A nagyobb, ünnepii lakomák legnehezebb terepe a köret. Mindenki szeretne különlegességekkel előrukkolni, de a rizs/krumpli/tészta háromszögből nehéz kitörni. Erre ad lehetőséget az angolok kedvelt fogása, a gesztenyével gazdagított kelbimbó, amely egészen új dimenziókat ad ennek az apró zöldségnek.
Két változatot is mutatunk, ha kifejezetten irtóznak a főtt/párolt kelbimbó gondolatától is, ugyanez a köret úgy is elkészíthető, ha a szép, zsenge gumócskákat kevés olajon/vajon lassan átpirítják, a piciket egészben, a nagyokat félbevágva. Körülbelül 15-20 perc alatt lesz jó, még picit ropog, de már nem nyers.
1 kg kelbimbó
20 dkg húsos szalonna
1 ek olivaolaj
30 dkg főtt, egész szelídgesztenye
só, frissen őrölt feketebors
1 gerezd fokhagyma
opcionális: 2 ek barna cukor
- A kelbimbót megpucolom és kevés, sós vízben, fedő alatt megpárolom.
- A gesztenyét egy másik edényben barna cukorral édesített vízben átmelegítem, kicsit főzöm.
- Amikor már megfőtt a kelbimbó (nem kell sokáig főzni, 5-6 perc alatt kész. Ha túlfőzzük, akkor megkeseredik), akkor leöntöm róla a vizet.
- Az átmelegített gesztenyét is leszűröm.
- A szalonnát apróbb kockákra vágom, majd egy nagyobb serpenyőben kis olíva olajon elkezdem sütni. Amikor már kiengedték a pörcök a bennük lévő zsiradékot, akkor szűrőkanállal kiszedem és félreteszem a szalonnát.
- A hátramaradt zsiradékba belenyomom a fokhagymát, majd hozzáadom a kelbimbót és kicsivel később a gesztenyét. Tálalás előtt elkeverem benne a szalonnát és fekete borsot tekerek rá.
Vagy ugyanez pepitában
Itt esetleg még egy adag szeletelt gombát is belepiríthatnak.
- A szalonnát apróbb kockákra vágom, majd egy nagyobb serpenyőben kis olívaolajon elkezdem sütni. Amikor már kiengedték a pörcök a bennük lévő zsiradékot, akkor szűrőkanállal kiszedem és félreteszem a szalonnát.
- A hátramaradt zsiradékba belenyomom a fokhagymát, majd hozzáadom a kelbimbót (kicsiket egészben, nagyokat felezve, nagyon-nagyokat negyedelve), sózom, borsozom, majd lassan, időnként átmozgatva addig pirítgatom, amíg átpárolódik, de még nem teljesen puha, kb 15-20 perc.
- Ha a kelbimbó már jó, hozzákeverem az egész, főtt gesztenyéket, és az egészet összemelegítem.
- Tálalás előtt hozzákeverem a szalonnakockákat is.
Ha szeretnék még tovább gazdagítani, szeletelt, hagymán megpirított gombát is keverhetnek az egészhez, nagyon jól passzol hozzá, és még komplexebb íze lesz.