem tudományos alapon vizsgáltuk (nehéz is lett volna pontos összetevőlista nélkül), tehát kizárólag érzékszerveinkre hagyatkoztunk a pontozás során. A maximálisan elérhető pontszám 35 volt, az aranyérmesnek sikerült egyedül átvinnie a 20-as határt.

kremes-

A tesztelők szerint ilyen az ideális krémes: könnyű, nem túl gejl, nem túl édes, nem túl tejporízű, pont jó, ropogós leveles tésztával és lehetőleg leheletnyi porcukorral a tetején. Csupa krémesszerető kóstolta a süteményeket, és saját maguk is meglepődtek, hogy milyen rosszul lehet lenni a krémestől.

„A krémes az egyik kedvenc sütim, többek közt azért is, mert a családi vasárnapi ebédre egyértelműen a krémes az egyetlen, amit mindenki szeret. A gyerekek imádják mancsikolni, a nagymamák imádják kritizálni és nyammogni rajta, a szülők pedig boldogok, hogy mindenkinek jó.” 

„A tesztből egyetlen egyre sem tudtam öt pontot adni, egyrészt azért, mert mivel ez a kedvenc sütim, ezért ebből megvan a kedvencem: a miskolci diósgyőri Kisgergely cukiban a görög krémes a legcsodálatosabb a műfajban, illetve az újlipótvárosi Vanilin cukrászda vanilin „sajátmárkás” krémese is a legjobb amit készíteni lehet. A vanilin krémes lényege, hogy nem porcukros, ezt külön nagyon szeretem benne.”
 
„Azzal kezdem, hogy elmondjam, hogy szomorú vagyok. Nem szeretem a cukrászsüteményeket, egyetlen dolgot szerettem eddig a cukikban: a krémest. Azt viszont feltétel nélkül, mindenhol, imádtam. Eddig. Ugyanis most mindjárt elhányom magam. Nem hittem volna, hogy mindnek van mellékíze, ami csak akkor jön ki, ha másik cukrászda krémese után/előtt eszed az adott darabot. Pedig mindnek van, csak van amelyiknek jobb, van amelyiknek rosszabb.”

„Soha többet nem eszem krémest, ha ezt tudják a legjobb cukrászdák Budapesten!”

Krémes

A krémes olyan cukrászati sütemény, amely zsiradékkal készült leveles tésztából sütött lap(ok)ból és a közéjük töltött lágy, vaníliás, főzött sárgakrémből áll. Négyzet vagy téglalap alakúra szeletelt, porcukorral meghintett tetejű sütemény.

Felhasználandó összetevők  leveles tésztához
Búzafinomliszt BL55 és/vagy búzarétesliszt BFF55,
vaj vagy margarin,
víz,
étkezési só,
ecet vagy rum.

Főzött vaníliás sárgakrémhez
Búzafinomliszt BL55 és (búza-, kukorica- vagy burgonya-)keményítő,
tej (min. 2,8% zsírtartalom ),
cukor,
vaníliarúd vagy vaníliás cukor,
tojássárgája,
tojásfehérje.
A krém készítéséhez színezőanyagot tartalmazó porkeverék nem használható fel!

Hintéshez Vaníliás porcukor

Minőségi követelmények (...) friss, lágy krém, roppanós tésztarétegek között; a krém tányéron, szobahőmérsékleten enyhén remegős. (...) halványsárga krém, sült tésztalapok. 

Forrás: Magyar Élelmiszerkönyv

Utolsó helyezett: Cziniel krémes, 12 pont 

„Ruszwurm krémes” az eladók szerint, akik nem tudják, mi van benne, pedig sokan szokták kérdezni, annyi biztos, hogy tejszínhabos a krém. Ettől nem lettünk okosabbak, és fogalmunk sincs (ahogyan az eladóknak sem), hogy mi a fenéért hívják Ruszwurm krémesnek. Mindenesetre a teszt után összehasonlítottuk a Ruszwurm krémesét és ezt, és azt kell, hogy mondjuk egy leheletnyi hasonlóság sincs a két édesség között.

kremes-4
„Elvileg tejszínes krém, szerintem cukrászati hab, némi növényi zsírral felütve, ami biztos,hogy nem valódi tejszín. Ez a szájpadlásra feltapadós. És nincs is vanília íze.” „Sok tejszín, fáradt tészta, az egész olyan ipari.” „Cukros tejszín.” „Puha, vastag tészta, tömős, cukros ízzel. Ízetlen, mégis cukros krém.” „Ez mi az ördög? Köze sincs azokhoz, amiket eddig ettem."

Nyolcadik helyezett: Gerbeaud krémes, 14 pont

Kicsit szomorú, hogy az egyik legdrágább krémes csak az utolsó előtti helyre tudott becsúszni, és az a helyzet, hogy a bejgliteszt után (meg úgy egyébként is) elég sokat vártunk a Gerbeaud-tól. Hát ez most nem jött össze. A krémje legalább főzött. Fontos információ: ha ki akarja próbálni, hogy mit tud ez a krémes, javasoljuk, hogy elvitelre kérje, így „csak” 1125 forint, míg ha helyben fogyasztaná el, már a dupláját kell kicsengetnie, 2250 forintot. Most ugye ön is hangosan felröhögött? Akkor jó. 

kremes-3
„Magyarország a sárga tojások hazája, ez konkrétan narancssárga, ennyire egy tojás sem színez. Olyan mintha karamell került volna bele, a teteje nekem túlsült, és nincs meg a vaníliássága.” „Bizarr az íze, sok a porcukor, és az állaga a színével együtt szállodai tojásrántottaszerű. van egy kicsit égetett cukor mellékíze.” „Sárga a krém, kicsit fura állaggal, de legalább nem nehéz. A tészta felpuhult, jellegtelen.” „Mint a klasszik vendégváró húsvéti süti. Nem a legjobb értelemben.” „Ez az első komolyabb mélypont, egyrészt mitől sötét narancssárga??? Másrészt szimplán zsíríze van, mint egy vajas pogácsának.” „Sárgásabb a krémszín, egész finom, viszont átáztatja a tésztát, amitől az nagyon béna"

Hetedik helyezett: Jégbüfé krémes, 15 pont

Két kóstoló volt csupán, aki rajongott ezért a termékért, úgy tűnik, jól felpontozták a Jégbüfé krémesét, amit csak akkor vegyen meg, ha bűnhődni szeretne. A krémje állítólag főzött, csak az a kérdés, hogy miből...

kremes-8
„Helló ipari, ha ez tényleg valami menő cukrászdából származik, akkor szégyelljék magukat. Vastag tető, zselatin, szóval ezt venném meg 150-ért a sarki cukrászdában, ahova pont ezért nem járok.” „Szerintem ennek egyértelműen szalonnás mellékíze van a többihez képest.” „Állagra és ízre is ezt szeretem.” „Szerintem ez a Horváth terméke, szeretem.” (nem nyert - a szerk.) „A krém túl sűrű, a tészta meg száraz és nem, egyáltalán nem jó." „Vaníliaaromás szalonna, ez botrányos, egyértelműen ez a legalja az egésznek.” 

Hatodik helyezett: Vanilin krémes, 15,5 pont

A Vanilinben imádjuk a kis csokoládé bonbonokat, a süteményekkel viszont úgy tűnik, nem vagyunk kibékülve. Sajnos nem ez volt az első olyan termékük amit nem kedveltünk, viszont csodás kutyás, meg Star Warsos tortákat készítenek. Szóval ha a kinézet fontosabb, mint az íz, simán ajánljuk őket! És még egy nagyon pozitív dolog: nem küldtek el minket amikor az összetevők iránt érdeklődtünk, hanem megadtak egy e-mail címet, hogy ott majd biztosan tudnak segíteni a kérdésben. 

kremes-5
„Ez a pudingos verzió, megszívta magát az alsó réteg, ráadásul nem is friss.” „Nincs színe, és semmilyen ízű.” „Nedves kéztörlők között édes, műízű polisztirolhab.” „Nem tudom elmondani, az milyen, de tompa íze van. Nem annyira rossz.” „Rumos mellékíze van.” „A krém könnyű és finom, de a tészta itt is félrement"

Negyedik helyezett: Auguszt krémes, 17 pont

Ettől sem lett jobb kedvünk, hogy az Auguszt is lemaradt a dobogóról, de ez már egész jó szöveges értékeléseket kapott. Amiért szintén jár az Augusztnak a bónuszpont: oldalról meghajtott kartonlapok közé csomagolták a krémest, hogy az még véletlenül se essen szét/ütődjön meg szállítás közben. Szenzációs ötlet, a krémes egy olyan műfaj, amit ha nem egyből eszik meg az ember, gusztusosan aligha tudja tálalni. Ja, és a krém természetesen főzött.

kremes-6
„A lapja nagyon jó, bár kicsit zsíros, a krém értelmezhetetlen, és ez is túl sárga.” „Ennek érezhetően több a leveles tészta tartalma, mint a többinek, ami jó. A tésztája kicsit croissant-os, nekem ez ízlett a legjobban.” „Nagyon klassz, hogy ez sokkal kevésbé édes, mint az összes többi. A tészta ropog, erősen vajízű, de nem zsíros vagy nehéz. Szerintem ez egy klassz krémes.” „:(” „Ez egy egyszerű vaníliapuding.” „Végre egy szuper tészta, egy kicsit túl vaníliás nekem a krém, de az egész finom, igényes cucc"

Negyedik helyezett: Szamos krémes, 17 pont

Ugyanannyi pontott kapott a Szamos és az Auguszt krémese, ezzel már tuti nem fürdik be, ha prominens személyeket (értsd: anyós) vár ebédre. És persze minden dobogós is ide sorolható. 

kremes-1

„Vastag tészta, habos, főzött krém, nekem ez a klasszikus krémes.” „Olcsó tejszeletre hasonlít az íze.” „A tészta kicsit zsíros, a krém könnyű, habos, finom. Összességében jobb közepes.” „Elég margarinos-tejszínes, a leveles tészta száraz.” „Ezt kóstoltam először és simán ízlett. Aztán pár másik krémes után visszatértem rá, és már csak tejszínes, sűrű habkrémnek éreztem az egészet, baromi nehéznek és rossznak.” „Az egész teljesen jellegtelen, talán a tésztának van még valami íze."

Bronzérmes: Horváth krémes, 17,5 pont

Megoszlottak a vélemények a horváthos krémesről, abban viszont mindenki egyetértett, hogy vaníliakrém helyett inkább maradtak a sima tejszínhabnál, és valószínűleg valami zselésítőnél, így született meg ez a krémes. Nem rossz termék, de nem a megszokott vonalat viszi. Azonban nekik is jár a bónusz pont, ugyanis kérésünkre kézzel írt papíron mellékelték miből áll a krémesük: liszt, tej, vanilin, tojás (egész), vaj, tejszín.

kremes-9
„Túl világos felső réteg, ebből kifelejtették a krémet, vagyis a tejszínbe túl keveset kevertek be, ezért olyan, mintha tömény tejszínt ennék, az ízeket viszont elfelejtették belőle.” „A hab olcsó tejszínhab ízű, és sok a porcukor rajta.” „Sok tejszín, a tészta viszont minősíthetetlen, van valami rém kellemetlen mellékíze, szívesen elemezném mi az, ha meg tudnék belőle enni többet is, de nem bírom legyűrni.” „Nem rossz, friss íze van.” „Tejszínhab. Ez semmi más, csak tejszínhab...” „Ez egyáltalán nem krémes, de ahhoz képest nem annyira iszonyú"

Ezüstérmes: Ruszwurm krémes, 18 pont

Az édesszájúak kedvence volt a ruszwurmos krémes, és ez volt a leginkább szétfolyós is. Lehetetlenség maszatolás nélkül elfogyasztani, kisgyerekeknek egyáltalán nem ajánlott partedli és gumikesztyű nélkül, és hát egy szerelmes első randin se ezt érdemes megpróbálni kulturáltan elfogyasztani. Viszont finom.

kremes-2

Enyhén elfolyós, talán liszttel sűrített, vagy állagjavítózott, mert egészen furcsa a konzisztenciája. A tészta nekem vékony.”  „Nagyon folyós a hab, az íze nem rossz.” „Jó ropogós tészta, édes a krém és kicsit lisztes hatást kelt. Nekem az egész kicsit túl édes, de nem rossz.” „Mint a kelt tészta, amiből fánk lesz.” „Elsőre ez is szupernek tűnt. Aztán egyszer csak beütött, hogy ez túl édes, húzza a szám, túl vajas, nagyon tömény, a tészta puha.” „Gyakorlatilag nincs tészta, de nem baj, mert amennyi  van, az se jó. A krém nem olyan rossz."

Aranyérmes: Daubner krémes, 24,5 pont

Ami elsőre feltűnt, a Daubner volt az egyetlen olyan cukrászda ezen a megmérettetésen, amelyik egyáltalán nem adott a külsőségekre. Az összes többi cukrászdának saját, nyomott csomagolópapírja van (az mondjuk tök mindegy, hogy jól néz-e ki, vagy sem), a Daubner viszont beéri egy sima, fehér papírral. Szerencsére a krémes ízén ez semmit nem változtatott. Mindenesetre  elég magabiztosan nyert, és az ára is jó. Gratulálunk az első helyhez, és most mindenki menjen, és toljon be egy jó kis krémest!

kremes-7
„A borítás nem tudom mi, de hogy nem leveles tészta az biztos. Szerintem elfogyott a konyhán, és a cukrász rászórt valami maradék anyagot. Sok habosság, de nincs íz, a középső réteg tésztalapot meg nem értem.” „Madártej ízű.” „Szuper a leveles tészta, mellette könnyű, habos a krém, aminek az állaga picit olyan, mintha besegítettek volna egy kevés keményítővel. Összességében ez jó.” „Konkrétan madártej íze van.” „Töredezett a teteje, de sokadig kóstolásra is jó.” „Ez adja ki a leginkább. Ugyan nincs benne semmi hivalkodó, semmi átütő, de egyszerűen harmonikus"
 
Termék neve Ára (Ft/db) Pontszám
Daubner krémes 320 24,5
Ruszwurm krémes 450 18
Horváth krémes 400 17,5
Szamos krémes 500 17
Auguszt krémes 450 17
Vanilin krémes 185 15,5
Jégbüfé krémes 230 15
Gerbeaud krémes 1125/2250 14
Czineiel krémes 360 12
 
Oszd meg másokkal is!
Ezt olvastad már?
Érdekességek