Lehet, hogy te is rossz helyen tartod a fogkefédet?

Mutatjuk a három leggyakoribb hibát. Te hányban vagy bűnös?

Mivel a fogkefe nem egy túlzottan dekoratív dolog, az emberek többsége nem tulajdonít túl nagy jelentőséget az elhelyezésének a fürdőszobában. Sőt, ha teheti, inkább elrakja a szekrény mélyére. Pedig ha éppen felújítod a fürdődet érdemes odafigyelned, hol lesz a fogkeféd helye. Mert bár apróságnak tűnik, nagyon nem mindegy egészségügyi szempontból, hol, és hogyan tárolod. 

Összeérnek, ejnye!
Összeérnek, ejnye!Fotó: Shutterstock

Az Amerikai Fogorvosi Egyesület azt javasolja, hogy fogmosás után jól öblítsd el, majd rázd le róla a vizet, végül állítva helyezd el egy tartóban vagy pohárban, úgy, hogy nem érintkezik más fogkefékkel. Az is fontos, hogy ne tároljuk zárt helyen, mert a sötét nedves környezet a mikroorganizmusok elszaporodásának kedvez. Az a jó tehát, ha fogkefénk vigyázz állásban, jól szellőző, napos helyen, magányosan száradva várja a következő bevetést. Az Apartment Therapy összegyűjtötte a leggyakoribb merényleteket, amiket elkövetünk a fogkeféink ellen. Most ezek következnek:

1. Fekteted

Megmosod a fogad, leöblíted a kefét, majd hanyagul ledobod a csap mellé? Légyszi ne csináld, így sosem fog normálisan megszáradni, így teremtve tökéletes környezetet a baktériumok szaporodásának.

Ne fektesd le, nem jó neki
Ne fektesd le, nem jó nekiFotó: Shutterstock

2. Túl közel tárolod a vécéhez

Oké, állítva tárolod, és még csak nem is érintkezik más fogkeféjével, mi baj lehet még? Például az, hogy túl közeli viszonyt ápol a vécéddel. És ezt nem úgy kell érteni, hogy hülye vagy, és olykor összekevered a vécé- és a fogkefét, hanem, hogy ha kicsi a fürdőszobád, és erőteljesen zubog lefelé a víz a vécéden, az már épp elég a bajhoz. Egy 2005-ös vizsgálat szerint ugyanis a vécében található mikroorganizmusok akár több mint nyolcvan centit is tudnak "ugrani" amikor lehúzod. (Sőt, hogy még tovább paráztassunk: vannak szakértők, akik 180 centiben jelölik meg ezt a távolságot.) Szóval ha a csapod ennél közelebb van a vécékagylódhoz, érdemes megfontolni, hogy tisztes távolságban felfúrsz egy fali fogkefetartót, és ott tárolod a csap széle helyett.

A stockfotó-adatbázis egy csodás dolog
A stockfotó-adatbázis egy csodás dologFotó: Shutterstock

3. Berakod a szekrénybe

Sokan rejtik a tükrös szekrényükbe a fogkeféjüket, de ez szintén nem jó megoldás, mert muszáj a szabad levegőn megszáradnia. Ha az zavar, hogy hülyén néz ki, válassz a fürdőd színéhez passzoló fogkefét, vagy egy sima fehér elektromos fogkefét, és máris megoldódott a probléma. Vagy egyszerűen szokd meg, hogy van az úgy, hogy az egészséged fontosabb, mint a görcsös ragaszkodás az egységes dizájnoz.

Szereti ő is a napfényt, ne zárd be szegényt
Szereti ő is a napfényt, ne zárd be szegénytFotó: Shutterstock
Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.