Karácsonyi menü öt hozzávalóból: narancsos, csillagos tökleves

Első rész

A lehető legkevesebb időt szeretnéd az ünnepek alatt a konyhában tölteni, miközben mégis rafinált fogásokkal kényezteted a szeretteidet? Videósorozatunkból karácsonyig megtanulhatod egy gyors, egyszerű és finom ünnepi ételsor elkészítését. Első rész.

Szabó Jucus, az 5 hozzávaló bloggere egy olyan karácsonyi menüt állított nekünk össze, amit az is meg tud csinálni, akinek nincs se kedve, se ideje napokat a konyhában robotolni az ünnepek előtt, mégis valami finomat – és a jelenlegi trendeknek megfelelőt – tenne az asztalra. 

A menü

Előétel: narancsos, csillagos tökleves

Főétel: lazac steak diós rizottóval és mézes-kecskesajtos kelbimbóval

Desszert: körtés-gyömbéres pite

Minden folyamatot videóra vettünk Jucus konyhájában, karácsonyig egy hatrészes sorozatban követheted végig, hogyan kell legyártani az egyes fogásokat. Ezek alapján becsszó menni fog, akkor is, ha egyáltalán nem vagy konyhatündér. Nem kell hozzájuk sem sok eszköz, sem hozzávaló (csak öt, ugye). Végül azt is kiderül, hogyan lehet az egész menüt a lehető leggyorsabban megcsinálni, hogy olyan kevés időt kelljen karácsonykor a konyhában amennyire csak lehet.

Elsőként jöjjön a pofonegyszerű, mégis látványos leves, a pontos receptet pedig a videó után találod.

Narancsos, csillagos tökleves

Elkészítési idő: 40 perc sütés + 20 perc 

Hozzávalók (4 személyre):

- 1 közepes, 60 dkg hokkaido vagy sütőtök

- 3 dl tejszín

- 1 narancs

- 2 evőkanál méz

- leveles tészta

Szükséges eszközök:

- vágódeszka

- kés

- nagykanál

- jénai tál

- lábas

- narancsfacsaró

- botmixer

- fakanál

- csillag alakú szaggató forma

Elkészítés:

1. A sütőt melegítsük elő 190°C-ra. Mossuk meg a tököt, vágjuk ketté, és kanállal kaparjuk ki a magját. Majd vágjuk vékony, 4-5 cm-es szeletekre, tegyük egy jénai tálba, és 40 perc alatt süssük meg. Ha elkészült, vegyük ki a sütőből, és hagyjuk hűlni.

2. Hámozzuk meg a sült tököt, és tegyük a lábasba. Adjuk hozzá a tejszínt, a mézet, és 1-2 dl vizet (ki milyen sűrűn szereti) majd botmixerrel turmixoljuk össze. Fakanállal időnként megkeverve várjuk meg míg felforr. Ekkor óvatosan, folyamatos keveréssel adjuk hozzá a narancs kifacsart levét, és főzzük ezzel is 2-3 percig.

3. A leveles tésztából a csillag formával szaggassunk személyenként 3-4 csillagot, tegyük 200°C-s sütőbe és 10 perc alatt süssük meg.

4. Melegen tálaljuk a levest, a tetejét díszítsük meg egy kis tejszínnel, majd tegyük rá a csillagokat.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek