A gnocchi tulajdonképpen a mi nudlink, csak épp sósan eszik az olaszok. Én imádom fűszeres paradicsomszósszal és jó sok sajttal összesütve.
Kicsit egészségesebb verzió (már ha a liszttől eltekintünk) az édesburgonyás vagy sütőtökös verzió. Finoman édeskés mellékízt ad neki az édeskrumpli. Érdemes kisebb adagokban kifőzni, jól átsütögetni fokhagymás vajban, és megkoronázni némi kecskesajttal.
Hozzávalók:
50 dkg édesburgonya (tisztítva mérve)
1 tojássárgája
egy diónyi vaj
só, bors
20-25 dkg liszt (amennyit felvesz)
5 dkg vaj
1 gerezd fokhagyma
kecskesajt,
petrezselyem
- A tisztított édesburgonyát felkockázzuk, puhára főzzük. A burgonyát leszűrjük, villával összetörjük, hagyjuk kihűlni.
- Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a tojássárgáját és a diónyi vajat, majd belegyúrunk annyi lisztet, hogy már ne ragadjon a tészta, de azért maradjon lágy.
- A tésztából lecsípünk egy darabot, lisztezett felületen 1-1,5 cm-es hurkává sodorjuk. Éles késsel felvagdossuk, kicsit csinosítunk rajta.
- Forrásban lévő vízben 5-6 perc alatt készre főzzük a nudlikat.
- Közben közepes lángon vajat olvasztunk, belepréselünk egy gerezd fokhagymát.
- A szűrőkanállal kiszedett gnocchikat megsütögetjük a fokhagymás vajban, megszórjuk egy kis petrezselyemmel és a kecskesajttal.