Kilenc társas karácsonyra kicsiknek és nagyoknak

Mit vegyen, aki igazán jó társast szeretne adni karácsonyra? Ezzel a kérdéssel támadtam le Gyimesi Andrást, aki a Magyar Társasjátékos Egyesület tagjaként már korábban is segített nekünk társasjátékos témákban. Az ő ajánlásaiból állt össze az alábbi lista, amelyen jócskán találhatók olyan játékok, amelyek nem fognak szembejönni minden teszkóban.

shutterstock 45875740

Arra azért figyeltünk, hogy a végleges listában csak olyan játék maradjon bent, amit lehet kapni, a lelőhelyek linkeit is mellékeltük. A mi listánk mellett érdemes végigböngészni a Magyar Társasjátékos Egyesület legújabb ajánlóját is, ők 22 játékot sorolnak fel.  

Kayanak, 4-9 éveseknek

Itt találtuk meg

kayanak

Lebilincselő játék kicsiknek, amely nem véletlenül nyerte el 1999-ben az Év Gyermekjátéka díját. 2-4 eszkimó horgászni indul a jégmezőkre; az nyer, aki a gyors játék végén a legtöbb halat fogja ki a lékekből. A gyermekek számára legélvezetesebb rész a lékek vágása és a halak kifogása. Mindkét cselekmény ugyanazzal az egy bottal történik, amelynek a hegyes végével lyukat lehet ütni a minden egyes játéknál kicserélendő A4-es lapon, a másik, mágneses végével pedig a sok pici és néhány nagyobb halat formáló golyócskát lehet kihorgászni. Kockadobással döntjük el, ki hányat léphet a jégmezőn, hány léket vághat, és hányszor próbálkozhat a halfogással.

PitchCar, 6 éves kortól

Itt találtuk meg

pitchcar 1.gif

A családi és a „party-játékok” rangsorában is előkelő helyen álló játék inkább a fiúk, férfiak kedvence. A kiegészítőkkel is beszerezhető fa-autóversenyben a legváltozatosabb – minden alkalommal általunk megépítendő – versenypályákon pöckölhetjük kis fakorongjainkat, arra ügyelve, hogy se magunkat, se társainkat ne lökjük ki a pályáról. Vigyázat, nagyon addiktív!

Graffiti, 8 éves kortól

Itt találtuk meg

Graffiti

„Mindenki rajzol, egy találgat!” – hirdeti az Activity-t és az egy mozdulattal letörölhető mágneses rajzolókat összeházasító játék. A generációkat egymás mellé ültető Graffiti során nemcsak a legjobb, de a legviccesebb rajz is kaphat pontot. Kifejezetten baráti játék azoknak, akik nem tudnak rajzolni, itt ugyanis akkor is lehet pontot szerezni, ha az elkészült rajzokat a találgató NEM tudja összepárosítani az alkotójával.

FITS, 8 éves kortól

Itt találtuk meg

FiTS-1 Universal

Pontosan negyed századnak kellett eltelnie, hogy a világszerte népszerű Tetrisnek megszülessen a többjátékos változata. A zseniálisan egyszerű, mégis új ötlet az egyik leghíresebb játéktervező, Reiner Knizia agyából pattant ki. A Fits-ben egyszerre többen is élvezhetik a 3, 4 vagy 5 négyzetből álló kis elemek saját, lejtős táblára való pakolását, ahol a pontozás a kimaradt mezők mennyiségén és elhelyezkedésén egyaránt múlik.

Ticket to Ride/Ticket to Ride Európa, 8 éves kortól

Itt találtuk meg

TickettorideEurope

Az itt-ott németesen Zug Um Zug néven is árult Ticket to Ride játéknak két változata is elérhető. Az eredeti, amerikai vasutat építő játék szabályai egy árnyalatnyit egyszerűbbek, viszont a játékmenet konfrontatívabb, mint a Ticket to Ride Európa verzióban. Utóbbi három apró plusz szabállyal nehezebb, ezektől viszont valamivel békésebb lett a játék. Az európai verzió idén különdíjat kapott a Magyar Társasjátéknagydíjon. A játékosok kártyák gyüjtögetésével Európa nagyvárosai között építenek vasutat, a cél, hogy vasútmágnássá váljunk.

(Einfach) Genial, 8 éves kortól

Itt találtuk meg

Genial

A játék hol Genial, hol Einfach Genial néven fut, de időnként Ingenious-nak is hívják. Reiner Knizia közel 10 éves klasszikusa azóta sem vesztett vonzerejéből. Mindezt úgy, hogy egy absztrakt játékról van szó, amelyben a hatszög alakú mezőkből álló táblára kell a játékosoknak a saját, egyenként két hatszögből összeálló, s a hatszögeken a hat különböző színű alakzat valamelyikét ábrázoló lapkáit elhelyezni. Minél több egyező színű lapka kerül egy vonalba, annál több pontot kap a játékos az adott színből. A színekből mindenki külön-külön gyűjti a pontjait, s a lényeg az, hogy a leggyengébb színünkből érjünk el minél több pontot. Egyszerűen zseniális, ahogy a játék neve is fogalmaz, s az előző mondatokban a szabály 90 százalékát már át is tekintettük.

Mamutvadász, 10 éves kortól

Itt találtuk meg

mamutvadász

A 2012-ben a Magyar Társasjátékdíjat is elnyert játék egy újabb Reiner Knizia-alkotás. A 2-4 játékos vadászó, gyűjtögető ősemberként lép egyik korongról a másikra, hogy értékes növényeket, mamutokat, s egyéb hasznos kincseket szerezzen. A kialakítandó útvonalban azonban nemcsak az a kihívás, hogy a korongok többségére csak egyszer lehet rálépni, hanem az is, hogy az ősemberek a játék közben igyekeznek egymást is kiszorítani a gazdagabb vadászterületekről.

Dominion, 10 éves kortól

Itt találtuk meg

Dominion

A több tucat játékdíjjal kitüntetett alkotás sikerét mi sem jelzi jobban, mint az, hogy alig 5 év alatt a kiegészítők száma is szépen gyarapodott. Mindazonáltal az alapjáték is hosszú évekre izgalmas élményt nyújt a maga 500 kártyalapjával. Ne felejtsük el, hogy kis hazánkban több ezren még ma is „csak” a kártyajátékok bűvöletében élnek, s nem szívelik az egyéb kiegészítőket, dobókockát, bábukat, jelölőket is felvonultató alkotásokat. Íme az ő ideális játékuk, amelyben a kártyalapokat jól kijátszva kell minden játékosnak a saját kis középkori birodalmát kiépítenie.

Puerto Rico, 12 éves kortól

Itt találtuk meg

puertorico

A Társasjátékok Királyának is nevezhetjük e 11 éves remekművet, mely egyedüliként képes volt a több ezer társasjátékot rangsoroló BoardGameGeek listáján 8 éven át az első helyen maradni. Ez az a lista, ahol már az első 200 hely is magas presztízsű, kiemelkedő alkotást jelez a társasjáték(os)ok világában. Az Újvilágban ültetvényezéssel, értékes épületek emelésével ügyeskedő játék szűnni nem akaró sikerét nem kis mértékben a mechanizmusának köszönheti. A kiegyensúlyozott, alacsony szerencsefaktorú, hangulatos környezetű játékban gyakorlatilag nincs holtidő; szinte mindig soron vannak a játékosok, még akkor is, ha éppen nem az ő körük zajlik. E játék az előzőekben ajánlottaknál egy fokkal ugyan összetettebb, mégis jó szívvel ajánlható mindazoknak, akik már rutinosan játsszák a Carcassonne-t, a Catant és társait, ám valami új, meghatározó élményre vágynak.

9 játék karácsonyra

Játék neve Játékosok száma Játékidő Korosztály Nehézség (1-5)
Kayanak 2-4 fő 10-15 perc 4-9 éves 1
PitchCar 1-8 fő 20-40 perc 6 éves kortól 2
FITS 1-4 fő 30-45 perc 8 éves kortól 2
Graffiti 3-8 fő 20-40 perc 8 éves kortól 2
Ticket to Ride 2-5 fő 45-90 perc 8 éves kortól 3
Genial 1-4 fő 30-40 perc 8 éves kortól 3
Mamutvadász 2-4 fő 40-50 perc 10 éves kortól 3
Dominion 2-4 fő 20-40 perc 10 éves kortól 3
Puerto Rico 3-5 fő 50-90 perc 12 éves kortól 4
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek