Logikai fejlesztő játékok toplistája: örökzöldek a top 10-ben

Hiába próbálod rávenni a gyereked arra, hogy a képernyő helyett inkább egy könyvet válasszon? Mutatunk tíz logikai játékot, amivel úgy fejlesztheted, hogy észre sem veszi!

A gyerekek számára a játék nemcsak puszta szórakozás, hanem fejlődési lehetőség is egyben. Folyamatosan tanulnak közben, már az első pillanattól, amikor a kisbaba először nyúl egy játék után. Rájön, hogy ki tudja nyújtani a karját, és el tud vele érni dolgokat. Megtanulja megragadni a tárgyat, és odahúzni saját magához. Ez a későbbiekben sincs másképp, az óvodás korosztály is a szabad játék során tanul meg egy csomó mindent saját magáról és az őt körülvevő világról.

A mindennapokban, a munkából hazaesve sok szülő mégis hajlamos engedni a technológia csábításának, és a közös játék helyett inkább elindít egy mesét a gyereknek. Pedig számos olyan játék van, ami mindamellett, hogy szórakoztató, megdolgoztatja az agy különböző területeit - nemcsak a gyerekét, de a szülőét is.

Játék közben fejlődik például az analitikus gondolkodás, a térbeli tudatosság, a felfogóképesség, a kritikus gondolkodás, a kreativitás és a problémamegoldás is. A Flintobox összegyűjtött egy rakás egyszerű, de mégis nagyon hasznos játékot, ezekből szemezgettünk.

#1 Építőkockák

Célközönség: 2-4 év között

Engedd, hogy felfedezze a különböző méretű és színű építőkockákat! Ez a játék fejleszti a térlátását, a kreativitását, és megtanulja megkülönböztetni a színeket és a formákat.

Ez az egyik legősibb fejlesztő játék. Rakj ki egyszerű mintákat, és vedd rá a gyereket, hogy másolja le azokat! Ha pedig már nagyon jól megy neki az építés, akkor jöhetnek a nehezebb modellek, építmények.

Építkezz a gyerekkel!
Építkezz a gyerekkel!Shutterstock

#2 “Mire gondolok?”

Célközönség: 5-12 évesek

A kitalálósdi és a kincskeresés olyan játékok, amelyek javítják a gyerek figyelmét, jó hatással vannak a nyelvi fejlődésre, és a térbeli tájékozódást is fejlesztik. 

A kitalálósdi kicsit hasonlít a barchóbához, de itt a környezetedből választasz ki egy tárgyat, majd segítségként elárulsz róla valamit, például a színét, milyen hangot ad vagy milyen anyagból van. Ezt követően a többi játékosnak találgatnia kell, és ha senki nem jön rá, mi volt az, akkor adsz egy újabb segítséget, és a többiek újra találgathatnak.

A kincskereséssel garantáltan hosszú időre lekötheted a gyerek figyelmét. Tippek egy szabadtéri kincskereséshez: egy virág, három kavics, víz, barna levél, zöld levél, fű, egy lila virág. Csak ne felejtsd el ellenőrizni a ruhája zsebeit, amikor hazamentek!

#3 Rejtvények

Célközönség: 2-8 évesek

Ezek a játékok nemcsak a gyerekek, de az összes családtag számára szórakoztatóak lehetnek. Ide tartozik például a kirakó, a sakk, a szókirakó, a sudoku, a keresztrejtvények vagy épp a Rubik-kocka. Fejlesztik a térbeli felfogást, a koordinációt, a finommotoros képességeket, a problémamegoldást és a kognitív képességeket.

SK kirakó: Szúrj egy családi fotóba fogpiszkálókat, majd a fogpiszkálóknak megfelelő vágd fel a képet. Keverd össze, és rakjátok ki a pálcikák segítségével!

#4 Akadálypálya

Célközönség: ovis korosztály

A rossz idő és a téli korai sötétség sok szülő számára kihívást jelent, hogy olyan körülmények között mégis hogyan fárassza le a gyerekét. Ilyenkor jó játék az akadálypálya, amit kiválóan el lehet készíteni az otthon fellelhető tárgyakból, csak egy kis kreativitás kell hozzá. Bevetheted a párnákat, székeket, kanapét, étkezőasztalt, labdákat, hullahopp karikát, seprűnyelet - bármit, amit találsz. 

A nagymotoros mozgásokon kívül jó hatással lesz a vizuális észlelésre, a koordinációra, a gyerek megtanulja megtervezni a mozgását, és fejlődik a problémamegoldó képessége is. Nagyobb gyerekeknél nehezítheted az akadályokat azzal, hogy az elvégzéséhez valamilyen logikai feladványt megfejtésére is szükség is van.

#5 Tépd le a ragasztót!

Célközönség: 2-4 évesek

A gyerekek figyelme még könnyen elterelődik, nehéz rávenni őket, hogy csak egy dologra koncentráljanak. Ebben segít ez a játék, melyhez mindössze ragasztószalag(ok)ra van szükség. Vágj belőle több csíkot, majd össze-vissza ragaszd őket egymásra, lehetőség szerint úgy, hogy többféle színű és anyagú is legyen közte. Mutasd meg a gyerekednek, hogyan tudja felkaparni a ragasztót, aztán kezdődhet is a játék.

#6 Szerepjátékok

Célközönség: 2-6 év között

A szerepjátékoknak fontos szerepük van a gyerek kognitív és szociális fejlődésében. Segíti a környező világ megértését, fejleszti a fantáziát, a nyelvi képességeket. Jó lehetőség arra is, hogy felszínre hozza a gyereket foglalkoztató dolgokat, amelyekről esetleg amúgy nem szívesen beszél.

Gyere maci, most megvizsgállak!
Gyere maci, most megvizsgállak!Shutterstock

#7 Improvizáció

Célközönség: 6-12 évesek

Számtalan előnnyel bír, fejleszti az önbizalmat, a megfigyelőképességet, a spontaneitást. Nem igényel eszközt, és az egész család részt vehet benne. 

Találjatok egy ki egy címet, majd meséljétek el közösen a történetet úgy, hogy mindenki csak egy szót vagy egy mondatot mondhat!

#8 Mesélés

Célközönség: 6-12 év között

Önmagában a mesehallgatás vagy a képeskönyv nézegetése is stimulálja az agyat, de az még jobban, ha a gyereknek kell kitalálnia egy történetet. Fokozott figyelmet igényel, hiszen számon kell tartani, hogy melyik szereplő mit csinál, és hogyan követik egymást az események. Fejleszti a szókincset, az önbizalmat.

Próbáljátok ki egy magazin segítségével! Válasszatok ki egy olyan oldalt, amint sok minden látható, és azok mindenképpen szerepeljenek a történetben.

#9 Memóriajáték

Célközönség: 5-12 évesek

Az elefánt sosem felejt! Ezt a játékot sokféleképpen lehet játszani, de a legegyszerűbb módja, ha elkezdesz egy mondatot (például “A strandra viszünk magunkkal egy…”), és hozzáfűzöl egy tárgyat. A következő játékos elismétli, amit mondtál, majd hozzátesz egy újabbat, és így tovább. Játsszátok addig, amíg valaki el nem rontja a láncot!

A memóriajáték nemcsak az emlékezetet fejleszti, de a koncentrációt, a kognitív képességeket, a vizuális memóriát és a figyelmet is.

#10 Számok bűvöletében

Célközönség: 5-12 évesek

Vegyetek elő két dobókockát és egy csomó kavicsot, babszemet vagy bármit, amiből sok van. Felváltva dobjatok a kockával, és aki nagyobbat dob, az ellophat egy kavicsot a másiktól. Az nyer, akinek az összes kavicsot sikerül begyűjtenie.

Oszd meg másokkal is!
Mustra