9 tipp a környezettudatosabb otthonért

Olvasási idő kb. 11 perc

Nem kell túlzottan megerőltetned magad, hogy új irányba tereld az életedet. Már néhány apró lépés elegendő ahhoz, hogy környezettudatosabbá válj. Így két legyet üthetsz egy csapára: nemcsak bolygónkat jövőjét biztosíthatod, hanem sok esetben több pénz maradhat a zsebedben is.

Az, hogy energiatakarékos izzókra váltottál otthonodban, annak a jele, hogy jó úton haladsz, de ezzel korántsem tettél meg mindent. Van egy csomó más terület, ahol előremutató módon reformálhatod meg lakókörülményeidet. Cikkünkből megtudhatod, mit tehetsz a saját kereteiden belül, hogy kíméld a környezetet és ezáltal egészségesebb, fenntarthatóbb feltételek között élj.

1. Spórolj az energiával

Annyi régi izzót halmoztál fel, hogy még mindig azokkal világítasz? Akkor ideje, hogy megszabadulj tőlük! Bár a LED izzók árfekvése első ránézésre sokkolhat, hidd el, megtérül a befektetés. Hamarosan nem is lesz egyéb lehetőséged, 2020-ban ugyanis kizárólag ilyen fényforrásokat találhatsz a boltok polcain. Előnyük, hogy energiafogyasztásuk a töredéke hagyományos társaiknak, ráadásul élettartalmuk 50 és 100 ezer óra között mozog. Apropó, bármivel is világítasz, arról se feledkezz meg, hogy a szobát elhagyva oltsd le a lámpát.

shutterstock 539802514

Ha vásárlás előtt állsz, válassz energiatakarékos háztartási gépeket. Az elektronikai berendezéseket, mint a tévét és a DVD lejátszót, teljesen kapcsold ki, mert stand by, vagyis készenléti üzemmódban is fogyasztanak áramot. Méghozzá nem keveset: a normál működésükhöz viszonyítva 10-15 százalékot. A legjobb megoldás egy kapcsológombbal ellátott konnektor, ami alaposan megkönnyítheti a dolgodat, hiszen egyetlen mozdulattal áramtalaníthatod az összes készüléket.

Ne pazarolj a háztartási gépeid használatával. Két tányér miatt nem érdemes elindítani a mosogatógépet, várd meg, amíg összegyűlik elég edény, hogy telepakolhasd.

A háztartásokban általában a hűtőszekrény a legnagyobb energiafaló, egy átlagos család áramfogyasztásának körülbelül egyharmadáért felel. Ezért is fontos, hogy ne tegyél bele meleg ételt, ahogy az is, hogy ne nyitogasd egyfolytában az ajtót. A jégréteg terjeszkedése akár 30 százalékkal is megdobhatja a fogyasztást, így időnként olvaszd le a hűtőt.

2. Ne fűtsd túl a lakást

A szaunázáshoz nem a lakásod a legideálisabb helyszín, mutass némi önmérsékletet és mondj le a trópusi melegről. Energiafelhasználásunk közel háromnegyedét otthonunk fűtésére áldozzuk, ezért a családi költségvetés szempontjából sem mindegy, hogy meddig tekered fel a radiátorokat. Télen a 20-21 Celsius-fok is bőven megfelelő. Már csak azért is, mert 1 fokos hőmérséklet-csökkentéssel 5-6 százalékos energiamegtakarítást érhetsz el. Ha fázós vagy, szerezz be egy meleg takarót, vagy vegyél fel egy pulóvert.

Figyelj oda a páratartalomra, hiszen szorosan összefügg a hőérzettel. Amennyiben túl alacsony, hidegebbnek érezheted ugyanazt a hőfokot. A párásítást különféle készülékekkel, a radiátorra helyezett kerámiaedénnyel és sok zöld növénnyel segítheted elő. Az aloé, a bambuszpálma, a fikusz, a szobapáfrány, a sárkányfa, a vitorlavirág, a zöldike és a sárkánycserje egyúttal a légminőséget is javítja.

Az sem mellékes, hogy miként szellőztetsz. Nincs értelme hosszabb időre résre nyitva hagyni az ablakokat. Inkább a reggeli és az esti órákban célozd meg, hogy egy rövid, de annál hatékonyabb kereszthuzattal áramoltasd a levegőt. És persze előtte tekerd le a fűtőtesteket!

A radiátorokat ne bástyázd körbe bútorokkal, és ne hagyd, hogy belógjon eléjük a függöny, hogy hatékonyabban tudjanak funkcionálni.

3. Takarékoskodj a vízzel

A csapból folyó víz azt a látszatot kelti, hogy korlátlanul áll rendelkezésre, holott vannak országok, ahol erős hiányt szenvednek belőle. Gondolj a jövőre és ne herdáld el! Alapvető, hogy ne folyasd feleslegesen a vizet, sem a mosogatásánál, sem a fogmosásnál.

Ha megteheted, szerezz be víztakarékos csaptelepeket, vagy szerelj a meglévőkre átfolyást lassító fejet, betétet. A zuhanyozással kevesebb vizet fogyasztatsz, mintha kádban fürödnél. Olyannyira, hogy éves szinten több tízezer forintra rúghat a különbség. Cseréld le a tusolófejet is. A levegővel dúsított vízsugárral működő termékek percenként átlagosan 1,9-5,7 liter átfolyást engednek, míg az ósdi zuhanyrózsáknál ez az érték elérheti a 22-26 liter/percet.

A csöpögő csapok és szivárgó WC-tartályok havonta akár egy kádnyi vizet fecserélhetnek el, miközben a probléma gyakran egy új tömítőgyűrűvel orvosolható lenne. Ugyancsak célszerű az öblítőtartályt egy takarékosabb verzióra váltani, ezáltal a felére csökkenthető a vízfelhasználás.

Az esővizet szintén hasznosíthatod: ha összegyűjtöd, megöntözheted vele a növényeidet vagy lemoshatod az autódat.

shutterstock 466135022

4. Moss okosan

A háztartások többségében heti három-négy alkalommal indítják el a mosógépet, ami alkalmanként 50-150 liter csatornába ömlő vizet eredményez. Éppen ezért ne csak félig töltsd meg szennyessel.

Mondanunk sem kell, leginkább egy energiatakarékos programmal rendelkező mosógéppel spórolhatsz. Főleg, ha odafigyelsz a hőfokra. A normál szennyezettségű ruhákat 40 fokon is kimoshatod. A makacs koszfoltokhoz sem feltétlenül indokolt az előmosás vagy a főzőprogram. Ezeket egy gondos áztatással is kiválthatod. Ahogy korábbi cikkünkből kiderül, az összes kórokozót a forró víz sem pusztítja el

A szárító funkcióval kombinált mosóprogram legalább háromszor annyi energiát emészt fel, mint a sima. Egy szárítógép meg körülbelül két-háromszor többet. Barátkozz meg a szárítókötéllel, hogy elkerüld a pocsékolást.

5. Használj környezetbarát tisztítószereket

Ha egy kicsit is a szíveden viseled a környezet védelmét, a családod egészségéről nem is beszélve, felejtsd el a vegyszerektől hemzsegő mosó- és tisztítószereket. Ma már szinte mindegyikre van ökobarát alternatíva, ami biológiailag lebomlik és foszfátmentes.

Nem is muszáj nagyobb összegeket elverned a környezetbarát termékekre. Csak nézz körül a háztartásodban. Az ecetes meleg víz kiváló ablak- és padlótisztításhoz, míg a szódabikarbóna hatékonyan fertőtleníti a konyhai és fürdőszobai felületeket. A citromlé és az ecetsav szintúgy széles körben alkalmazható, még a vízkövet is felszámolhatod a segítségükkel. A bolti mosószerek helyett a mosószóda vagy a mosódió lehet a zöld opció.

6. Gyűjtsd szelektíven a hulladékot

Hazánkban évente csak az alumínium italos dobozokból 50 millió darab landol a szemetében, ami rendkívüli terhelést jelent a környezetre nézve. Már önmagában ezért is megéri szelektíven gyűjteni a hulladékot. A lakberendezési áruházakban számos tárolórendszert találhatsz. Van, amelyiket beépítheted a konyhabútorod fiókjába, illetve a mosogatód alá, így a helyet sem foglalják.

Ha egy háztartási eszközöd elromlik, ne szabadulj meg tőle, először próbáld megjavíttatni. A megunt cuccaidat, legyen az ruha vagy akármilyen kevésbé elnyűtt holmi, ajánld fel egy jótékonysági szervezetnek. Neked már úgysincs szükséged rájuk, valakit viszont boldoggá tehetsz velük.

A visszaváltható palackokat vidd vissza a boltba. Azon túl, hogy némi pénz ütheti a markodat, hozzájárulhatsz a fenntarthatósághoz. Egy betétdíjas üvegpalack átlagosan 40 alkalommal tölthető újra. Más élelmiszerek üvegeit is felhasználhatod. Például úgy, hogy kimérve vásárolt savanyúságot tárolsz bennük, de egyebek mellett befőttjeid számára is tökéletesek. A PET palackokat nyomd össze, mielőtt kidobnád, hogy kisebb helyet foglaljanak.

Az elhasznált főzőolajat, a lemerült akkumulátort és elemeket, a megmaradt festékeket és háztartási vegyszereket a lakossági hulladékgyűjtő udvarokban adhatod le. A lejárt gyógyszereket pedig a gyógyszertárakban.

7. Vásárolj tudatosan!

Igyekezz olyan termékeket vásárolni, amelyek csomagolása újrahasznosított anyagokból áll. Mondj nemet a nejlonszatyrokra. Keresd az újrahasznosított papírzacskókat, vagy otthonról vigyél magaddal egy textilből készült darabot.

Vásárolj hosszútávra. Hanyagold a silány minőségű, egyszer használatos árukat, hogy ne kelljen túl hamar másikat venned belőlük. Lehetőleg friss, szezonális élelmiszerekkel töltsd fel a hűtőt, és ne agyoncsomagolt, tartósított társaikkal, melyek beutazhatják a világot, mire a kosaradba kerülnek.

Magyarországon a megtermelt élelmiszer egyharmada a szeméttelepen végzi: egy korábbi Eurostat-mérés szerint évente 1,8 millió tonna. Ne vedd ki a részed ebből. Tapasztald ki, hogy ténylegesen mennyi élelmet fogyasztasz el, és a legcsábítóbb akciók estén se vásárold fel a fél hipermarketet.

shutterstock 564103813

8. Mellőzd a papírt

Egy kiló papír előállítására 2-3 kilónyi fa, 350-700 liter víz és 8 kilowattóra energia megy el, így neked is tanácsos csínján bánni vele. A papírtörlő helyettesítésére mosható konyharuhát, rongyot használj, csak akkor nyomtass, ha valóban létfontosságú, és akkor is környezetbarát nyomdapapírra, jegyzetelj a lapok mindkét oldalára (esetleg irkálj a mobilodon) és ne vásárolj minden nap újságokat, hiszen a híreket az interneten is elolvashatod.

9. Újítsd fel a lakást

Kezdd a megfelelő szigeteléssel és a nyílászárók cseréjével, melyekkel mérsékelheted fűtési költségeidet. Ha a radiátorok mögé hőtükör-fóliát rögzítesz, ezzel további 5-6 százalékot faraghatsz le energiafelhasználásodból.

Otthonod hűtésére nem csak a légkondi alkalmas, a kánikula ellen részben árnyékolással, mondjuk redőnyökkel is védekezhetsz.

Feltéve, hogy pénzügyi helyzeted lehetővé teszi, invesztálj megújuló energiaforrásokba. Ilyen a napenergia, a szélenergia, a geotermikus energia és a biomassza is. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek