ZÖLD RÖVIDHÍR

Ha a méhek kipusztulnak, mi is

2011. május 15., vasárnap 11:59

Egyre többször hallani arról, hogy a méhek tömegesen pusztulnak – ennek pedig nagyon komoly következményei lehetnek a természetre, és így az emberiségre nézve is. Még tehetünk a megmentésükért.

Albert Einstein annak idején állítólag kiszámolta, hogy a méhek kipusztulása után körülbelül 4 évünk maradna hátra. A United Nations Enviroment Programme (UNEP – Egyesült Nemzetek Környezetvédelmi Programja) képviselője elmondta: az emberiség táplálékának 90 %-át adó 100 termény 70 %-át a méhek porozzák be – írja a One Green Planet.

Ha a méhek kihalnának, gyakorlatilag minden növényi eredetű táplálék és a természeti környezet rengeteg fontos eleme tűnne el a Föld színéről: köztük a virágok, gyümölcsök, zöldségek, babfélék, mogyorófélék, magfélék, gyógynövények, a kávé, illetve a gyapot.

A rovarirtók és a mobiltelefonok is hibásak

Egyre több helyről érkeznek elkeserítő hírek a méhek tömeges pusztulásáról: csak az elmúlt 10 évben méhfajok százai pusztultak ki. A méhpopuláció csökkenését többek közt Észak-Amerikában, Nagy-Britanniában, Németországban, Svájcban, Olaszországban, Görögországban, Hollandiában, Ázsiában és Afrikában észlelték, de Magyarországon sem túl kecsegtető a helyzet.

A legfőbb oknak a neonikotinoid peszticideket tartják: ezek világszerte a legszélesebb körben használt növényvédőszerek, amelyek nem csak rovarokkal végeznek, de sajnos az emlősökre is veszélyt jelentenek. A másik toxin, amit kapcsolatba hoznak a méhek eltűnésével, a bacillus turingiensis baktérium, amely összezavarja a rovart – ez magyarázza azt is, hogy miért nem tér vissza sok méh a kaptárjába. Sőt, a mobiltelefonok frekvenciáit is felelőssé teszik a tömeges pusztulásokért. Voltak már olyan próbálkozások, hogy méhek nélkül porozzanak be növényeket, de ezek nem jártak sikerrel: az ember nem élhet természet nélkül, így elemi érdekünk, hogy megóvjuk a méheket.

Mit tehetünk?

Az egyik legfontosabb, hogy megakadályozzuk a neonikotinoid peszticidek használatát: az Avaaz petíciójában az USA és az EU államait is arra kéri, hagyjanak fel vele. Ültess minél több méhbarát növényt, például vadvirágokat és olyan fákat, amelyek virágzanak. Ne használj rovarirtó-szereket és gyomirtókat a kerti növényeid gondozásánál. Ha teheted, vásárolj bio-élelmiszereket és figyelmeztesd növényeket termesztő ismerőseidet, hogy ne használjanak növényvédő szereket! Légy méhbarát: minimalizáld a mézfogyasztást – vagy egyáltalán ne egyél, a kertedben legyen egy kisebb vízfelület, esetleg olyan korhadt fa vagy egyéb, ami alkalmas a kaptárépítésre. További tippek itt.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta