Lehet, hogy te is rossz helyen tartod a fogkefédet?

Mutatjuk a három leggyakoribb hibát. Te hányban vagy bűnös?

Mivel a fogkefe nem egy túlzottan dekoratív dolog, az emberek többsége nem tulajdonít túl nagy jelentőséget az elhelyezésének a fürdőszobában. Sőt, ha teheti, inkább elrakja a szekrény mélyére. Pedig ha éppen felújítod a fürdődet érdemes odafigyelned, hol lesz a fogkeféd helye. Mert bár apróságnak tűnik, nagyon nem mindegy egészségügyi szempontból, hol, és hogyan tárolod. 

Összeérnek, ejnye!
Összeérnek, ejnye!Shutterstock

Az Amerikai Fogorvosi Egyesület azt javasolja, hogy fogmosás után jól öblítsd el, majd rázd le róla a vizet, végül állítva helyezd el egy tartóban vagy pohárban, úgy, hogy nem érintkezik más fogkefékkel. Az is fontos, hogy ne tároljuk zárt helyen, mert a sötét nedves környezet a mikroorganizmusok elszaporodásának kedvez. Az a jó tehát, ha fogkefénk vigyázz állásban, jól szellőző, napos helyen, magányosan száradva várja a következő bevetést. Az Apartment Therapy összegyűjtötte a leggyakoribb merényleteket, amiket elkövetünk a fogkeféink ellen. Most ezek következnek:

1. Fekteted

Megmosod a fogad, leöblíted a kefét, majd hanyagul ledobod a csap mellé? Légyszi ne csináld, így sosem fog normálisan megszáradni, így teremtve tökéletes környezetet a baktériumok szaporodásának.

Ne fektesd le, nem jó neki
Ne fektesd le, nem jó nekiShutterstock

2. Túl közel tárolod a vécéhez

Oké, állítva tárolod, és még csak nem is érintkezik más fogkeféjével, mi baj lehet még? Például az, hogy túl közeli viszonyt ápol a vécéddel. És ezt nem úgy kell érteni, hogy hülye vagy, és olykor összekevered a vécé- és a fogkefét, hanem, hogy ha kicsi a fürdőszobád, és erőteljesen zubog lefelé a víz a vécéden, az már épp elég a bajhoz. Egy 2005-ös vizsgálat szerint ugyanis a vécében található mikroorganizmusok akár több mint nyolcvan centit is tudnak "ugrani" amikor lehúzod. (Sőt, hogy még tovább paráztassunk: vannak szakértők, akik 180 centiben jelölik meg ezt a távolságot.) Szóval ha a csapod ennél közelebb van a vécékagylódhoz, érdemes megfontolni, hogy tisztes távolságban felfúrsz egy fali fogkefetartót, és ott tárolod a csap széle helyett.

A stockfotó-adatbázis egy csodás dolog
A stockfotó-adatbázis egy csodás dologShutterstock

3. Berakod a szekrénybe

Sokan rejtik a tükrös szekrényükbe a fogkeféjüket, de ez szintén nem jó megoldás, mert muszáj a szabad levegőn megszáradnia. Ha az zavar, hogy hülyén néz ki, válassz a fürdőd színéhez passzoló fogkefét, vagy egy sima fehér elektromos fogkefét, és máris megoldódott a probléma. Vagy egyszerűen szokd meg, hogy van az úgy, hogy az egészséged fontosabb, mint a görcsös ragaszkodás az egységes dizájnoz.

Szereti ő is a napfényt, ne zárd be szegényt
Szereti ő is a napfényt, ne zárd be szegénytShutterstock
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek