Bár szezonban az eper a legeslegjobb frissen, kicsi tejszínhabbal, azért jut belőle néhány sütibe is.
Ebben a rétesben az a legjobb, hogy nemcsak gyorsan készül, hanem gyorsan is sül, és közben a puha mandulás töltelék pedig megvédi az epreket a magas hőtől, így a gyümölcs nem veszít annyit a színéből-ízéből, nem áztatja el a tésztát, egyszóval szebb is, finomabb is.
Hozzávalók:
4 réteslap (30x40 cm-es)
3 dkg vaj, megolvasztva
2 tojás
4 dkg cukor
5 dkg darált mandula
fél citrom reszelt héja
5 dkg babapiskóta (vagy kekszmorzsa)
2 dkg étkezési keményítő
25 dkg apróbb szemű eper, megmosva, megtisztítva
- A sütőt 200 fokra előmelegítjük, egy tepsit sütőpapírral bélelünk, a babapiskótát ledaráljuk.
- Az egész tojásokat a cukorral és a citromhéjjal a kézi mixer legnagyobb fokozatán 5-7 perc alatt világos, habos krémmé verjük.
- A mandulával elkeverjük a morzsát és az étkezési keményítőt, majd ezt fakanállal beleforgatjuk a felvert tojásba.
- Nedves, tiszta konyharuhán 2-2 réteslapot vajjal megkenve egymásra terítünk.
- A tölteléket elfelezve a lapok rövidebbik oldalához halmozzuk, 2 centit üresen hagyva a szélen. Elegyengetjük, a töltelék két végénél is 2 centis ráhagyásokkal.
- Az egészben hagyott epreket elosztjuk a tölteléken.
- A réteslapok két hosszabbik oldalát 2 cm széles sávban felhajtjuk, hogy ne folyjon ki majd a rétes két végén a töltelék, azután a rövidebbik oldal felől óvatosan, egyáltalán nem szorosan felhajtogatjuk a tésztát. Tökéletes, ha laposkásnak tűnő tekercset kapunk, a töltelék szépen megemeli majd, de nem reped ki.
- A tekercsek tetejét kevés vajjal kenjük, mandulával szórjuk, és 20 perc alatt szép aranyszínűre sütjük.
- Az epres rétes egyáltalán nem édes, simán elbír egy kis porcukrozást, és a tejszínhab is tökéletes választás mellé.