Mégsem járja, hogy a Mikulás mindig csak ad, de sohasem kap semmit. Ez a jó kis csokis, áfonyás keksz most neki szól, ki lehet tenni kis tányérkában a csízmák mellé, aztán izgatottan figyelni, elfogyott-e. (De tessék aztán gondoskodni róla, hogy elfogyjon, nehogy a gyerek egy életre belerokkanjon, hogy a Mikulásnak nem tetszett az ő ajándéka!!!)
Ahol Mikulásos mese már nincsen, ott még körítés sem kell mellé, egyszerűen csak megsütni, aztán benyomni, magában, vagy kávé, tea, tej kísérőjeként. Aki szereti a tőzegáfonyás dogokat, kipróbálhatja ezt a kicsit felnőttesebb receptet is.
Hozzávalók: (kb. 40-50 db kekszhez, mérettől függően)
20 dkg vaj
18 dkg cukor
1 tojás
2 ek. tejföl
30 dkg liszt
5 dkg kakaó
10 dkg aszalt tőzegáfonya
5 dkg mini csokicsepp vagy étcsokoládé apróra vágva
nagy csipet só
barna nádcukor a kekszek megszórásához
1. A lisztet és a sót átszitáljuk, és belekeverjük a csokicseppeket és az áfonyát.
2. A cukrot és a szobahőmérsékletű vajat kézi robotgéppel a legnagyobb fokozaton habosra keverjük.
3. Hozzáadjuk tojást és a tejfölt, majd alacsony sebességen fokozatosan a lisztkeveréket, és kézzel gyorsan homogén tésztává gyúrjuk.
4. 25-30 cm hosszú, 4x6 cm-es oldalú hasábbá formázzuk (vagy hengerré, mindegy), barna nádcukorba forgatjuk, és hűtőben, folpackba csavarva minimum 2 órát pihentetjük, de akár egy éjjel is nyugodtan állhat.
5. A pihentetés után éles késsel fél centi vékony téglalapokra vágjuk, és 180 fokra előmelegített sütőben 10 perc alatt megsütjük. A kekszek ekkor még puhák, óvatosan rácsra szedjük és kihűtjük.