Szubjektív plázateszt, szoptatós szemmel

Bevallom őszintén, én szeretek vásárolni, de ez nem minden: a karácsonyi vásárlást is szeretem. Igen, azt, amikor az ember a plázában egyik boltból a másikba szédül, próbálja összehangolni szerettei igényeit a pénztárcája nyújtotta kerettel, tömeg van és karácsonyi zene szól. Tudom, őrültség.

Az előző években szabadon hódolhattam ennek a szép szórakozásnak, idén viszont van egy féléves, szoptatott babám, nem szeretek nyilvános helyen szoptatni, és nem, nem tudok bárhol diszkréten szoptatni a hordozókendő takarásában, ehhez ügyetlen vagyok. Így most valószínűleg le kell mondanom a bevásárlókörutakról. Vagy nem?

shutterstock 12324724
Shutterstock

Sok bevásárlóközpontban vannak már baba-mama szobák, bár elég változatos, hogy az egyes helyek pontosan mit értenek ez alatt.

Mammut

A bevásárlóközpontban található térképen két darab Pelenkázó szerepel, az Információnál tájékoztatnak róla, hogy ezekben lehet szoptatni is, a Mammut 1-ben találhatóak, a mosdóknál. Odaérkeztünkor a pelenkázó ajtaja zárva van, és nem is lehet csak úgy kinyitni: csengetni kell, a biztonsági őr megnézi az ajtó fölé szerelt kamerán keresztül, hogy valóban mama és baba szeretné-e igénybevenni a helyiséget, és csak ebben az esetben nyitja ki a távvezérlésű ajtót. Szerintem ez szuper ötlet. Maga a hely eléggé puritán, a pici, ablaktalan helyiségben pelenkázó és vízcsap mellett egy szék található. Nem kifejezetten kényelmes így a szoptatás, deszükség esetén ki lehet bírni. A helyiség tiszta, ránk nyitni senki nem fog.

Millenáris

A Millenáris Park nem bevásárlóközpont, viszont itt rendezik a WAMP-ot, ahol nézelődni és ajándékokat vásárolni is szeretünk. A vásár ideje alatt látogattunk ide. A recepciós pultnál ülő kislányoktól érdeklődöm baba-mama szoba iránt, akik a földszinti mosdókhoz küldenek. Itt egy pici pelenkázóhelyiséget találok, három pelenkázóállvánnyal és vízcsappal. Szék vagy fotel nincs a helyiségben.

Teszek egy tétova kört az épületben, hátha találok valami csendes sarkot, de mindenütt nagy a tömeg és a baba már nagyon éhes, így jobb híján behozok a pelenkázóhelyiségbe egy elég kényelmetlen, karfa nélküli fa széket az előtérből. Ez épphogy elfér a pici helyen, más nem is férne be rajtunk kívül, szerencsére amíg ott időzünk, nem dörömbölnek más anyukák, csak a takarítónő jön be pár ittfelejtett tisztítószeres flakonért. Elég nyomasztó a szűk, ablaktalan kamrában szoptatni, örülök, amikor végre kijöhetek.

A kép illusztráció
A kép illusztrációShutterstock

Furcsállom, hogy egy olyan épületben, ahol rendszeresen vannak babás programok, például Ringató, nincs rendes szoptatós szoba, el is bizonytalanodom, hátha csak tovább kellett volna keresgélni, bár a honlap sem tesz róla említést.

Westend

Az összes általam valaha plázában látott szoptatós szoba közül a Westend magasan vezet. A második emeleten található a baba-mama szoba, ami valójában egy kis előteret, két szoptató-pelenkázó helyiséget és egy mosdót takar. A kis előtérben egy nagyon kedves Néni fogad, ő takarítgatja a helyet egész nap. Felajánlja, hogy amíg a mosdót használom, vigyáz a babára, ettől eleinte idegenkedek, nem szeretem ismeretlenek kezébe adni, de amikor már harmadszor járunk a helyen, végül egy gyors pisilés erejéig odaadom babát Néninek, remekül elvannak.

A szoptatós szobák nagyon tiszták, felszerelésük pelenkázó, mosdókagyló, szemetes, nagyon kényelmes szoptatós hintaszék hintázó lábtámasszal, valamint légkondi. A szobák nagy ablaka a tetőteraszra néz, belátni nem lehet, reluxa van rajtuk. Előfordult, hogy egyedül voltunk, és az is, hogy valamennyit várni kellett a szobára. A kis előtérben két műanyag lovacska (vagy kismotor? nem emlékszem pontosan) is található, egyik alkalommal ezeken épp két kisfiú rodeózott, amíg anyukájuk egy még kisebbet pelenkázott. A baba-mama szoba csak 11-kor nyit, ennél korábbra ne tervezzük az ottani etetést.

Eurocenter

Az Eurocenter honlapja nem tesz említést baba-mama szobáról, és ott sem találok erre utaló táblát vagy feliratot, a földszinti mosdók mellett viszont van egy pelenkázó figurát ábrázoló ajtó, így találomra benyitok rajta. Viszonylag tágas, ablaktalan, csempézett helyiség, mosdókagyló, szemetes, pelenkázó és egy plüss, karfás, kisméretű karosszék található benne. Késő délután már elég koszos, lábnyomos a járólap, a fotel kárpitján is többféle színű, réginek tűnő folt van. Az ajtót nem lehet belülről bezárni, és jelezni sem, hogy foglalt a helyiség, így könnyen ránk nyithatnak, arra pedig senki nem figyel, hogy csak kismamák használják a szobát. Pelenkázásra alkalmas, bár örülök, hogy van nálam kézfertőtlenítő; szoptatásra csak szükség esetén használnám.

Kika

A Kika Lehel utcai áruháza eléggé gyerekbarát, bár a honlapon nincs szó szoptatós helyiségről, optimistán elindulok, majdcsak lesz valami. A baba-mama szobát a baba- és gyermekbútor osztályon találom meg, függönnyel leválasztott, kényelmes kis helyiség, pelenkázóasztal és egy kényelmes fotel van benne – sajnos mezei fotel, nem a Kika méregdrága szoptatósfotele, pedig szívesen kipróbáltam volna. Zavartalanul elidőzünk itt a babával, a bababútor-osztályon eleve nincsenek sokan és azok is főleg terhes nők vagy kisgyerekes családok. A helyiség hátránya, hogy nincsen benne mosdókagyló, így ha kezet szeretnénk mosni (márpedig pelenkázás után általában szeretnék), el kell zarándokolni a mosdókig. Az áruházban egyébként pici, beltéri sport babakocsit is lehet kölcsönözni a bejáratnál, ha nem hoztunk sajátot, és nem akarjuk cipelni a gyereket.

Corvin Pláza

A Corvin Pláza honlapján hirdeti a baba-mama szobáját, így bátran útnak indulunk. Mivel a plázában kirakott térképek csak pelenkázókat jelölnek, szintenként egyet (összesen négy darabot), megkérdezem az információs pultnál ülő kislányt, hogy ezek közül melyikben lehet szoptatni is. Nyilvánvalóan sose hallotta még ezt a kérdést, és valószínűleg nem pontosan tudja, milyen feltételei vannak a szoptatásnak, így bár segítene, de elsőre kissé tanácstalan. Azért elmondja, hogy mind a négy helyiség teljesen egyforma, mindegyikben van fotel, és merre találjuk a legközelebbit.

shutterstock 127127183
Shutterstock

Ezt célba is veszem, és valóban alkalmas szoptatásra: tágas, csempézett helyiség kisméretű plüss, karfás székkel, pelenkázóasztallal, mosdókagylóval, kézszárítóval, szemetessel és tápszer- vagy babaeledel melegítésére alkalmas mikrohullámú sütővel felszerelve. Ottjártamkor rend van és tisztaság, és mivel egyszer rám is nyit a takarítónő (be lehetne zárni az ajtót, csak elfelejtem), gondolom, napközben is rendszeresen takarítják.

Melyik bevásárlóközpontot ajánlják még a hasonló cipőben járóknak? És melyiket érdemes inkább egy-két évre elfelejteni?

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek