Ha azt mondom: narancs, fahéj, dió, biztosan valami karácsonyi édesség jut eszünkbe. Az pedig, hogy tíz perc alatt elkészül a komplett desszert, még vonzóbbá teszi. Én a pudingot délutáni nyalánkságnak szoktam készíteni, ami az ünnepek alatt sem maradhat el. Nem ragaszkodom a fahéjhoz, helyettesíthető gyömbérrel vagy csillagánizzsal is.
Hozzávalók:
4 dl tej
1 dj tejszín
2 tojássárgája
3 dkg étkezési keményítő
7 dkg cukor
1 teáskanál őrölt fahéj
1 kezeletlen narancs reszelt héja
5 dkg dió
2 evőkanál méz
1. A tejet a fahéjjal és a narancshéjjal felforraljuk.
2. Közben a tojások sárgáját, a keményítőt és a cukrot simára keverjük a tejszínnel.
3. A forró tejet vékony sugárban, folyamatos keverés mellett a tojásos keverékhez öntjük, majd az egészet vissza a lábasba. Közepes tűzön, állandóan kevergetve sűrűre főzzük.
4. A kész pudingot poharakba adagoljuk.
5. A diót egy száraz serpenyőben illatosra pirítjuk, vigyázva, hogy ne égjen meg. Rácsurgatjuk a mézet, és egy-két perc alatt karamellizáljuk. (Az edényt majd áztassuk forró vízbe, az feloldja a karamellt mosogatás előtt.)
6. A diót tálalás előtt kanalazzuk a pudingok tetejére.