Felturbózott vaníliafagyi

Zanza!

carameldesszert/fagyi/dió
Karamellizált magokkal (dió, mogyoró, mandula stb.) bármelyik kedvenc fagyidat feldobhatod. Nem kell hozzá sok idő vagy óriási erőfeszítés, és máris pompás desszert mosolyog rád. Bár nem sok ideje lesz mosolyogni – főleg, ha a karamellöntetet is elkészíted mellé…


Karamellizált dió+opcionális karamellöntet

Hozzávalók

60 ml víz
10 dkg cukor
15 dkg dió
kis csipet só 
1 ek olaj


A vizet, a cukrot és a diót közepes méretű lábosban közepes lángon, folyamatosan kevergetve addig melegítsd, amíg a cukor feloldódik és elkezd barnulni, karamellizálódni. Ekkor vedd lejjebb a lángot, és kevergesd, amíg a diószemeket a karamell teljesen befedi, és az egész besűrűsödik.

Öntsd olajjal megkent sütőlapra, szórd meg egy pici – tényleg csak egy csipet – sóval, és hagyd kihűlni. A fagyit robotgépben vagy kézi habverővel kicsit keverd meg, hogy lágy legyen (ne olvadjon fel), keverd hozzá a karamellizált diót, és fogyasztásig tedd vissza a mélyhűtőbe.

Ha még tovább szeretnéd fokozni az élvezeteket, készíts karamellöntetet is a fagyihoz. Ehhez tegyél 15 dkg cukrot egy közepes lábosba, közepes lángon olvaszd fel, és néha megkeverve, rázogatva hagyd, hogy közepes barnára piruljon, ekkor dobj bele 5 dkg vajat (bugyogni fog, nem kell megijedni). Ha ez felolvadt, húzd le a tűzről, és önts még rá 1 dl tejszínt (ismét bugyogni fog). Ezzel kész is van a karamellöntet. Készítheted sós vajjal is, mert az még jobban kihozza a karamell mély, füstös-édes ízét.

 

Menübe szervezve:

Egyszerűen finom

Blogmustra