Gyöngytyúk, pisztráng és a Gömböc. Ez a három alapanyag a kiindulási pont Molnár Gábor junior sous-chef számára, aki alig két hét múlva fogja képviselni Magyarországot a Bocuse d'Or versenyen. Budaörsig kommandóztunk, hogy végre kiderüljön, mit is fog alkotni a magyar csapat január 28-án Lyonban.
A leleplezést persze hosszas bevezető előzte meg, Hamvas Zoltán elnök, zsűritag, a Magyar Bocuse d’Or Akadémia elnöke mesélte el, micsoda út vezetett idáig. A lényeg, hogy mindig kell valami, ami az adott nemzetre utal, felismerhetővé teszi a munkát, és jellegzetes is. Ez nálunk a Gömböc lett, amely mindig a talpára áll. A kötelező körökön túlesve, Molnár Gábor arról mesélt, hogyan készülnek a versenyre, amely a világ szakácsainak olyan, mint a sportolóknak az olimpia.
Aztán a fotósok átnyomultak a konyhába, a tévések hisztérikusan követelték az ételt, hogy még beférjen az esti híradóba az anyag, az újságírók pedig üvegen át nézték a nagy semmit.
Azt ugyanis, hogy mivel készülünk nem lehetett megmutatni, hátha lenyúlják az ötletet a többiek, ezért csak egy kis adag gyöngytyúkot kaptunk, amelyről – a titkolózás és a verseny sikere érdekében –képet sem közölhetünk. Oké, annyit még elárulhatunk, hogy szépen fel volt szeletelve, de tényleg csak ennyi, a többit képzeljék el önök.
Ezekhez az információkhoz jutottunk hozzá a sajtótájékoztató során:
- A 2013-as verseny felvételét hallgatták, hogy szimulálják, milyen hangzavarban, hisztérikusan üvöltő szurkolók előtt versenyezni.
- Gyakorlatilag egy az egyben felépítették a lyoni konyha mását
- 14 alkalommal főzik a le a menüt, eddig 10 alkalommal vannak túl rajta
- A versenyen idén négy kötelező elem van: szárzeller, édeskömény, póréhagyma, sütőtök - emellé kell választani még zöldségeket, plusz egyet a helyszínen sorsolnak ki
- Október vége óta gyakorol a csapat, Molnár fizetés nélküli szabadságot kért
- A pisztráng speciális formába lesz rendezve, mely " meghökkentően érdekes lesz"
- A hús nem roládforma lesz, hanem valamilyen módon a Gömböc formáját veszi fel
- A két fő alapanyagot a Metro biztosította (akik a verseny főszponzorai), de azt felejtsék el, hogy bárki fog kapni ilyet mostantól az üzletláncnál, ugyanis ezt kizárólag a versenyzőknek szerezték be.
- A 14 tányérra 3 köretnek és két szósznak kell kerülnie
- Idén a szakács tálalatja a húsételt, azt ő vágja fel a zsűri számára
- Pszichológus is segítette a team munkáját, a mentális felkészülés jegyében
Bocuse d'Or
Paul Bocuse francia szakács alapította a díjat, 1987-ben rendezték meg először
Lyonban.
Magyarország első versenyzője Széll Tamás az Onyx séfje volt, aki az előkelő 10. helyen végzett két éve.
Idén Molnár Gábor, a müncheni Geisel’s Vinothek séfje indul Magyarország színeiben, segédje Pohner Ádám
A versenyző nem lehet fiatalabb mint 23 év, a segéd viszont nem lehet öregebb mnit 22 éves
A versenyen öt óra és 35 perc áll rendelkezésre, 14 tányérra kell tálalni
Minden frissen készül, egy hal- és egy húsételt kell elkészíteni 3-3 körettel
24 ország versenyzői mérik össze tudásukat
Minden nyertes tenyérlenyomatata ott van Bocuse lyoni étterme előtt
2016-ban Magyarország rendezi meg az európai döntőt, mely kvalifikáció a döntőre
A magyar állam 185 millió forintot fizetett ki a verseny jogdíjára
24 séf alkotja a zsűrit, az elnök idén Thibaut Ruggeri, az Abbaye de Fontevraud étterem séfje.
Az idei alapanyagok:gyöngytyúk (két darab 1,6-1,8 kg közötti, teljes belsőséggel, beggyel és lábbal), a halételé a pisztráng, utóbbi tálnak legalább 50%-ban zöldségekből kell állnia.