Sokkal inkább a szegényember konyhájból kerültek az alpesi fogadók étlapjára. De tökéletesen alkalmasak arra, hogy ellássanak minket a sportoláshoz szükséges kalóriautánpótlással.
Azon sem kell meglepődni, hogy még a káposztasalátánkba is csempészett a tulajdonos-szakácsnéni egy kis császárszalonnát. Lehet találni az étlapon salátatálat, de minek? Ez itt a hús, a szénhidrát és a würst hegyi otthona, válogassunk a helyi jellegzetességek közül (a pizzát és a bolognait hagyjuk az olaszországi síelésekre, ott talán jobban készítik)!
Nem kell arra számítani, hogy a híres osztrák Michelin-csillagos séfek lesik majd minden kívánságunkat, de a klasszikus hüttefogások között is érdemes válogatni. A nagy tányér sültkrumplinál sokkal érdekesebb és finomabb ételeket találsz majd. Leves és desszert terén különösen érdemes szétnézni.
Szubjektív válogatás következik.
Nem nagyon lehet melléfogni, ha csak egy forró levesre vágysz:
1. Általában azt mondom mindenkinek, hogy ha külföldön jár a helyi jellegzetességeket keresse, most mégis kivételt teszek: az osztrák hüttékben nagyon jó gulyáslevest készítenek. Ha tehát egy tartalmas levesre vágysz és netán egy kis honvágyad is van, a gyulyásleves tuti választás.
2. Erőleves különböző betétekkel: giga májgombóccal (Leberknödelsuppe) – ehhez tényleg az kell, hogy nagyon szeresd a májat, vagy palacsintacsíkokkal (Frittatensuppe) – egyből tartalmas lesz a sima erőleves.
3. Nyugodtan válaszd az édesen krémes fokhagymakrémlevest (Knoblauchsuppe), ha nincs az estédnek előre látható romantikus folytatása.
Vegáknak kötelező (a szerző kedvence) a Kase spätzle, vagyis a sajtos nokedli. Nagy mennyiségű erős szagú és ízű zsíros sajtot kevernek a forró nokedlihez, megpakolják egy nagy adag pirított hagymával és jó esetben káposztasalátát adnak mellé. Egy ilyen elfogyasztása után, ha még moccanni tud az ember, jó 3-4 óra intenzív síelésre lesz szükség, hogy ne repedjen a gatya.
A würst- és húsimádók otthon érezhetik magukat:
1. Az egyik legegyszerűbb és tökéletesen ideillő étel a baconbe tekert virsli, vagyis a Berner Würstel. Sültkrumplival tálalják, a bacon ropogósra sült, a virsli roppan, mi kell még a boldogsághoz?
2. Szorosan követi a sorban a Bratwürstl, a borjú-, marha-, és disznóhús keverékéből készült kolbász, ami sütve kerül a tányérunkra, erős mustár és kenyér kíséretében.
3. Kihagyhatatlanok a különboző sonkás szendvicsek: vastag sült vagy főtt sonkaszeletek jófajta barnakenyéren, mustárral, salátával. Akár hideg válogatást is kérhetsz, ebben az esetben kerül a tányérodra Speck, uzsonnakolbász (Jausenwurst), sonka, sajt, és pástétom is.
4. Lehet persze mindenhol bécsi szeletet is rendelni, ha épp arra vágysz.
Az édesszájúak bőven találnak fogukra valót, elég ha a rétes-smarni-gőzgombóc szentháromságra gondolunk. Mindegyik önmagában egy teljes ebédet kitesz.
1. A rétes (strudel) lehet almás vagy túrós, minden esteben kapunk mellé vaníliaöntetet.
2. Talán a legfinomabb édesség, a császármorzsa (Kaiserschmarrn), aminek semmi köze az itthon ismeretes morzsához. Ennek a tésztája inkább vastag palacsintatésztához hasonlít. Pirítva, ringlóbefőttel mennyei csemege.
3. A gőzgombóc (Germknödel) általában egy mammut adag, belsejében óriás mennyiségű szilvalekvárral. Kérheted vajjal és cukros mákkal, vagy ha igazán elvetemült vagy, vaníliaöntettel és mákkal.
4. Több helyen készítik a Mohr im Hemd névre hallgató kakaós süteményt, ami vaníliafagyi és giccses desszertdíszek kíséretében kerül általában az asztalra.
Hüttét minden síterepen találsz, a több száz kilométeres pályakomplexumok pályái mentén és a 2-3 felvonóval rendelkező falusi pályákon is, így igazán nem kell attól félned, hogy éhen maradsz! Csak ne feledd lesportolni a bevitt mega-kalóriamennyiséget! Lécet, deszkát fel, jó havat!
Neked melyik a kedvenc hüttekajád?
Hazai pálya – Sílift kontra katonai teherautó
Karbantartott pályák, liftek és extra őrültségek (mint a szánkó vagy a snowtubing), vagy kaland és romantika (értsd: sílift helyett Steyer katonai teherautó). Körbenéztünk a hazai síterepeken – sok hasznos információ, a jegyáraktól a liftbemutatóig.