Egyre több a hamis a magyarok kedvelt élelmiszeréből: így trükköznek vele

Cserháti Szilvia
hamis-elelmiszer-1466914349
Olvasási idő kb. 2 perc

Virágkorát éli az élelmiszerek hamisítása, egy ideje pedig a rossz minőségű olívaolajjal is ipari mennyiségben próbálnak trükközni.

Pár évvel ezelőtt, 2018 első negyedévében csupán 15 ilyen csalásos esetet regisztráltak az Unióban, azonban ez a szám mostanra 50-re emelkedett. Valószínűleg ennél is sokkal nagyobb a még leleplezetlen csalás valódi mértéke. Ennek oka, hogy az olívaolaj ára 2018 óta több mint a duplájára nőtt, mivel a klímaváltozás súlyos hatással van annak termelésére. A bejelentések főleg címkézési hibák és a szennyezett olajok miatt történtek, írja az Economx.

Az olívabogyó tehát az egyik legdrágább élelmiszer, a legtöbb csaló pedig olyan területeken tevékenykedik, ahol egyelőre nincs felügyelet vagy ellenőrzés.

Az élemiszerek hamisítása egyre több gondot okoz az Unióban
Az élemiszerek hamisítása egyre több gondot okoz az UnióbanWestend61 / Getty Images Hungary

Így hathat a hamis olívaolaj az egészségünkre

Chris Elliott, a belfasti Queen's University élelmiszerbiztonsági professzora szerint bár súlyos következményei lehetnek a szennyezett olívaolaj elfogyasztásának, igen valószínűtlen, hogy a nagy áruházláncok polcain megjelennek.

Az Európai Bizottság szóvivője szerint a rendszerben lévő bejelentések nagyobb száma nem utal a fogyasztókra jelentett fokozott kockázatra. Leszögezte,

a csalásokkal szemben a Bizottság zéró toleranciát gyakorol.

Értékes tápanyagai támogatják az egészséget

Nem véletelen, hogy ekkora a kereslet a folyékony aranyra, azaz az olívaolajra. Ahogy korábban írtunk róla, az olívaolaj a mediterrán diéta egyik alapja, bővelkedik esszenciális ómega-3 és ómega-6 zsírsavakban, tele van antioxidánsokkal, gyulladásgátló, érvédő hatása közismert. Az értékes olaj nemcsak az egészségmegőrzésben segít, hanem a fogyási folyamatok elindítója, támogatója is lehet. Az olívaolaj fogyasztása javíthatja egészségünket, helyi alkalmazása bizonyítottan lendületet adhat a bőrnek és a hajnak. A zöld olíva előnyeinek listája hosszú, és olaja révén ezek az előnyök könnyen elérhetőek a legkülönfélébb felhasználási területeken.

Megjelent az új Dívány-könyv!

Bálint Lilla, a Dívány szerzője új könyvében elmeséli, mi történt az irodalom és a művészvilág híres múzsáival a nagy szerelmek elmúlása után.

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Ezt olvastad már?
Érdekességek