Ajándékötlet: Mire jó egy okoslámpa?

Hogy mi van?

Ilyen is van már? Igen! És az mire jó? Hát kábé arra, hogy meghekkeljék! Nagyjából ilyeneket gondoltam, amikor megkaptam a Philips Hue dobozait és hazacipeltem. Szerencsére nálam jóval lelkesebb volt a kamaszgyerekem, akiben már genetikailag is kódolva van mindenfajta kütyü- és számítógépimádat, így nagyjából három perc alatt sikerült a lakást színes karácsonyfává alakítania. 

Így működik

A rendszer lényege, hogy van egy szögletes kütyü (szaknyelven bridge), ez a lámpák lelke. A kéken világító dobozkát kell egyrészt az áramba, másrészt a routerbe dugni, és onnantól csak egy programot kell letölteni a telefonunkra, hogy szétszívassuk élet- és lakótársainkat. A bridgere ugyanis 50 db izzót lehet rákötni - már ha van olyan ember, aki ezt képes átlátni -, így akár az egész otthonunk okosizzókkal lehet tele. A rendszerhez persze kell okostelefon vagy tablet, az  az irányító app iOS-hez és androidos telefonokhoz is elérhető, sőt, a windowsosoknak is van megoldás, de azt a programot nem a Philips fejlesztette. A Kindle-t használók viszont örülhetnek, nekik is jár az irányítópult. 

Mi három égőt (E27 foglalatú, színváltó, lapított burájú körte 9 wattos fogyasztással, 806 lumenes maximális fényárammal, 15 000 órás várható élettartammal), valamint egy asztali lámpát (Beyond), egy ledcsíkot, egy hangulatlámpát (Iris), és egy másik típusú asztali lámpát, a Bloomot teszteltük a lakás különböző pontjain.

DSC7748
Kaszás Tamás / Dívány

A program letöltése után már csak össze kell hozni az eszközöket, amelyeket mi a sorozatszámok beírásával értünk el,  és máris indulhat a móka. Az égők és a lámpák mindenféle színben tudnak világítani, és különféle, hangzatos elnevezésű hangulatokat lehet beállítani hozzájuk (ki tudna ellenállni például a Savannah Summer, a Tropical Twighlight vagy a Spring Blossom lehetőségének?), de gyakorlatilag az összes színt tudjuk szabályozni rajta, és persze a fényerősséget is.

Az angolul beszélő program nagyon egyszerűen kezelhető, nagyjából csak a képekre kell koppintani, és máris tudja állítani a fényerőt, illetve a hangulatot. A lámpák ébresztenek is, de ez brutális, úgyhogy csak azoknak ajánljuk, akik szeretnek hirtelen és drasztikusan megérkezni az álomvilágból a valóságba. Ha az az igénye a kedves vásárlónak, hogy délután ötkor felkapcsolódjanak a fények, este tízkor meg le, de hétvégén ez ne így legyen, természetesen azt is be lehet állítani rajtuk. Mivel nemcsak a Philips fejleszt appokat az okoslámpákhoz, ezért akár úgyis szabályozhatja őket, hogy miközben üvölt a Rammstein, a lámpák a zene ütemére villognak - persze csak ha akarja. 

A Beyond nevű asztali lámpa designja jól sikerült, és egészen addig rajongtam is érte, amíg ki nem derült, hogy 98 290 forintba kerül. Szép, okos, ügyes, jókat lehet vele marhulni, de ez azért így nagyon sok. A lámpa alsó és felső fele külön állítható, így két színt is ki tudunk keverni, valamint képes azt is jelezni, ha csöngetnek, vagy ha e-mailünk jön. Ha az ember hallássérült (vagy épp tényleg ordíttatja a Rammsteint), ezek kétségkívül nagyon fontos és hasznos kiegészítők, egyéb esetekben nem feltétlenül nélkülözhetetlenek, bár kétségkívül jól jön, amikor az ember filmet néz, és nem akarja, hogy öt percenként bepittyegjen a chatablak. Ami viszont nagy hiba, hogy nincs a lámpán fizikai kapcsoló, szóval ha valami gikszer támad, marad az a módszer, hogy kihúzza a konnektorból, ami azért meglehetősen fapados megoldásnak tűnik. 

Az 1600 lumenes, két méteres ledszalag (8190 Ft)  50 ezer kapcsolást bír ki, 20 ezer órán át világit, és egy egyméteres vezeték szükséges ahhoz, hogy működésre bírjuk, ami kérdéses, hogy mindenkinek elég hosszú-e. Persze lehet buherálni, de az azért nem az igazi. A jó hír viszont, hogy a szalag maga darabolható és bővíthető. Ettől függetlenül nekem kicsit nehéz volt mit kezdenem vele, mert alapvetően nem barátkoztam meg még a ledcsíkokkal, legyenek azok okosak vagy buták.

Ezzel ellentétben az alapkészletben szereplő izzókat nagyon bírtam, bár ha valaki elmúlt már 18, viszonylag hamar elunja a színállítgatásokat, de aki instant megoldást keres, és nem akar folyamatosan a Tavaszi Virágzás színorgiájában létezni, annak sem kell aggódnia, ugyanis van négyféle, előre beállított mód: a relax (azaz pihenés), az energize (vagyis feltöltődés), a concentrate (koncentrálás), és a reading (olvasás), amelyeket beállítva élvezhetjük az adott tevékenységhez optimális fényviszonyokat.

Mennyi az annyi?

A lámpák azonnal reagálnak, gyorsan kapcsolódtak a hálózatra, nem fagynak le, alig fogyasztanak áramot, szóval azonnal rohannék a boltba, ha... na, és itt jön a "ha", ugyanis az alapkészlet (tehát a bridge + a 3 égő) 62 580 forintba kerül, ha pedig külön venne izzókat, akkor darabjáért 6490 forintot kell fizetni. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek