Mézteszt: sok jó között egy tragikus

Ebben a pocsék időben ami biztosan előkerül, az a méz. Ősrégi praktika, hogy hurutra, torokfájásra, köhögésre, azonnal mézet kanalaz mindenki magába a gyors felépülés reményében. Ráadásul finom is, a mézet mindenki szereti. Úgyhogy ezen a kóstolón virágmézeket ettünk, sajátmárkás és hájpolt termékeket egyaránt fogyasztottunk a vakteszten. 

A virágmézeket semmilyen tudományos alapon nem vizsgáltuk, arra voltunk kíváncsiak, finomak-e. A maximálisan elérhető pontszám 35 volt, a húszas ponthatárt szinte mindegyik termék átlépte, a legjobb meg 31 pontot kapott. 

Mivel több olyan méz is kapható a hazai palettán, amelyben nem kizárólag hazai méz van (európai, de kínai is akad - ennek egészen más íze van, mint a hazainak), készítettünk egy „méz kisokost”, amiből pontosan megtudhatja, hogy mire figyeljen vásárlásnál.  

Méz kisokos

A méz jelölési és minőségi - analitikai követelményeit a Magyar Élelmiszerkönyv (MÉK)1-3-2001/110 számú előírása szabályozza: „Az érzékszervi tulajdonságágai közül kiemelendő, hogy tükrös, aranysárga színű, sűrűn folyó állományú, kikristályosodásoktól mentes, harmonikus, jellegzetes ízű és illatú legyen.

Állománya nem lehet túl hígan folyós, mert akkor a víztartalma magasabb a megengedettnél, nem megfelelően dehidratált, nem eléggé érett, ami a gyors romlásához vezethet.   

A méz kémiai-analitikai jellemzői közül egyik legfontosabb a cukorspektrum, amely a méz jellemzője és szigorúan szabályozott. A mézet például kristálycukor, izocukor hozzáadásával, a méhek cukorsziruppal történő etetésével hamisíthatják - megtévesztve így a fogyasztót, ez azonban laboratóriumi vizsgálatokkal bizonyítható.   

A méz színét befolyásolja, hogy milyen növényből készül, milyen a kémiai összetétele,  milyen kezelésen esett át, mennyi ideig tárolták. A méz kristályosodása természetes folyamat, amely a hosszabb ideig történő tárolás következménye. A kristályosodás melegítéssel visszafordítható, azonban a 35-40°C hőmérséklet fölé történő melegítés során jelentősen veszít beltartalmi értékéből.   

A 'méz' elnevezése kiegészíthető egy adott növény nevével (pl. Akácméz), ha túlnyomórészt vagy teljesen arról a növényről származik illetve az arra jellemező tulajdonságokkal rendelkezik, illetve a 'méz' elnevezés kiegészíthető egy területi eredetre utaló jelzővel, ha kizárólag onnan származik.   

A címkén kötelezően fel kell tüntetni a származási ország vagy országok nevét, illetve azt, ha a termék különböző országokból származó mézek keveréke. A mézek keverését minőségjavításra is szokták használni - de a keverés jelölendő!   

Származási helyre utaló logók a mézen: „Magyar termék”, a méz Magyarországról származik és itt is csomagolják. 
„Hazai termék”: a méz több, mint 50 százaléka Magyarországról származik és itt csomagolják - ez csak kevert méz esetében fordulhat elő. 
„Hazai feldolgozású termék”: a méz/mézek nem Magyarországról származnak, de itt csomagolják a terméket.

9. helyezett: Lourdes Honey Hungary, virágméz, 8 pont

Ez a méz volt az első amit leemeltem a polcról, hiszen annyira gyönyörű színe van, hogy azonnal arra gondoltam: tuti, hogy ez egy prémium termék. (A teszt kiértékelésénél tűnt fel, hogy ezzel nem voltam egyedül.) Aztán kóstolás közben tudatosult, hogy a színén kívül semmi jó nincsen ebben a mézben. Az íze egyszerűen minősíthetetlen, semmi köze nincs a megszokott „macimézhez”, meg úgy egyáltalán a mézhez. Elképzelhető, hogy eddig mi tudtuk rosszul milyennek kell lennie a méz ízének, és ez az „igazi” méz, de akkor, ezzel a lendülettel, az összes többi terméket le is lehet húzni a vécén...
 
MG 0209
 
A helyzet az, hogy az üvege, a címkéje és a méz színe annyira megnyerő, hogy aki még nem kóstolta - biztosan ezt venné le a polcról, ahogyan én is tettem. Ön ne tegye!
 
„Sajnos ez nekem egyáltalán nem ízlik. Talán kényszermunkán voltak a méhek, vagy a használtgumitelepről gyűjtögettek, az eredmény borzasztó.” „Mintha medvecukrot forgattam volna meg odaégetett olajban.” „Füstös illat, virágos, telt íz, biztos tuti minőség, de nem az esetem.”  „Azt hittem a színe miatt, hogy ez lesz a legfinomabb, de nem.” „Ez most vagy nem méz, vagy valami másik földrész méze, vagy csernobilba repültek a méhek. Ha valamit, ezt tuti megnézetném egy laborban, vagy megmutatnám egy mézszakértőnek.”

7. helyezett: Spar, virágméz, 21 pont

A helyezés ezúttal félrevezető, ha a pontszámokat is nézik, látszik, hogy hatalmas szakadék tátong az utolsó helyezett és a mezőny többi tagja között. Ez nem egy karakteres méz, de egyáltalán nem rossz az íze. Mivel a teszt harmadik helyezettje olcsóbb, mint ez, kérdés nélkül választanánk azt. Valamit itt még muszáj megemlíteni: ez az egyetlen olyan termék a teszten, amelyik nem kifejezetten hazai mézből áll, ugyanis a csomagolásán az olvasható, hogy EU-országok mézkeveréke. Persze, ez nem jelenti feltétlenül azt, hogy nincsen benne magyar méz. 

MG 0206
„Főleg cukorszirupízű, annyira nem jön be.” A 2-eshez hasonló (Méhecske Bt, vegyes virágméz - a szerk.) friss érzés, de annál egy kicsit édesebb, és tovább marad az íze a számban.” „Mintha mályvacukrot innék.” „Ez nekem túl édes, ebből nagyon kevés elég.” „Harmonikus, nem túl édes, de valami hiányzik.”

7. helyezett: Klenácz Méhészet, virágméz, 21 pont

Ugyanannyi pontot kapott, mint az előző sparos méz, talán ebből is van a sparos üvegcsében egy cseppnyi?! Ki tudja?! Erről viszont legalább tudni, hogy honnan származik, ráadásul gyönyörű napsárga színű. A méz kicsit folyós, és az íze emlékeztet a gyerekkori macis mézéhez.
MG 0201
 
„Lehet, hogy vicces ilyet mondani egy mézről, de ez nagyon édes. Amúgy virágmézízű.” „Klasszikus mézíz, egy kicsit keserű utóízzel. savanyú.” „Erős a szaga, savanyú az íze is, de nem olyan rossz.” „Tisztességes méz íze van.” „Nem túl folyós, nem túl erős ízvilág.”

6. helyezett: Méhecske Bt, vegyes virágméz, 22,5 pont

Tádám, itt van gyerekkorunk kedvenc maciméze! Sajnos nem tudott bejutni az első három közé, mégis megmutatjuk majd (kollégáim nagy része már megtette) gyerekeinknek, hogy igen, ez az a méz amit mi is szopogattunk gyerekkorunkban. A méz jó sűrű, borzasztóan édes, viszont van egy kis savanykás utóíze, amit nem lehet hova tenni. Nagyon hasonlít az íze az olvasztott cukorra. 

MG 0195
„Régimódi maciméz, van íze az édesen túl, meg egy picike fura mellékíze, összességében inkább jó, mint nem.” „Nem tudom pontosan megfogalmazni, de olyan könnyű és friss érzése/íze van.” „Ez savanyúbb, mint az első, nem is ízlik.”  „Mintha ugyanolyan lenne, mint az első kettő, sötétebb, határozottabb ízjegyek, nekem ez tetszik.”
 

5. helyezett: Kosher virágméz, 23 pont

Érdekességképpen került kóser virágméz a tesztbe, kíváncsi voltam, hogy mit tudhat a legdrágább méz az eddig vásároltak közül. Mikor lelkesen elújságoltam a rebecennek (a rabbi feleségét nevezik így), hogy mézeket fogunk kóstolni, és lesz közte kóser méz is, mosolygott, és annyit fűzött hozzá: „Minden méz kóser.” Nos, ha mézet eszik legközelebb, jó ha ezt is tudja. A kóser termék a mezőny közepén végzett, nagyon édes méz, viszont maximálisan visszaadja a gyerekkori „mézélményeket”.

MG 0204
„Nem túl sokrétű az íze, lehetne kicsit komplexebb, de semmi bántó, rendben van.” „Fémes mellékíze van, de minőséginek tűnik.” „Erőszakos méz íz, vasszerű utóízzel.” „Szerintem ez ugyanaz, mint a kettes (Méhecske Bt, vegyes virágméz - a szerk.).

4. helyezett: Auchan, virágméz, 25 pont

Nagyon jó pontszámot ért el a Nagy és Fia Kft. által készült méz. Selymes méz, nem túl édes, gyorsan olvad a szájban, és jó sűrű. 

MG 0213
„Háát, ez is olyan, mint a többi, jó édes, okés.” „Na jó, ez édesebb, mint a 4-es volt (Penny Market, vegyes virágméz - a szerk), viszont nincs kaparó érzés utána.” „Virágos íze van, sűrű, csípi a torkom.” „Nem fullasztóan édes, jó selymes.” „Ebbe mintha túl sok virágpor került volna, nekem ennek ellenére ízlik.” 

Bronzérmes: Confeira, vegyes virágméz, 26,5

A Lidl saját márkása lett a harmadik, ami nem meglepő, hiszen jó helyeken szokott végezni a német szupermarket, viszont ami érdekes, hogy az Aranynektár Kft. termékével van megtöltve az üveg. Ez a cég saját termékével is indult ezen a megmérettetésen, és azzal (csekély pontkülönbséggel) a második helyet zsebelte be. Tehát ez biztosan kiváló méz, ráadásul a lidlösnek nagyon kedvező az ára is! 

MG 0193
„Teljesen semleges, teába, sütibe tenném, enni nem egy óriási eksztázis, de nem is bántó, nincs gond vele.” „Fura érzés, nem önti el a számat az édes íz. Abszolút szimpatikus.” „Híg, lágy illatú, virágos ízű.” „Olyan, mintha édesítő lenne benne.” „Ipari, olyan átlagos, semmi egyedit nem fedezek fel benne.” „Nagyon finom, nem olyan édes, sűrű és szép sárga.”

Ezüstérmes: Aranynektár, Magyar virágméz, 28,5 pont

És íme az előzőnek az „eredeti” változata. Semmi rosszat nem tudunk róla mondani, jó, mondjuk ezen a teszten a Lourdes Honey Hungary méze az egyetlen, amelyikről sajnos igen...

MG 0198
„Ez is nagyon finom, jó virágmézíze van, hasonlít a négyesre (a Penny market méze), csak egy árnyalatnyival kevésbé édes. Ezt is megvenném.” „Hasonlít a 7-eshez (Spar, virágméz - a szerk.): lágy, viszont nem marad sokáig az íz a szájban (ami amúgy pozitív).” „Ez egyszerűen finom.” „Ez is egy tisztességes méz íz.” Túl édes, eközben a mézsége nem érződik, ami nem kifejezetten jó.”

Aranyérmes: Penny Market, vegyes virágméz, 31 pont

Rendkívül jó méz, pont annyira édes amennyire kell, selymes és sűrű. Furdalja az oldalunkat a kíváncsiság, hogy melyik cég terméke lehet az üvegben, de sajnálatos módon a csomagoláson azon kívül más nem szerepel, hogy magyar termék. Megkerestük a Penny Marketet, hogy megtudjuk melyik mi az igazság, de cikkünk megjelenéséig, nem kaptunk erre választ. Amint megtudjuk, frissíteni fogjuk az infókat!

MG 0199
„Ez a tökéletes virágmézíz, teljesen jó, megvenném.” „Talán ez eddig a legédesebb, és kicsit torokkaparó érzést hagy maga után.” „Ez a legjobb!!!!” „Iszonyú finom!” „Túl édes- ami egy méz esetében furcsa...” „OMG, ez kurvajó! Nálam ez a favorit!”
 
 
Gyártó Ár/kiszerelés(forint) Fajlagos ár (forint) Súly (gramm) Pont (max 35) Termelő Itt vettük
Penny Market, vegyes virágméz 489 1956 250 31 Nem derül ki a csomagolásról, de magyar méz Penny Market
Aranynektár, Magyar virágméz 489 1956 250
28,5
Aranynektár Kft. Tesco
Confeira, vegyes virágméz 1549 1721 900
26,5
Aranynektár Kft. Lidl
Auchan, virágméz 1383 1627 850
25
Nagy és Fia Kft. Auchan
Kosher virágméz 1599 3198 500
23
Nem derül ki a csomagolásról, de magyar méz Tesco
Méhecske Bt, vegyes virágméz 579 2316 250 22,5 Méhecske Bt. Tesco
Klenácz Méhészet, virágméz 999 3996 250 21 Klenáncz Méhészet Tesco
Spar, virágméz 990 1980 500
21
Nem derül ki a csomagolásról és nem magyar méz Interspar
Lourdes Honey Hungary, virágméz 1699 2265 750
8
Lourdes Honey kft. Auchan

A táblázat is azt mutatja, hogy tulajdonképpen egészen jó mézeket lehet itthon kapni.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek