Nem állítom, hogy egészségesebb ez a palacsinta a többinél, de így még a legfinnyásabb gyerek is hajlandó megenni a sütőtököt (tapasztalatból mondom). A kisült palacsinták puhák, illatosak és olyan az ízük, mint a legfinomabb mézeskalácsnak.
Ha valaki szeretné egészségesebbé tenni, a cukor cserélhető xilitre, a liszt pedig egy egészséges lisztkeverékre (pl. hajdina, köles, gesztenye...).
Hozzávalók:
10 dkg liszt
2 tojás
15 dkg sült tök (tisztított súly, egy kisebb sütőtök fele)
5 dkg cukor (lehetőleg nádcukor)
2 dl tej
½ teáskanál őrölt fahéj
½ kávéskanál őrölt gyömbér
½ kávéskanál őrölt szegfűszeg
(vagy az előző három helyett 1 nagy teáskanál mézeskalács fűszerkeverék)
olaj a sütéshez
fahéjas porcukor a tetejére
- A sütőtököt megpucoljuk, kimagozzuk, feldaraboljuk, sütőpapírral bélelt tepsire tesszük. 200 fokos sütőben 25-30 perc alatt megsütjük, pürésítjük villával vagy botmixerrel.
- A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét habbá verjük.
- A sárgájákat összekeverjük a tökpürével, a cukorral, a fűszerekkel és a tej felével. Hozzászitáljuk a lisztet, csomómentesre keverjük, hozzáöntjük a maradék tejet is.
- A sűrű masszához forgatjuk több részletben a tojáshabot.
- A serpenyőt feltesszük melegedni, néhány csepp olajat teszünk a közepére.
- Kisebb palacsintákat sütünk közepes lángon. Ha az egyik oldala megsült, lapáttal óvatosan megfordítjuk. A kész palacsintákat fahéjas porcukorral megszórva tálaljuk.
Büszkék vagyunk arra, hogy az ország egyik legszélesebb borválasztékával várhatjuk Önöket! Áruházaink polcain az ismert magyar pincészetek népszerű borai mellett számos borkülönlegességgel is találkozhat. Célunk, hogy borkínálatunk minden eleme valóban a legjobb ár-érték arányt tükrözze