Így rázhatod gatyába ünnepi pénzügyeidet

Úgy keressük a tökéletes fát, mintha az életünk múlna rajta, naphosszat rohangálunk ajándékok után és indokolatlan mennyiségű kaját hurcolunk haza - az ünnepek előtt annyi teendő szakad a nyakunkba, hogy gyakran fel sem fogjuk, mennyi pénzt emésztünk fel. Egyszer azonban minden jónak vége szakad, így a karácsonyi dőzsölésnek is. Ilyenkor szokott jönni a szomorú felismerés, hogy tovább nyújtózkodunk, mint ameddig a takarónk ér. Szeretnél véget vetni ennek az örök körforgásnak? Akkor most jól figyelj!

shutterstock 502741666

Miközben egy átlagos magyar tavaly 31.500 forintot szánt az ajándékvásárlásra, addig a Cofidis felmérése szerint idén már 41.300 forintban határozható meg ugyanez az összeg. Ez már alapból is tekintélyes csapást jelenthet a családi kasszára, és akkor a többi kiadásról még nem is beszéltünk. Pedig az ünnepnek nem a pénzügyekkel kapcsolatos aggodalomról kéne szólnia. Ha eleged van a karácsonyt követő nélkülözésből, szívleld meg az ASIC tanácsait, melyeket szem előtt tartva egy csomó időt és pénzt takaríthatsz meg.

1. Adj túl az otthoni kacatokon

Ami valakinek szemét, az másnak kincs

– tartja a mondás.

De mi köze ennek a karácsonyhoz? Hát az, hogy felesleges holmijaid eladásával fájdalommentesen hidalhatod át finanszírozási nehézségeidet. Ha vannak olyan ruháid, könyveid, ékszereid, sportcuccaid, amik hosszú évek óta kihasználatlanul kallódnak a szoba sarkában, hirdesd meg őket az interneten vagy tarts garázsvásárt, így némi plusz forráshoz juthatsz az ajándékvásárláshoz.

2. Készíts költségvetést

Ha szeretnéd elkerülni, hogy csődközeli helyzetbe kerülj az év végére, nem árt összesítened, pontosan milyen kiadások hárulnak majd rád. Várható költségeidet az alábbiak szerint foglald listába, hogy ne érjenek kellemetlen meglepetések:

  • Ajándékok: kinek, mit veszel, és mennyibe fog kerülni.
  • Élelmiszerek: az ünnepi lakomához szükséges ételek és italok költségvonzata.
  • Utazás: a rokonlátogatás költségei, mint a benzinpénz vagy a vonatjegy.

3. Gyárts saját üdvözlőlapot/csomagolópapírt

Amint lecseng az ünnepi szezon, a karácsonyi üdvözlőlapok szomorú sorsra jutnak: nagy részük a kukában landol. Vagyis beszerzésükkel hasztalanul szaporítod anyagi terheidet. Idén inkább vegyél erőt magadon, és készíts saját ajándékkártyákat, olyanokat, amelyeket még szőrös szívű rokonaidnak sem lesz kedvük kidobni. Ha felhasználod családi fotóidat vagy gyermekeid rajzait, garantált lesz a siker, de meglepheted őket akár egy személyes hangvételű videóüzenettel vagy egy kézzel írt levéllel is.

Mondanunk sem kell, a karácsonyi csomagolópapír szintén nem az a kategória, amit bárki tartogatni szokott. A célnak ezért a jóval olcsóbb, de éppúgy esztétikus barna vagy színezett papír is megfelel. Főleg, ha átkötöd egy masnival.

4. Végezz kutatómunkát

Az ajándékokat lehetőleg ne az első utadba eső boltban vedd meg. Ha egy konkrét terméket keresel, szánd rá az időt, és nézz körül az interneten – például egy árösszehasonlító oldalon – hogy hol kapható a legolcsóbban, hiszen az árcímkét tekintve jelentős különbségek lehetnek a kereskedők között. Egyúttal ajánlatos rákeresned az akciókra és kuponos kedvezményekre is, mivel ezeket kiaknázva még több pénz maradhat a zsebedben.

Mielőtt rátenyerelsz a fizetés gombra, vess egy pillantást a szállítási költségekre is, mert előfordulhat, hogy a postázás aránytalanul megdobja a végösszeget. Ha van rá mód, az árut személyesen, a boltban vedd át, ami egy forintba sem kerül.

shutterstock 114874744

5. Vásárolj ajándékkártyával

A fiókodban felhalmozott ajándékkártyák és utalványok megmaradt kerete ugyancsak segíthet, hogy kordában tarthasd költségeidet Minden forint, amit a terhükre fizetsz ki, azt jelenti, hogy verítékes munkával megszerzett spórolt pénzedből annyival kevesebbet kell költened.

Az ajándékkártya akkor is pompás kiutat jelenthet, ha nincs ötleted, hogy mit vegyél valakinek. Hidd el, jobban fog örülni neki, mint egy huszadik mintás bögrének.

6. Kövesd be kedvenc márkáidat

Kedvenc márkáidat, üzleteidet leginkább azért érdemes bekövetni a közösségi oldalakon, mert így értesülhetsz azokról az exkluzív akciókról, melyekről egyébként nem értesülhetnél. Ugyanebből a megfontolásból célszerű feliratkoznod a hírlevelekre is. További alternatíva gyanánt pedig letöltethetsz néhány mobilalkalmazást, amelyek felkutatják helyetted a legütősebb akciókat. 

7. Ne költs méregdrága ajándékokra

Hiába szuggerálnak a reklámok, hogy egy bazi nagy és méregdrága lapostévénél véletlenül se add alább, attól senki nem fog jobban szeretni, hogy százezreket versz el az ajándékára. Ezeket a tippeket követve anélkül szerezhetsz örömet, hogy közben rámenne a gatyád:

  • Családi költési limit: szövetkezz szeretteiddel és beszéld meg velük, hogy mindenki csak egy adott (nem túl magas) összeget fordítson az egymásnak adott ajándékokra.
  • Gyerekes korlát: ha jobban belegondolsz, a legtöbb felnőtt úgyis megveszi magának, amire igazán szüksége van, ezért a családi ajándékozásnál szorítkozzatok csak az ifjúságra.
  • Csináld magad utalványok: egy apró, de figyelmes gesztus néha sokkal többet ér, mint egy csili-vili ajándék. Egyfolytában időhiányban szenvedő családtagjaid számára például egy utalvány lehet a tökéletes megoldás, amelyet valamilyen hétköznapi teendő – gyermekfelügyelet, főzés vagy házimunka – elvégzésére válthat be nálad.
  • Antik cuccok: némi időbefektetéssel igazi kincseket túrhatsz elő a régiségboltok és antikváriumok kínálatából, ráadásul úgy, hogy nem is szükséges vagyonokat elverned rájuk.

8. Vásárolj úgy, mint a Mikulás

A Mikulás mindig előre felkészül és időben végez az ajándékok beszerzésével. Te miért nem követed a példáját? Ha szeretnél olyan stresszmentes lenni, mint ő, a következő stratégiákat alkalmazd:

  • Szabj időkeretet a vásárláshoz: menj be az üzletbe, vedd meg, amit kell, és ne rabold az időt a bámészkodással, mert fennáll a veszélye, hogy meglátsz valamit, melynek képtelen leszel ellenállni. 
  • Kelj korán: az ünnepekkor a boltokban tapasztalható hering-effektus kitűnően alkalmas nyugalmad megzavarására, ezért idegrendszered védelme érdekében ne csúcsidőben próbálkozz a vásárlással. Használd ki az ilyenkor jellemző meghosszabbított nyitvatartást, és a kiszemelt üzletet korai vagy késői időpontokban keresd fel.
  • Először az olcsóbb ajándékokat vedd meg: ez azért jó, mert  fordított esetben könnyedén kifuthatsz a keretedből. 
  • Fizess az interneten keresztül: személyes átvétel esetén így elkerülheted a kasszánál kígyózó sorokat és mentesülhetsz a kísértés alól, hogy felvásárold a fél árukészletet.
  • Ne kószálgass: vagy mondhatnánk úgy is, hogy haladj célirányosan. Csak azokba a boltokba menj be, ahová tényleg szükséges, ezzel is mérsékelve az impulzus alapú vásárlás szűnni nem akaró fenyegetését.

9. Tartsd számon, hogy mire költesz

Az önmagában nem elegendő, hogy rendelkezel költségvetéssel, tartanod is kell magad hozzá. Ha nem az önuralom a legfőbb erényed, kövesd nyomon, hogy mire áldozol. Vannak mobilalkalmazások, melyekkel költséglimiteket állíthatsz fel különféle csoportokba sorolható kiadásaidhoz. 

10. Gondolj a a kevésbé szerencsésekre

Spórolni ugyan nem fogsz, viszont kimaxolhatod a karácsony szellemiséget: jótékonykodj egy családtagod, barátod nevében, majd ajándékozd meg az adományozásról kiállított papírral. Így egy csapásra több emberrel tehetsz jót. Ha megteheted, szükségtelen tárgyaidat is felajánlhatod egy jótékonysági szervezetnek, vagy az ünnep során beállhatsz közéjük önkéntesnek.

shutterstock 733656589

11. Tehermentesítsd magad Karácsony napján

Az ünnepi étkezés előkészítése szintén számos nyűggel jár, de ha előre gondolkozol, a pénztárcád és te is jól járhatsz.

Kérj segítséget a vendéglátáshoz: nem muszáj egész álló nap a konyhában rostokolnod. Kérd meg vendégeidet, hogy segítsenek be neked. Mondjuk úgy, hogy ők hozzák az italokat, a mártást, a salátát vagy a desszertet.

Ne told túl a főzést: a karácsonyi ételek volumenének meghatározása nem is olyan egyszerű feladat. A nagymamák által képviselt „inkább több legyen, mint kevesebb” elv nem biztos, hogy célravezető, mert bármennyire is finom a töltött káposzta és a bejgli, azok mennyisége meghaladhatja az unokák befogadóképességének határát. Ha irtózol a pazarlástól, itt egy kalkulátor, amellyel belőheted az egy főre jutó optimális ételmennyiséget.

Vásárolj okosan: a karácsonyi menü hozzávalóinak szentelj egy külön listát, majd vesd össze a szupermarketek reklámújságjait, hogy kimazsolázd a legjobb ajánlatokat. Az adott lánc hűségkártyájának birtokában további kedvezményekhez juthatsz. Ha belefér az idődbe, kedvenc hentesednél, zöldségesednél is körbenézhetsz, hátha ott még kedvezőbbek az árak.

12. Készülj a jövő karácsonyra

Eszedbe jutott már, hogy mennyivel egyszerűbb lenne most a dolgod, ha már hónapokkal ezelőtt megkezdted volna az ünnepi felkészülést? Akkor talán nem kéne mindent az utolsó pillanatra hagynod! Ha az év során szép fokozatosan készülsz fel a karácsonyi őrületre, rengeteg idegeskedéstől kímélheted meg magad.

Indíts megtakarítást: ha már januárban nyitsz egy megtakarítási számlát, és minden hónapban elkülönítesz rá valamennyi pénzt, különösebb nehézségek nélkül teremtheted meg a jövő karácsonyi kiadások fedezetét.

Vadássz az akciókra: árleszállítások nem csak az ünnepi szezonban, hanem év közben is vannak. Használd ki őket!

Külön spórolj a nagyobb tételekre: amennyiben eltökélted, hogy mégiscsak egy borsos árú ajándékkal leped meg egyik szeretted, néhány hónappal a vásárlás tervezett időpontja előtt kezdj el spórolni, hogy ne egyszerre kelljen kiköhögnöd a teljes összeget.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek