Holaszomszéd? Zalában - így ne őrülj meg karácsonykor

Állítólag úgy is lehet, hogy nem veszünk össze 24-én. De hogyan? Karácsonyi készülődést tanulok.

Egyáltalán nem tartozom azok közé, akik utálják a karácsonyt. Ugyanis imádom. Nyugodtan jöhet a rokonság szenteste, ha sokan vagyunk, annál jobb. Megcsinálom a kaját is, imádok menüt kitalálni, főzni pláne, sütni végképp, és a végén (általában) ügyesnek és kompetensnek érzem magam. Meg az ajándékok. Ajándékokat kitalálni főleg imádok és vásárolni is. Meg csomagolni. No és a dekoráció, meg a fa, meg a díszek, meg a csicsa. Azt is imádom. Tök klassz dolog ez a heteken át tartó készülődés.

És minden áldott 24-én délben hajlebontva veszekszünk egymással a legkisebb baromságokon. Aztán estére mindenki lecsillapodik, de hát akkor is, lófaszt, én az illemtanár vagyok. 

Mivel idén is lesz nálunk nagycsaládi szenteste, meg vacsora meg ajándékok és dekoráció, elhatároztam, hogy mindent megteszek az üvöltözésmentés karácsonyért, amihez menetrendet is készítettem.

1. November közepe-december eleje: Ajándékok

Idén óriási dolgot fedeztem fel: novemberben még tök jól lehet vásárolni. Online például simán lehet még rendelni dolgokat, és nem kapok pánikrohamot, hogy ideér-e az ajándék. És a boltokban is alig van valaki. Oké, mentálisan kicsit nehéz megugrani, de mióta már szemptemberben kirakják a szaloncukrot a közértben, ilyenkorra már hangulatba kerülök. Az ajándékokkal nagyjából készen vagyok, persze csomagokra még várok, de azokon majd akkor fogok idegeskedni, ha már úgyis késő lesz.

Csapda: nem jön meg egy csomag. Nyilván a legfontosabb.

Fontos: ki kell verni a karácsonyi listát mindenkiből, legalább másfél hónappal korábban. Ne keseredj el, majd jövőre!

shutterstock 154193300

2. Kaja, T-7 nap=>T nap

Állítólag zöldség-gyümölcs kivételével a bevásárlást le lehet bonyolítani december elején, amikor még egy lélek sincs a hentesnél, ezt nem tudom, mert úgysincs annyi hely a fagyasztóban. De ha neked van, akkor hajrá! Ilyenkor még olcsóbbak is a menő húsok, mint karácsony előtt.

Karácsonyra olyan menüt szedek össze, ahol aznap már alig kell valamit csinálni. Büfévacsora jó, a húsokat lesütöm előző nap, és akkor felszelve csak tálra kell tenni. Hidegen pácolt lazac szuper, azt direkt kötelező három nappal korábban megcsinálni. Egy-két saláta, kenyér. Zserbót, bejglit előre is lehet gyártani.

Csapda: nem vásárolok be időben. Nem lesz lazackarajkacsamellakármibármi. Túl villantós receptet keresek, és nem sikerül. Akármit csinálok, alulbecsülöm a 24-re hagyott munkák időigényét, és végül egy foltos melegítőben és pánikban állok a kétharmadig elvégzett feladatokkal a vendégek érkezése előtt 30 perccel. Igaziból ez utóbbi nem csapda, hanem tapasztalat.

Fontos: ha már látszik, hogy úgysem leszel készen, inkább menj el zuhanyozni, hajat mosni, sminkelni, mert főzni lehet akkor is, ha már megjöttek a vendégek, de fürdeni menni fura. És utálatos dolog leharcolt mosónőként szomorkodni a karácsonyi képeken a csinos rokonok között.

3. Takarítás T-2 nap

A karácsonyi kedélygyilkosságok egyértelmű aranyérmese. Fogalmam sincs, mit lehetne vele kezdeni. Rendetlen vagyok, a gyerekeim végképp. A kutya meg naponta egy zacskó szőrt hullajt. Még ha csillog is a lakás pénteken, vasárnapra olyan lesz, mint amin végigment egy tornádó. És nem vagyok hajlandó karácsony napján takarítani.

Csapda: csak az van. Asszem idén az lesz, hogy 24-én szépen összeszedünk minden szanaszét levő hülyeséget egy nagy kék szatyorba, és levisszük a pincébe. És megkérjük a vendégeket, hogy senki ne vegye le a cipőjét. Ha azért jönnek, hogy a takarítást ellenőrizzék, akkor legyenek boldogok a pormacskáinkkal.

Karácsonyfa: T-4 => T-2 nap

Ez valahogy mindig belesimul a készülődésbe, a fabeszerzés a legkevésbé stresszes. 

Csapda: mindig sokkal drágább, mint ami jól esne. És ha sokáig vársz, hogy legyen olcsóbb, akkor nehéz elhessegetni az érzést, hogy a legszebbeket már elvitték. És nem fér bele a talpba és/vagy felborul.

shutterstock 712628320

Ajándékcsomagolás T-1 nap???

Most, hogy ilyen őrült tudatos lettem, már látszik, hogy itt baj lesz. A csomagolás fontos része a készülődésnek, betolom a karácsonyi playlistet, és csak csomagolok, és jön a flow. Csak a mikort nem látom. Ha most csomagolok, mi lesz a flowval? Ha karácsony előtti nap, akkor mikor fogunk főzni? És hova rakjuk közben a gyerekeket? 

Csapda: nincs. Csomagolni csodálatos dolog. Csak időben vegyél hozzá egy csomó papírt meg ajándékkísérőt meg csicsát, aztán évezd. 

Fadíszítés: Karácsony

Miután egy órácskát eltöltöttünk az erreferdemostarraferde játékkal, jöhet a díszítés. Ilyenkor már üvölt a karácsonyi zene. A menetrend az, hogy kitalálom, hogy idén piros-fehér-ezüst karácsonyfánk lesz (kényszeres, de meg tudom magyarázni. Sőt, ha már láttad, hogy néz ki egy kisgyerekes család karácsonyfája, akkor érted, hogy 12 év után miért vágyom valami letisztultabbra). Szóval kitalálom a koncepciót, aztán megpróbálok belecsempészni néhány számomra kiemelkedően kedves,  más színű díszt, és határozottan visszautasítom, hogy bárki más másszínű díszeket próbáljon a fára rakni, csak mert szereti.

Csapda: Nincs. Fát díszíteni is csodálatos, All I want for Christmas is you.

shutterstock 478970791

Utolsó elpakolás: Karácsony

Oké, ezt már mondtam. Idén nem pakolunk rendesen, hanem mindent beteszünk egy zsákba, és eldugjuk. Különben tutira üvölteni fogok.

Csapda: karácsony napján pakolással tölteni az időt.

Kajaelőkészítés: Karácsony

Ha mindent jól csináltam, karácsonyra annyi dolgom marad, hogy felszeleteljem és tálra tegyem a húsokat és a lazacot, egy majonézes krumplit tudok csinálni előző nap, és elő tudok készíteni egy kuszkuszos vagy gerslis salátát is, amit csak befejezni kell. Zöldsaláta nyilván aznapi projekt, és még lehet, hogy a gyerekek ragaszkodnak a mozzarellás falatkákhoz is, de azt meg is tudják csinálni. Sütik szeletelni, kész.

A borleves frissen készül, de azt muszáj, mert imádom, és igazán csak forrón jó. De úgy brutálisan. 

Csapda: 16 emberre már minden konyhai munka tovább tart, mint amivel számolunk. Mindig. Négyre is.

shutterstock 529823896

Szépítkezés: vendégek érkezése előtt két órával

Ha a fene fenét eszik is, akkor is el fogok menni készülődni. Nincsen olyan eleme a menünek, amit ne lehetne szép hajjal, kisminkelve befejezni. Jut eszembe, nem írtam bele a menetrendbe a fodrászt és manikűrt. És nem is kértem még időpontot!

Csapda: szarból várat építeni.

Karácsony!

Csillogó szemű gyerekek. Rokonok. Borleves. Még több borleves. Zene. Csillagszóró. Píszlávheppinisz.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek