Sutba vágnák a környezetvédelmi szabályokat az amerikai republikánusok

A repulikánusok szeretnék megkurtítani az amerikai környezetvédelmi hatóság (EPA) hatáskörét. Az AlterNet portál szerint ez veszélyezteti mindazokat az eredményeket, amit a levegő, a víz, az élelmiszer és az egészség védelme érdekében eddig elértek. Az EPA így is bírálatok tárgya: sokan felelőtlen döntésekkel vádolják.

Sokaknak az a véleménye az Egyesült Államokban, hogy a környezetvédelmi hatóság (EPA) nem képes hatékonyan fellépni a környezet és az egészség védelme érdekében - írja az AlterNet környezetvédelmi portál. Ugyan az EPA látszólag éberen felügyeli a rábízott feladatokat, Amerikában mégis sok a szennyezett, ehetetlen hal, az olyan tengeri partszakasz, ahol a parttól eltávolodva halott zónákban ütközünk (ilyen például a Mexikói öböl Massachusetts-nagyságú kihalt foltja) vagy például országszerte irtózatos mennyiségű növényvédőszer szivárog a talajba.

Amikor a hatóság túl puha

A Növényvédőszer Akcióhálózat (Pesticide Action Network, PAN) állítása szerint az EPA a növényvédőszerek aktív összetevőinek nagyjából kétharmadát engedélyezte feltételes regisztrációnak nevezett eljárásai során. Ez olyan, mintha élesben akarná kipróbálni a vegyületek hatását. Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, ha egy szer átesett a feltételes regisztráción, akkor csak nagyon ritkán fordul elő (ha egyáltalán valamikor), hogy később kivonják a forgalomból.

Akiknek ez is túl sok

A kongresszus republikánusai és fő támogatóik nem épp azok, akik az EPA ilyen döntései miatt aggódnak. A költségvetés jelenlegi szorult helyzetére hivatkozva nem szeretnék bővíteni a környezetvédelmi előirányzatokat, inkább a vonatkozó szabályokat akarják könnyíteni. A mezőgazdasági bizottság republikánus elnöke egy februári beszédében felszólalt az EPA szálló porra vonatkozó, a permetezéssel kapcsolatos és a Chesapeake-öbölbeli mezőgazdasági szennyezésről szóló határozatai ellen. De a fő mumus az EPA azon jogosultsága, hogy előírásokat vezethet be az üvegházhatás szabályozására.

Ezernyi oldal panasz

Az egyik kaliforniai republikánus képviselő az ipari vezetőknél tájékozódott, milyen szabályozási terheket szeretnének megszüntetni, mire 1900 oldalnyi dokumentumköteget kapott az igényekről. A válaszokban leginkább az EPÁ-n verték el a port. Az Amerikai Vegyipari Szövetség egyszerűen az EPA tudományos módszereit kifogásolja, kétszáz oldalas mellékletben részletezve álláspontját. Az Amerikai Kereskedelmi Kamara úgy általában is idegenkedik a környezetvédelmi szabályozás mennyiségétől és összetettségétől. Még egy grafikus ábrát is közzétett annak alátámasztására, hogy a ökoregula bonyolultabb mint az adózási szabályok.

Leginkább a levegő- és a víztisztasági törvény panaszok tárgya. A legnagyobb amerikai farmszövetség azt követeli, hogy a tápanyagok szennyezését ne szabályozzák. Azt is hozzáteszi, hogy a mezőgazdaság prosperitását károsan befolyásoló környezetvédelmi szabályok listája hosszú. A Műtrágya Intézet eléggé részletesen és konkrétan fejtette ki ellenszenvét az EPA azon erőfeszítései iránt, amely megszüntetné a műtrágya és a szerves trágya elszivárgását a folyókba, majd az óceánokba. A környezetvédelmi hivatal szabályozása azt célozza, hogy ne keletkezzenek élettelen területek a tengerben. Ráadásul az adófizetők fizetik azt is, hogy ne folyjon műtrágyából származó mérgező nitrát az ivóvízbe. A Műtrágya Intézet azt kéri, hogy ne kerüljön az ilyen szabályok miatt versenyhátrányba. Hivatkozik továbbá arra is, hogy "keményen dolgozó amerikaiaknak" ad jól fizető munkát, már csak ezért se sújtsák ezekkel a korlátozásokkal.

Megkezdődött a támadás

A környezetvédelmi szabályok miatt panaszkodók nem akarják megvárni azt, hogy megkezdődjön a kongresszusi vita. A képviselőházban többségben lévő republikánusok el is fogadtak egy olyan törvényt, ami a pénzügyi év hátralevő részére vonatkozóan olyan fiskális módosításokkal van tele, ami az EPA működését megnehezíti. A Műtrágya Intézet javára is született döntés egy módosítás formájában, miszerint az EPA nem szabályozhatja a floridai vízfolyásokat terhelő vegyi anyagok kibocsátását. A törvény további nyertesei a külszíni fejtést végző szénbányák és a higannyal dolgozó cementgyárak.

Az EPA az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását szabályzó hatáskörét is lecsökkentették. Ez a téma régi ütközőpont a demokraták és a republikánusok között. Nem lévén érvényes törvényi szabályozás az éghajlatváltozáshoz hozzájáruló tevékenységekről, ezt a környezetvédelmi hivatal szabálya helyettesítette. Most, hogy a kormányzó demokraták kisebbségben vannak a képviselőházban, meg lehetett hozni ezt a döntést, ami majd még okoz éppen elég fejfájást a Szenátusban is.

Patthelyzet a kongresszusban

Az 1990-es években, a clintoni érában már volt hasonló patthelyzet, ami végül Clinton győzelmével végződött. Most a republikánusok abban reménykednek, hogy a demokraták uralta Szenátus végül nem fogadja el a képviselőházi republikánus többség által meghozott költségvetési módosításokat, és ez olyan fiskális krízishez vezet, hogy a kormány végül leállítja a nem alapvetőnek tartott szolgáltatások finanszírozását. Ez nagy népszerűségvesztést eredményez, ami természetesen a politikai ellenfél malmára hajtja a (fertőzött) vizet.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek