Kézműves bor: parasztvakítás vagy valós tartalom?

Másnak is feltűnt, hogy manapság minden hagyományos, kézműves, organikus, paleo és persze bio? Lépten-nyomon olyan vonzó hívószavakba ütközünk, amelyek valódi háttere a legtöbb esetben homályba vész.

A régi, jól bevált mesterségbeli tudáshoz, manufaktúrabeli előállításhoz való visszatérés persze jó dolog. Ki ne érezné a különbséget a házi vágású sertés és a boltban kapható sorstárs húsa között? De vajon a borászat esetében biztos, hogy a ki-bedőlő falú kis pincékben, fahordóban, házilag készített tételek a legjobbak (főleg, hogy a piac és a közízlés egyre inkább a könnyű borok felé mutat)? Egyáltalán: a kézműves bor fogalma egyenlő ezzel a romantikus vízióval? Három borszakértőt kérdeztünk meg a témában, és nem nyugodtunk meg.

Kling József, szakíró

Mit tekintünk kézművesnek?

Úgy tűnik, elég nagy a káosz a kézműves bor fogalma körül. Tudtommal nincs konszenzus, mit is jelent pontosan, milyen kritériumok mentén készül. Sokan egyszerűen a kis családi borászatot hívják kézművesnek, pedig attól, hogy egy borászat kicsi, még nem feltétlenül kézműves.

A kézművesség szerintem inkább a szemléletben fogalmazható meg. Például a környezettudatos borászkodásban.

Miért jó a fogyasztónak?

Mert úgy érezheti, hogy a kézműves bor címke alatt tisztább, eredetibb, igazabb nedű lapul, mint az adalékanyagokkal tuningolt nagyüzemi bor. De ez a legtöbbször önbecsapás.

Mennyit ad a bor élvezetéhez a kézművesség?

Tudati szinten biztos sokat.

Meg lehet ízre mondani, hogy egy bor kézműves?

Nem. Legfeljebb az íz tisztaságát lehet érezni, de ez megint megfoghatatlan. Íz alapján nagyon sok úgynevezett kézműves bor tapasztalataim szerint tulajdonképpen hibás. Ma Magyarországon a bor ár-érték aránya meglehetősen kaotikus. A minap vettem egy úgynevezett kézműves bort 3500 forintért. Illós volt.

492759881
De Agostini Picture Library / Europress / Getty

Nagy Sebestyén, a Borjour rendezvények szervezője, a VinCE magazin munkatársa, a 90.9 Jazzy bormagazinjának műsorvezetője

Mennyit ad a bor élvezetéhez a kézművesség?

A válaszhoz tisztázni kellene a kézművesség fogalmát - ami eléggé elhasználódott az utóbbi időben. Ha olyasmit értünk rajta, hogy "kis mennyiségben, magas minőségben, természetes módon készült", akkor a "kézműves" lehet pozitív jelző. De erről nincs konszenzus.

Miért jó az a fogyasztónak?

Mondhatjuk, hogy a kézműves bor egyedi: jobban képes kifejezni a készítőjét és a területet, ahonnan származik a szőlő, mint a jóval nagyobb mennyiségben készült, technológiai borok

Meg lehet ízre mondani, hogy egy bor kézműves?

Nem, mivel kis mennyiségben és nagyban is, különféle technológiákkal és borászati eljárásokkal egyaránt készülhetnek kiváló, magas minőségű borok.

Lehet kézműves egy magasan technologizált borászatból kikerülő termék?

Egy nagy borászat is készíthet "kézműves" bort, limitált szériában. Egyébként pedig a kézművesség a kisebb pincék technológiai fejlődésével egyre inkább stíluskérdés, szemléletmód lesz, melynek középpontjában elsősorban az organikus gazdálkodás áll majd, nem pedig a feldolgozás technológiája.

Kathona Krisztián, Borháló

Milyen a „kézműves” bor?

Nincs fogalmi meghatározása a kézműves szónak a borkészítéssel kapcsolatos értelemben. A kézműves borok kifejezés egy neologizmus, inkább asszociatív háttere van a borászatban. Ez azt jelenti, hogy a kézi művelésre esküszik a termelő, nem technológiai borászat, kicsiben, emberi léptékben dolgozik, odafigyel a részletekre, végigkíséri a szőlészeti-borászati folyamatokat. Lényegét tekintve egyébként ez nincsen másként a többi borászatban sem.

Szerintem tisztázni kell, hogy a borász valójában nem létrehoz, hanem végigkísér és alakít valamit. Nem gondolja el, hogy mit fog teremteni az alapanyagból, hanem minden valószínűség szerint arra számít ő is, hogy legközelebb is fogyasztásra alkalmas alkoholt nyer ki a szőlőből.

179404425
Lior Mizrahi / Europress / Getty

Mennyit ad a bor élvezetéhez a kézművesség?

Én a boraink kiválasztásakor nem azt nézem első sorban, hogy mit mond magáról a borász, mennyire tekinti “kézművesnek” a végterméket. Sokkal inkább szempont az, hogy annak a bornak hol és milyen helye lesz egy beszélgetés mellé vagy a vacsoraasztalon. Én a jó borban hiszek és nem a kategorizálásokban.

Munkám során ittam kivételesen elegáns és valóban egyedi borokat olyan borászatoktól, akik kézművesnek mondják magukat, de teljesen középszerűeket vagy jellegteleneket is.

Mi következik tehát ebből? Egyrészt az, hogy nincs konszenzus és definíció, másrészt, hogy jó borok és szakértők igenis vannak. Miközben úgy tűnik, a kézműves kifejezés meglehetősen üres, és az evvel illetett borok esetében nincsen garancia a minőségre, a lehetőség azért adott, hogy a kiváló hazai borokat megtaláljuk!

Ha valaki tehát biztosra akar menni, netalán tanulni, érdemes a témában Kling József írásait olvasni, Nagy Sebestyén gondolatait hallgatni a Borjour rendezvényeken és a Jazzy rádión, vagy betérni egy Borháló üzletbe és bátran kérdezni.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra