Kalandozzon Ausztriában vonattal!

Ha Ausztriába utazik, az unalmas és látnivalókban igencsak szegényes autópályák helyett választhatja a sokkal kalandosabb vonatot is. Nem csak azért, mert izgalmasabb, vagy mert környezetbarát, de egyáltalán nem drága, és még olyan helyeket és tájakat is láthat közben, amiket az autópályáról kizárt volna. Összegyűjtöttük, hogyan és hova juthat el Ausztriában vonattal.

SparSchiene jegyek

Ezek körutazásra nem alkalmas jegyek, viszont ha jó előre tudja, hogy mikor fog Ausztriába utazni, akkor 19 Euróból megúszhatja egy útra az egészet, ha Grazba megy; Bécsig pedig már 13 Euróból eljuthat budapesti indulással. Ugyanazt a szolgáltatást kapja mint bárki, aki önnel utazik másodosztályon, az áron felül a különbség mindössze annyi, hogy csak adott napra érvényes a jegy és nem visszaváltható. A dolognak még egyetlen buktatója lehet, amire a foglalás során oda kell figyelni (bár valószínűleg a hazai vasúti közlekedésen edzettek ezen akadnak fenn a legkevésbé): az otthon nyomtatott jegy a magyar szakaszon nem lenne érvényes, mert a kalauzok nem tudnak mit kezdeni a QR kóddal vagy foglalási számmal, ezért a jegyeket érdemes a webes megrendeléskor jegypénztári átvétellel kérni.

Kirándulójegyek

Ha csak néhány napra, mondjuk egy hosszú hétvégére utazik Ausztriába, akkor a legjobb választás a kirándulójegy. Ezek érvényessége 4 napra szól oda-vissza utazásra, kizárólag másodosztályra, a lehető legrövidebb útvonalon. Ha Bécsbe megy, úgy is vásárolhat jegyet, hogy egyben érvényes legyen az első két napon korlátlan utazásra a főváros teljes tömegközlekedésén is. Budapesti indulással és érkezéssel egyébként Ausztria legismertebb kirándulóhelyeire nagyon könnyen eljuthat, ráadásul az átszállások alkalmával lehetősége van szétnéznie a városokban is. Ha elbizonytalanodna, hogyan juthat el a lehető legkönnyebben a kiválasztott úticélhoz, vagy érdekli milyen látnivalók esnek útba, akkor Androidos vagy iOS  alkalmas készülékén is meg tudja tervezni az utazását. A 12 év alatti gyermekeknek fél árú kirándulójegyet lehet váltani.

shutterstock 139406084
Kirándulójegy Ausztriában
Úticél Ár
Bécs   29 EUR
Bécs (városi tömegközlekedéssel)  39 EUR
Bécsújhely  19 EUR
Graz  39 EUR
Linz  35 EUR
Salzburg  39 EUR
Bad Ischl, Kitzbühel, Bad Gastein  69 EUR
Klagenfurt, Villach, Radstadt  79 EUR
Innsbruck, Jenbach, Lienz  89 EUR

City Star

Ha többen utaznak - akár családdal és gyerekekkel, akár barátokkal - , akkor a City Star jegyeket ajánljuk. Az akár első osztályra is váltható jegyek lényege ugyanis abban rejlik, hogy az ár az együtt utazók számától és az osztrák szakaszon megtett távolságtól függ. A jegyek érvényessége egy hónap, és egy jeggyel maximum öt felnőtt és egy gyermek utazhat együtt. Az egyik felnőtt megfizeti a City Star jegy alapdíját, a többiek pedig az alapdíj felét, a kitétel csak annyi, hogy együtt kell utazgatni. Ráadásul a gyermekek szüleik vagy nagyszüleik kíséretében ingyen utazhatnak. Az árak nem csak attól függnek hova mennek, hanem hogy hol lépi át a határt a vonat, így egy kicsit nagyobb tervezést igényel az előkészület, de azért nem lehetetlen a feladat.

shutterstock 149801630
City Star jegyek Ausztriában
Díjövezetek 2. osztály 1. osztály
1. díjövezet
(Hegyeshalom határátmenetben:
Bécs, Kismarton, Baden bei Wien
Sopron határátmenetben: Bécs, Bécsújhely, Kismarton, Puchberg, Semmering
Szentgotthárd határátmenetben: Graz)
 46,7 EUR  71,2 EUR
 2. díjövezet
(Hegyeshalom határátmenetben:
Bad Ischl, Bécsújhely, Gmunden, Graz, Linz, Salzburg, Semmering, Steyr, Unzmarkt, Wels
Sopron határátmenetben: Graz, Klagenfurt, Unzmarkt, Villach
Szentgotthárd határátmenetben: Bad Gastein, Bécs, Klagenfurt, Leoben, Semmering, Unzmarkt, Villach, Zell am See
 80,6 EUR  120,6 EUR
 3. díjövezet
(Hegyeshalom határátmenetben:
Bad Gastein, Bludenz, Bregenz, Feldkirch, Jenbach, Innsbruck, Kitzbühel, Klagenfurt, Villach, Zell am See)
 106,6 EUR  159,8 EUR

InterRail

Azoknak jó választás ez a jegy, akik mindenfajta megkötöttség nélkül szeretnének utazgatni Ausztriában úgy, hogy közben bebarangolják a környéket is. Ezek egy hónapon belül 3, 4, 6 vagy 8 napos verziókban vásárolhatóak, és az ÖBB járatain korlátlanul használhatóak. Ugyanakkor a dolog bökkenője, hogy a magyar szakaszra kiegészítő jegyet kell váltani. Ebből a típusból is válthat gyerekjegyet, ami 12 éves korig az alap ár feléért vehető meg.

InterRail jegyek Ausztriában
Érvényesség Ifjúsági 2. osztály (12-26 évig) Felnőtt 2. osztály Felnőtt 1. osztály
3 napos 129 EUR 190 EUR 299 EUR
4 napos 152 EUR 216 EUR 338 EUR
6 napos 184 EUR 281 EUR 441 EUR
8 napos 216 EUR 326 EUR 512 EUR
Oszd meg másokkal is!
Mustra