Kisgyerekkoromban biztos nem ismertem volna meg a Stollent, ha nem éltek volna Németországban családi barátaink. A feladott csomagjuk viszont elmaradhatatlan volt az ünnepek előtt, az édességek mellett a dobozban mindig helyet kapott a püspökkenyér, vagyis a gyümölcskenyér, vagyis a Stollen, ami nélkül nincsen advent Németországban.
A drezdai kalácsot általában Mindenszentekkor készítik el, majd fóliába csomagolva tárolják karácsonyig. Szerencsére már itthon is kapható sok helyen, de ahogyan a bejgli, ez is akkor az igazi, ha házi sütésű. A nálunk szokásos, kevert tésztás püspökkenyér recepttel ellentétben a német változat kelt tésztából készül.
Hozzávalók:
- 50 dkg búzaliszt
- 1 csomag vaníliás cukor
- 10 dkg porcukor
- 5 dkg friss élesztő
- 2 dl zsíros tej
- 20 dkg vaj
- 15 dkg mazsola
- 0,3 dl rum - barna
- 1 közepes méretű tojás
- 7 dkg hántolt mandula
- 2 dkg vegyes aszalt gyümölcs
- 1 csipet só
- fél teáskanál őrölt fahéj
- fél teáskanál őrölt szegfűszeg
- negyed teáskanál őrölt szerecsendió
- 1 citrom reszelt héja
- 1 narancs reszelt héja
A tetejére:
- 2 dkg vaj megolvasztva
- sok-sok porcukor
1. A rumhoz egy kis langyos vizet öntök, beleáztatom a mazsolát.
2. A tejet összekeverem az élesztővel és a porcukorral. Félreteszem.
3. Az aszalt gyümölcsöket és a mandulát apróra vágom/tördelem.
4. A lisztet egy tálba öntöm, a közepébe egy kis mélyedést készítek.
5 . A felfuttatott élesztőhöz hozzáadom a tojást, az olvasztott, de már nem forró vajat, az őrölt fűszereket, a citrom és a narancs reszelt héját.
6. Kézi mixerrel alaposan összedolgozom, majd ráöntöm a lisztre, összegyúrom.
7. Legalább tíz percig alaposan gyúrom, ha van, a robotgép spiráljával dagasztom, hogy a tészta szép fényes legyen.
8. Hozzáadom a lecsurgatott mazsolát, a mandulát és az aszalt gyümölcsöket.
9. Ismét alaposan átgyúrom a tésztát, majd langyos helyen a duplájára kelesztem.
10. A kelés után kb. 30 cm hosszúra nyújtom, a hosszanti széleit két oldalról középre visszahajtom, így kapja meg a formáját.
11. Még 15 percig keleztem tepsiben, sütőpapíron.
12. 180 fokos előmelegített sütőben háromnegyed óra alatt készre sütöm.
13. A forró, kisült kalács tetejét megkenem olvasztott vajjal, és vastagon megszórom porcukorral.
Fóliába csomagolva nagyon sokáig eláll. Vékonyra szeletelve tejjel vagy borlevessel nagyon finom.