A hűtőben árválkodó felesleges tojásfehérjékből, ha nagyon menők vagyunk, lehet pavlova vagy macaron. De ennél egyszerűbb megoldás is van, és ennek a piskótának nem kell mellettük szégyenlősen szomorkodnia: aki szereti a kókusz-csoki kombót (van olyan, aki nem?) simán beszavazza előttük az első helyre.
A kókusz magába szívja a hab nedvességét, és lágy, szaftos, puha, de mégis levegős, nagyonkókuszos sütemény az eredmény. Az étcsokibevonat kötelező, bár anélkül is elfogyna pillanatok alatt, de a kókusz csokival mindig jobb, mint csoki nélkül.
Hozzávalók:
6 tojás fehérje (180 gr)
6 ek hideg víz
16 dkg cukor
20 dkg kókuszreszelék
3 dkg liszt
a bevonathoz:
10 dkg étcsokoládé
3 dkg vaj
1,5 tk. méz
- A sütőt 160 fokra előmelegítjük, egy őzgerincformát sütőpapírral bélelünk.
- A tojások fehérjéből kézi mixerrel lágy habot készítünk, majd hozzáadjuk néhány részletben a cukrot és a vizet, és fényes, sűrű, tömör habbá verjük – ehhez kell legalább 10 perc.
- A lisztet és a kókuszreszeléket elkeverjük, a habra szitáljuk, majd óvatosan átforgatva egyneművé keverjük. Ekkor legalább a felére összeesik a massza, de ez nem baj.
- A formába töltjük (kb. 2/3-ig telik meg) a kókuszos habot, elsimítjuk, és a sütő középső rácsán 25-30 percig, tűpróbáig sütjük.
- A formából kiborítva rácson hűtjük ki, és bevonás előtt 10 percre betesszük a mélyhűtőbe. (Így nem csorog majd le összevissza a máz, de késsel még el tudjuk egyengetni is.)
- Az apróra tört csokit 800 watton 3-4x20 másodperc alatt, közben kevergetve felolvasztjuk, belekeverjük a vajat és a mézet. Megvárjuk, míg teljesen kihűl, majd a mélyhűtőből kivett piskótára kenjük.