Marie Kondo módszere: 5 egyszerű lépés, hogy rend legyen otthon

Eleged van az állandó rendetlenségből? A KonMari-módszer segítségével könnyen megszabadulhatsz a zavaró dolgoktól!

Hacsak nem egy szikla alatt élsz, biztosan hallottad már a japán Marie Kondo nevét. Módszere töretlen népszerűségnek örvend, küldetése pedig nem más, mint hogy segítse az embereket megszabadulni a felesleges dolgaiktól. De mi mindenre van szükség ahhoz, hogy megkönnyítsük a saját életünket, levegyük ezt a stresszt a vállunkról? A Now To Love szedte össze a módszerhez szükséges lépéseket.

Kondo szerint érdemes a hangsúlyt a mennyiség helyett a minőségre fektetni. A már meglévő dolgainkra érdemes két szempont szerint tekinteni: az egyik kategória azokat a hasznos dolgokat tartalmazza, amelyekre valóban szükségünk van, a második kategória pedig azokat, amelyek szórakoztatóak, amelyeket egyszerűen csak szeretünk. De hogyan tehetünk rendet otthon a KonMari-módszer segítségével?

1. lépés: A ruhák

A ruhák esetében nagyon egyszerű dolgunk van. Annyit kell eldöntenünk, hogy az adott darabra szükségünk van-e vagy nem. Ennek a legegyszerűbb módja Kondo szerint, ha minden egyes ruhadarabot először kiteszünk mondjuk, az ágyra. Így könnyebben tartunk ki, amíg elfogy a ruhakupac, hiszen legkésőbb estig muszáj a pakolás végére érni, ha az ágyunkban szeretnénk tölteni az éjszakát. Emellett pedig jobban átlátjuk, hogy mennyi ruhánk van. Amikor felemelünk egy ruhadarabot az ágyról, gondoljuk át, hogy örömet okoz-e nekünk annak birtoklása. Gondoljuk át, hogyan érezzük magunkat, amikor felvesszük az adott pólót, szoknyát vagy nadrágot. Ha örömet okoz az adott ruhadarab viselése, marad, ha nem, akkor itt az ideje, hogy megváljunk tőle.

Biztos, hogy mindenre szükséged van?
Biztos, hogy mindenre szükséged van?wundervisuals / Getty Images Hungary

2. lépés: Könyvek

A ruhák után itt az ideje, hogy átnézzük az évek alatt felhalmozódott könyveket is. Míg a könyvek szerelmesei számára szentségtörésnek tűnhet a könyvespolcok tartalmának szelektálása, néha valóban szükség van erre a lépésre. Kondo szerint a legfontosabb, hogy megtaláljuk az otthon tartott dolgok helyét. Megtarthatunk bármit, ami örömet okoz nekünk, a lényeg, hogy legyen megfelelő helye ezeknek a dolgoknak. Ha csak egy könyvespolc fér be a lakásba, akkor csak annyi könyvet tartsunk otthon, amennyi azon elfér. Egyébként szanaszét heverő könyveket kerülgethetünk a lakás minden pontján.

3. lépés: Iratok és papírok

Mindannyiunk számára vannak dolgok, amik nélkül nincs élet, amikre majd egyszer szükségünk lesz. Ez az a logika, amely mentén az évek során rengeteg papírt, iratot képesek vagyunk felhalmozni. Üljünk le, nézzük át őket, és amikre valóban szükségünk lehet még, azt rendezzük mappákba, majd tegyük a könyvespolcra vagy egy fiókba.

4. lépés: A „komono”

A „komono” a fürdőszobában, a konyhában vagy a garázsban tárolt, vegyes dolgokra vonatkozik. Tényleg szükségünk van öt fakanálra? Nem valószínű. Pont úgy, mint a ruhák esetében, pakoljuk ki az összes felhalmozódott használati tárgyat, és vegyük végig, hogy melyek azok, amelyekre tényleg szükségünk van. Különböző tárolók és dobozok segíthetnek, hogy akár a fiókok mélyén is megmaradjon a rend.

5. lépés: Érzelmi kötődés

Kondo azt tanácsolja, hogy azoknak a tárgyaknak a szelektálását, amelyekhez érzelmileg kötődünk, hagyjuk a végére. Ekkorra már profin el tudjuk dönteni, hogy mik azok a dolgok, amikre szükségünk van, vagy amelyek valóban örömet szereznek számunkra. Nem ritka, hogy a fontos tárgyak egy dobozban végzik, valahol a tároló legsötétebb sarkában. Minek is tartjuk akkor ezeket? Ha valami igazán sokat jelent nekünk, találjunk módot arra, hogy a lakásunkat díszítse, így minden nap örömet okozhat a jelenléte.

Oszd meg másokkal is!
Mustra