Ha nem tombolt bennünk csillapíthatatlan vágy, hogy bejglit süssünk karácsonykor, és így megúsztuk a mákmérgezést, sőt, esetleg ennénk valami nagyon mákosat, akkor pont jó lesz ez a guba torta. Mégsem a hagyományos kis mákos guba, hanem szépen, tortakarikában megsütött, csinos habsipkákkal díszített sütemény kerülhet akár valami nagycsaládi szülinapon is az asztalra.
A tojáshabtól nem kell megijedni, nem nagy ördöngösség az egész, viszont tényleg megkoronázza a desszertet.
Hozzávalók (22 cm-es tortakarikában készítve):
40-50 dkg kifli (5-6 nagy kifli volt)
20 dkg darált mák
1 liter tej
5 tojássárgája
15 dkg cukor
1 kezeletlen citrom héja
egy kis darab vanília
egy kis darab vaj
7,5 dkg tojásfehérje (ez nagyjából az öt fehérje fele)
15 dkg finom szemű kristálycukor porcukor
- A kifliket hosszában félbevágjuk, majd felkarikázzuk.
- A tejet csípősre melegítjük a vanília kikapart magjaival és a citrom finomra reszelt héjával. (Nem kell forrnia, de legyen elég meleg.)
- Ameddig melegszik a tej, szétválasztjuk a tojásokat. A sárgájákat kikeverjük a cukorral. A forró tej felét vékony sugárban hozzácsurgatjuk, közben folyamatosan keverjük egy habverővel. Az egész mehet vissza a maradék tejhez a fazékba.
- Közepes lángon, állandó keverés mellett kissé besűrítjük. Hozzáadjuk a mákot, és az egészet a felkarikázott kiflikre öntjük. Alaposan összeforgatjuk, és átszedjük a vékonyan kivajazott tortaformába. 180 fokos sütőben 25 percig sütjük.
- A sütési idő felénél elkészítjük a habot. A tojásfehérjék felét, 7,5 dekát kicsit felhabosítjuk a cukorral egy fém tálban. (A kristálycukrot érdemes kicsit megdarálni, ha tudjuk.) Közben egy lábasban kevés vizet forralunk. A vízgőz fölé tesszük a tálat, folyamatosan keverjük a habverővel a tojást, amíg el nem érjük a 45 fokot (ha nincs hőmérőnk, ellenőrizhetjük az ujjunkkal is, ha már melegebb, mint a testhőmérsékletünk, akkor jó). A tálat levesszük a gőzről, megtöröljük a külsejét, és elektromos habverővel kihűlésig keverjük. Szép fényes, kemény habot kapunk. Átszedjük egy sima csövű habzsákba a meringue-et, és a megsült guba tetejére szép sorjában kis sipkákat nyomunk. Kevés porcukrot szitálunk rá.
- Négy-öt percre visszadugjuk a sütőbe a süteményt. Hagyjuk langyosra hűlni, levesszük a tortakarikát, és tálalhatjuk is. (Ha úgy látjuk a hab felkenése előtt, hogy elég masszív a guba állaga, óvatosan körülvághatjuk, leválaszthatjuk a tortaformát, akkor a szélére is tudunk a habból nyomni.)