Karamellizált dió+opcionális karamellöntet
Hozzávalók
60 ml víz
10 dkg cukor
15 dkg dió
kis csipet só
1 ek olaj
A vizet, a cukrot és a diót közepes méretű lábosban közepes lángon, folyamatosan kevergetve addig melegítsd, amíg a cukor feloldódik és elkezd barnulni, karamellizálódni. Ekkor vedd lejjebb a lángot, és kevergesd, amíg a diószemeket a karamell teljesen befedi, és az egész besűrűsödik.
Öntsd olajjal megkent sütőlapra, szórd meg egy pici – tényleg csak egy csipet – sóval, és hagyd kihűlni. A fagyit robotgépben vagy kézi habverővel kicsit keverd meg, hogy lágy legyen (ne olvadjon fel), keverd hozzá a karamellizált diót, és fogyasztásig tedd vissza a mélyhűtőbe.
Ha még tovább szeretnéd fokozni az élvezeteket, készíts karamellöntetet is a fagyihoz. Ehhez tegyél 15 dkg cukrot egy közepes lábosba, közepes lángon olvaszd fel, és néha megkeverve, rázogatva hagyd, hogy közepes barnára piruljon, ekkor dobj bele 5 dkg vajat (bugyogni fog, nem kell megijedni). Ha ez felolvadt, húzd le a tűzről, és önts még rá 1 dl tejszínt (ismét bugyogni fog). Ezzel kész is van a karamellöntet. Készítheted sós vajjal is, mert az még jobban kihozza a karamell mély, füstös-édes ízét.