#VILÁGOM

A Moszkva tér gyermekei

ZZs 2014. augusztus 16., szombat 21:07

Fotó: Libri
Fotó: Libri
Fotó: Libri

Pőcze Flóra kulturális antropológiát tanult, ezért úgy döntött, természetes közegükben tanulmányozza a hajléktalanokat. Azaz együtt fog velük élni. Tette is mindezt két hónapon át, meg is írta élményeit. Most a Libri gondozásában már második kiadásánál tart, három új fejezettel bővítve.

A könyv kiindulási alapja, hogy a kulturális antropológiában használt résztvevő megfigyelés  során gyűjt információkat a kutató az adott közösségről. Pontosan ezt tette Pőcze Flóra. Azaz lement a Moszkva térre, és ott élt két hónapig az ottani hajléktalanokkal. Az ő szubjektív érzésein át meséli el, milyen volt velük élni, milyenek azok az emberek, akik mellett elrohanunk, sőt el is húzódunk, hisz gyakran büdösek, részegek, és motyogva pénzt kunyerálnak.

Pont emiatt érdekes a könyv: hogy bár bevonódik, nem tudja kívülállóként, kutatóként figyelni a Moszkva téri Galeri életét, túlságosan közel kerül hozzájuk (ami minden segítő szakmában nehézségeket szokott okozni); ennek ellenére, vagy tán pont ezért jelenik meg előttünk ezeknek az embereknek a személyisége, a nehézségeik, az élethez való viszonyuk, a megéléseik, a stiklik, a drogok, és mindaz, amit nap mint nap átélnek.

Távolról sincs vége, olvasson még »

A wifi-jel szép, színes és szövevényes

aa 2014. augusztus 16., szombat 12:59

Az építészetet és interaktív formatervezést hallgató Luis Hernan a napokban debütált látványos, Digital Etheral névre keresztelt multimédiás projectjével. A dizájner a Kirlian mobilalkalmazás segítségével fejlesztett ki egy eszközt, ami képes érzékelni a wifi hálózatok erősségét - ebben még nem is volna semmi különös, ha a jeleket színes LED-ek használatával nem fordítaná le és tenné láthatóvá – írja az elsőre ijesztően túlbonyolítottnak tűnő munkáról a gizmodo.com.

Ha ilyet lát, akkor csak a Wi-fi jel kering ön körül
Ha ilyet lát, akkor csak a Wi-fi jel kering ön körül
Fotó: digitalethereal.com
Távolról sincs vége, olvasson még »

Boldogság, gyere haza!

hv 2014. augusztus 15., péntek 15:57

A boldogság kék madara

Augusztus 7-én nyílt, és egészen szeptember 5-ig megtekinthető a budapesti Szupermarket Galériában Szombat Éva és Vida Vera kiállítása Boldogság címmel, amely kifigurázza és új kontextusba helyezi az önsegítő könyvek, szépirodalomnak álcázott közhelygyűjtemények, ostoba ál-pszichológai elméletek, és a giccskultúra elemeit. Az apró galériába belépve azonnal jobb kedvünk lesz, hiszen minden kék, ciklámen, arany és rózsaszín, a falakat delfinek, macskák, vigyorgó lányok és kézzel írt szövegek borítják. „A kiállítás a boldogság megértésére, értékelésére, felfedezésére valamint megtartására született. A népszerű témakört nagy kijelentésekkel és a mindennapjainkban egyszerűen alkalmazható gyakorlatokkal járjuk körbe.” Így a bevezető, a látogató pedig elengedi magát, és felül a boldogság kisvasútjára.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Fesztiválról fesztiválra kallódhatunk a héten

Divany.hu 2014. augusztus 14., csütörtök 18:58

Augusztus 14. Csütörtök

Úgyis tudjuk, hogy mindenki a Szigeten van, éppen ezért szólunk, hogy nem ám csak a bulizásról szól az egy hét együttlét, hanem másról is, ebben az esetben a történelemről. Mivel az új tankönyvek a hírek szerint is igen furcsán értelmezik az általunk ismert vagy alig ismert történelmet, esetleg jól jöhet a Tényleg Sziget Sátor, ahol ma kettőtől például "A finnugor rokonság és a cselszövő Habsburgok"-ról lesz beszélgetés, de akinek ez az időpont túl korai az héttől arról kaphat felvilágosítást, mi is az az összeesküvéselmélet. "Baloldali, és jobboldali történelemértelmező összeesküvés-elméletek, kialakulásuk, működésük, hatásuk" - értik, elég izgalmas beszélgetésnek tűnik...

Augusztus 15. Péntek

Ha valaki azt képzelné csak a Sziget van augusztusban, hát nagyon téved. Ma kezdődik ugyanis a a Bor, mámor... Bénye - Fesztivál az erdőbényei kertekben. Igen, ez ismét inkább a kultúráról szól, semmint a céltalan lerészegedésről, dehát bizonyos kor után ez talán már természetes. "A Tokaji borvidéken a híres borok és a szeretett zempléni ízek mellett 16 helyszínen 45 koncerttel, tematikus sétákkal, író- olvasó találkozókkal, túrákkal és beszélgetésekkel is várják idén augusztusban az Erdőbényére látogatókat a borászok. Idén a tematikus séták teszik még változatosabbá a programot: a Történelmi sétán elénk tárul a Tokaj-Hegyaljai mezőváros élete a 16-19 század között, kiderül, hogy városi polgárok vagy jobbágyok lakták-e Erdőbényét és fény derül Szepsi Laczkó Máté legendájára is. A kulturális programoknak, koncerteknek, beszélgetéseknek és műhelyeknek is a borászok kertjei adnak otthont, 16 kertben kis pódiumon lépnek fel a zenészek, a diófa árnyékában a kiadós beszélgetések alatt készülnek a borokkal harmonizáló fogások miközben a gyerekek a számukra kialakított kertekben játszanak egymással." Persze, ez nem jelenti, hogy nem lesznek koncertek, fellép az Egy Kiss Erzsi Zene, Budapest Akusztik Band, vagy a Szabó Balázs Trió, sőt még a KalapKabát győztes Tükezoo is, de a jazz, a világzene és a népzene rajongói is megtalálhatják számításaikat!

mg 01
Fotó: Martiskó Gábor / Dívány

Augusztus 16. Szombat

És még mindig a vidék, hiszen ma Ricchi e Poveri koncert lesz a Kaposfesten! Igen, ők azok, akik megadták nekünk a Mamma Maria című örökzöldet, vagy ha nem is nekünk, hát a szüleinknek. Így célszerű vagy őket leküldeni Kaposvárra vagy nekünk lemenni, ha lázba hoz az ilyesmi. Ha anyuék lementek, nekünk sem kell otthon maradni, mivel ma Goa Picnic lesz a wndrlnd szervezésében a Margitszigeten. "A nappali buli fénypontja az Olaszországból érkező Shyisma lesz, aki üstökösként feltörő progresszív producer, frenetikus basszusokkal megspékelt álom utazás várható." Boccs. 

Augusztus 17. Vasárnap

Ha anyuék mégsem mentek Ricchi e Poverire, akkor még mindig el lehet őket küldeni ma Szentendrére, ahol a Szentendrei Teátrum ma fél kilenctől Csákányi Eszter: Akit az istenek szeretnek című önálló estjét adja a Ferenczy Múzeum udvarán. A zseniális hangulatú előadásról mi is írtunk, ajánljuk mindenkinek, aki szeretné megérteni a nőket, sőt azoknak a nőknek is, akik szeretnék megismerni saját magukat. 

6M6C2551
Fotó: Takács Attila

Augusztus 18. Hétfő

A Pótkulcsban ma este David Yengibarjan szóló accordion improvizációit hallgathatják meg a vájt fülűek. A jereváni születésű zenész a dzsessz tanszakon tanult hangszerelést és zeneszerzést, majd kiváló tangóharmonikás lett belőle, ebből ad most ízelítőt Budapesten este nyolctól. Javasoljuk, előtte vacsorázzanak egy jót valahol, hátha kivételesen nem szakad önökre az ég.

Augusztus 19. Kedd

Lehet csak a nosztalgia beszél belőlünk, de ahol Európa Kiadó koncert van, arról mi általában megemlékezünk. Ma a Kobuci kert ad helyt a jeles eseménynek, persze csak akkor, ha ön nem utazik szívesebben Bécsbe. Bécsbe menni nemcsak azért jó, mert esetleg a hazai 3 darabos iskolatáska-felhozatalnál többet találhatunk az ezek szerint még mindig nyugatnak számító országban, hanem azért is, mert Cat Video Festival lesz, ha esetleg unná a hazai rendezvényeket, ráadásul ingyenesen! A fesztivál a mindennapi élet rövidfilmjeit mutatja be a világ minden részéről, legyen szó sportokról, zenéről vagy bármi másról.

Augusztus 20. Szerda

"Tavaly igazi hiánypótló elektronikus zenei fesztivállal jelentkeztek a szervezők: a három napos B my lake  soha nem látott LineUppal várta a zene szerelmeseit - techno, tech house, minimal, electro, mindezt a Balaton közvetlen partján! Idén sem lesz másképp, csak megtoldják még egy nappal." - kell ennél több? Ja, igen. Hogy ne essen az eső! A B my lake amúgy azért is menő fesztivál, mert nem lopja el az embertől a hétvégét, hiszen 18-tól 22-ig tart. Alkotmányunk ünnepén, azaz ma Andrey Pushkarev, Barem, Calyx&Teebee, Derrick May, Dinky, Dirtyphonics DJ W!ld, dOP, Firebeatz, Gregor Tresher, Henrik Schwarz,

Hot since '82, Marek Hemmann, Michael Mayer, Levon Vincent, Nina Kraviz, Oliver Schories, Pillowtalk, Sanfranciscobeat, Scuba, Stephan Bodzin és a Tale of us hallható.

Önarcképsorozat arról, hogyan fal fel az Alzheimer

aa 2014. augusztus 13., szerda 18:39

Az elmúlt években New Yorkban és több nagyvárosban is kiállították a londoni származású festő, William Utermohlen 1996 és 2007 között készített szívszorító sorozatát. A művész saját szellemi leépülését örökítette meg önarckép-sorozatán, miután 1995-ben Alzheimer-kórt diagnosztizáltak nála.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Hajdu Szabolcs Délibábja Fabricius Sintérjével együtt debütál Torontóban

Divany.hu 2014. augusztus 13., szerda 12:18

A Torontói Nemzetközi Filmfesztivál szeptember ötödikén kezdődő progjamja már hivatalos, eszerint nemcsak  Hajdu Szabolcs új filmjét, a Délibábot mutatják be a „Contemporary World Cinema” kategóriában, de Fabricius Gábor rövidfilmjét, a Sintért is levetítik a Short Cuts című válogatásban.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Mi történik, ha a vasútmániást keresztezzük a Trónok harca-rajongóval?

Qrator 2014. augusztus 12., kedd 18:22

Vannak teljesen elborult Trónok harca rajongók, és van az a szint, amit Michael Tyznik képvisel. A Guardian számolt be róla, milyen őrületes ötlete támadt a grafikus-designernek: megrajzolta Westeros kontinensének vasúti térképét. A világ nagyvárosainak metrótérképeire emlékeztető alkotás a lap szerint felhívja a figyelmet, hogy nem a sárkány az egyetlen gyors közlekedési eszköz a fiktív világban, hanem van vasúthálózat is. Akadnak persze rejtett poénok is, pl. Harrenhal romos várának is van állomása, bár oda azt írta a készítő, felújítás alatt van, itt nem állnak meg a szerelvények. A térképet nyomtatásban is meg lehet venni itt, de a Flickren is megtekinthető (bár ott nem csak egy kontinens, hanem George R. R. Martin egész univerzuma. Vagyis annak vasútjai).

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 

Robin Williams világa: 9 vallomás az elhunyt színészóriástól

Steiner Kristóf 2014. augusztus 12., kedd 13:35

Jó reggelt Vietnám. Holt költők társasága. A halászkirály legendája. Hook. Mrs. Doubtfire. Csupán néhány filmcím, amelyeken generációk nőttek fel. Robin Williams mindannyiunknak kicsit olyan volt, mint egy távoli nagybácsi, aki ha hírt ad magáról, egyszerre nevettet meg és csal könnyeket a szemünkbe. Ám a nagybácsiért at utóbbi években sokat aggódhattunk: nyíltan beszélt drog és alkoholproblémáiról, fáradtnak, fásultnak tűnt, és láthatóan nem érezte jól magát a szerepében - mint Robin Williams. Feltételezett öngyilkossága számunkra ugyan óriási tragédia, de – tőle származó idézetekből egy csokorba szedett – szavait olvasva bizonyos vagyok benne: Dzsini végre szabad.

Mutassa meg a műanyag kajakon a csiklót!

bb 2014. augusztus 11., hétfő 21:11

Míg a pénisszel való tavaszköszöntés és az óriásméretű falloszokkal való pózolgatás egyáltalán nem probléma Japánban, addig a női nemiszerv közszemlére tételét igencsak sértőnek találják a furcsábbnál-furcsább szokásokban gazdag országban. Az utóbbi időben azonban egyre többen hangot adtak elégedetlenségüknek, miszerint jól láthatóan kettős mérce áll fenn pénisz és a vagina esetében.

A  nők mutogatási egyenjogúságának nevében a 42 éves japán művész, Megumi Igarashi jó ötletnek tartotta, hogy kinyomtassa saját szeméremajkainak 3D-s mását, majd kajakot készítsen belőle – írja spoon-tamago.com a rokudenashi-ko (good-for-nothing-kid) álnéven is dolgozó művészről, akit kajakja miatt szeméremsértés miatt letartóztattak Tokióban.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Cigisminkkel a dohányzás ellen

aa 2014. augusztus 10., vasárnap 09:19

A sokkoló dohányellenes kampányok sosem rejtik véka alá mögöttes üzenetüket. A több millió eurós költségvetésű, könyörtelenül hátborzongató reklámok mögött profi marketing- és grafikus csapatmunka áll, akik egészségi állapotra vonatkozó statisztikák nélkül is képesek érzekeltetni a dohányzás káros hatásait. Világszerte egyre szigorodnak a dohányzásellenes szabályozások, most összegyűjtöttük a leglátványosabb cigiellenes kampányfotókat, amik szintén jócskán megszaporodtak az elmúlt években.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Tudja, hogy kik szemetelik tele a postaládáját?

aa 2014. augusztus 9., szombat 20:05

A Londonban élő spanyol származású fényképész, Cristina De Middel 2012-ben szerzett magának hírnevet azzal, hogy egy nagyon szerethető sorozatot lőtt az 1967-es zambiai űrprogram afronautáiról. Az 1975-ös születésű művész Dél-Afrikai projektjét a kritikusok is elismerték, megkapta többek között a Deutsche Börse Photography díjat valamint az International Center for Photography Infinity díját is az elmúlt évben. Ez terelte a figyelmet egy korábbi munkájára, a Poly-Spam sorozatra: ez azokat mutatja be, akiket mindannyian ismerünk, de sose látta még őket senki. Íme, ilyen a repülőgépszerencsétlenség miatt gazdátlanul maradt milliók lenyúlásához segítséget kérő afrikai banki alkalmazott, a férjétől örökölt vagyon külföldre csempészéséhez segítséget kérő orosz özvegy, vagy a rákban haldokló amerikai üzletasszony.

Távolról sincs vége, olvasson még »

15 éve nem születnek világmegváltó filmek

aa 2014. augusztus 9., szombat 09:09

Az 1999-es évet a mozik utolsó nagy évének tekinti az Esquire.com, amit azzal magyaráz, hogy épp ebben, az új évezred előtti évben mutattak be olyan - ma már kult-, akkor kifejezetten forradalminak számító - filmeket, mint a Harcosok klubja, a John Malkovich menet, a Mátrix, a Magnólia vagy az Ideglelés – The Blair Witch Project. Akkor egyszerűen csak szuperek voltak, ma már tudjuk, mind drasztikus változásokat jósoltak és idéztek elő a filmművészetben.

Listavezető filmek 1999-ben ( bal ) és 2014-ben ( jobb )
Listavezető filmek 1999-ben ( bal ) és 2014-ben ( jobb )
Fotó: Box Office Mojo
Távolról sincs vége, olvasson még »

A [csend] úgy ráz meg, hogy észre sem vesszük

hv 2014. augusztus 8., péntek 19:39

Csend és kiáltás

A hazai gyakorlatban szokatlan [csend] – Egy Holokauszt-kiállítás címmel nyílt tárlat júliusban a budapesti Ludwig Múzeumban. A Holokauszt-emlékévet számos elhibázott ideológiai és politikai döntés és sajtóbotrány övezi. Az elhallgatást, a traumát, a tanúságot és a jelenig erő múlt koncepcióját középpontba állító kiállítás termeiben sétálva ebből szerencsére mit sem érezni. A kurátor Timár Katalin biztos kézzel válogat a kortárs magyar és kelet-európai művészet alkotásaiból, hogy végül olyan egészet hozzon létre, amely okosan vezeti át a jelenből a múltba a látogatót, miközben egy pillanatig sem állítja, hogy a kettő nem egy és ugyanaz.

A közvélekedéssel szemben a kurátor feladata nem csupán az, hogy közös térbe helyezzen különféle műtárgyakat. Az elsődleges cél egy "szellemi sorvezető", elméleti alap megteremtése, amelyhez hozzárendelhetők alkotók, életművek, jelenségek. A [csend] kiállításban mindez együtt van: a figyelmes látogató elég pontos elméleti képzést, és sokféle művet kap ahhoz, hogy rájöjjön, miért beszélnek sok helyen a Holokauszt ábrázolásának lehetetlenségéről.

A 20. század legnagyobb traumái között számon tartott népirtás után a képzőművészet mellett az irodalom és a zene is önértelmezési válságon ment keresztül. Világossá vált, hogy a korábban megszokott technikák nem működnek egy felégetett világ romjain. Hogyan lehet elbeszélni, elmesélni, leképezni azt, amire nincsenek szavak?

Távolról sincs vége, olvasson még »

Keresztény rendőr kontra erkölcstelen csepűrágó

LS 2014. augusztus 7., csütörtök 20:21

Pszichoterápia tömegek előtt – így lehetne összefoglalni azt az ámokfutást, amit Máté Gábor és Horvai István 2003-ban végzett diákjai rendeznek évről-évre. Egy darabig Zsámbékon, később a Jurányiban mutatják meg, milyenek ők valójában.

Az alkalmi társulat, az AlkalMáté Trupp tagjai minden év júliusában összegyűlnek, és kivesézik egyikük életet. A hangsúly azon múlik, mit mesél el a főszereplő magáról, mennyire engedi be az életébe a többieket. Száraz Dénes nem is vett részt a róla szóló előadásban, ennek ellenére sokkoló volt látni életének ilyetén feltárulkozását.

Nem így Gál Kristóf, aki ugyan hét éve nem játszik már, inkább a bűnt üldözi, júliustól pedig az ORFK sajtóügyletese. Ennek ellenére évről-évre visszatér erre az időre, és újra színésszé válik.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Mundruczó kutyái indulnak az Oscar-ért!

Divany.hu 2014. augusztus 7., csütörtök 18:13

Magyarország Mundruczó Kornél Fehér isten című filmjét nevezi a legjobb idegen nyelvű film kategóriájában Oscar-díjra - közölte a Magyar Nemzeti Filmalap szerdán, a nevezésről döntő bizottság ülése után az MTI-vel. A filmalap támogatásával készült, több mint 200 kutya részvételével forgatott, Cannes-ban díjazott mozifilm egy kislány és egy kutya barátságának történetét meséli el egy olyan utópisztikus világban, ahol a származás sorsdöntő kérdéssé válik. 

"Nagyon büszkék vagyunk a nevezésre, és reméljük, hogy ezt a bizalmat visszaigazolja majd a film sikere" - fogalmazott Mundruczó Kornél rendező az MTI-nek, majd felidézte, hogy a film, a nemzetközi fesztiválszereplések után, a magyar mozikban is nagy sikerrel szerepel: a napokban lépte túl a 35 000 fős nézőszámot, ami egy szerzői filmnél nagyon nagy siker.

"Az Oscar-bizottságtól még sosem kaptam meg egyik filmemmel sem ezt a bizalmat, és ez már önmagában óriási visszaigazolás. Nagyon remélem, hogy be is fogja váltani a hozzá fűzött reményeket" - jelentette ki hozzátéve, hogy ha folytatódik az a hullám, ami Cannes-ban kezdődött, Magyarországon jelenleg zajlik, és ősszel tovább megy Európába, akkor talán eljuthat a Fehér Isten az őt megillető helyre.

A Cannes-ban díjazott mozifilm forgalmazási jogát már több mint 24 országban - köztük az Egyesült Államokban - adták el, ami a rendező szerint szintén azt mutatja, hogy a piac és a nézők is szeretik és akarják látni a Fehér Istent. Úgy fogalmazott, hogy ez egy kis ország kevesek által beszélt nyelvén készült, kis szerzői filmje, így ami eddig történt vele, már sokszorosan több, mint amit korábban az alkotók gondoltak. Ennek oka véleménye szerint egyrészt az, hogy a történetben főszereplő kutyák egy erős érzelmi kötődést váltanak ki a nézőkből, másrészt a közönségnek igénye van azokra a filmekre, amelyek "nem csak az agyukat, de a szívüket is megmozgatja".

00076902

"Nekünk alkotóknak igenis felelősségünk, hogy tartalommal töltsük meg a filmeket, és bebizonyítsuk, hogy a nézőnek szükségük is van erre a valódi tartalomra" - tette hozzá. Beszélt arról is, hogy korábban úgy érezte, ez a film nagyon Magyarországnak szól, nagyon a magyarok problémájáról, felelősségük hiányáról üzen, ezzel szemben a nemzetközi siker azt mutatja, hogy igenis elhelyezhető ez a téma egy globális problémában. "Nagyon érdekes pillanat volt számomra megtapasztalni, hogy a problémával kapcsolatosan milyen közel került hirtelen Antwerpen Budapesthez és Los Angeles Tajpejhez" - fűzte hozzá.

Az Oscar-díjra jelölt filmeket egy erre a célra készített kampány mutatja be az amerikai filmakadémia tagjainak. A rendező hangsúlyozta, hogy nagyon szerencsés dolog, hogy a Fehér Istennek már van amerikai forgalmazója, ez a jelölt filmek töredékéről mondható csak el. "Ez egy olyan súly, egy olyan jelenlét, ami segítheti a kampány sikerét" - tette hozzá. Reményét fejezte ki, hogy az amerikai forgalmazó és a Magyar Nemzeti Filmalap közötti együttműködés kiegyensúlyozott és sikeres lesz. Felidézte, hogy korábban két munkája, a Johanna és a Delta is volt már forgalmazásban a tengerentúlon, azonban a Fehér Istent most a piac egyik legnagyobb forgalmazója gondozza.

1797629 691688507559514 8927748164356961582 n

Mundruczó hatodik nagyjátékfilmjének vetélytársai a nagy európai fesztiválok versenymezőnyéből kerülnek ki, azonban a végleges lista csak szeptember elején derül majd ki. 

A Fehér Isten a cannes-i filmfesztiválon májusban elnyerte az Un Certain Regard elnevezésű program fődíját. A négylábú főszereplőket, a Hagent alakító Body-t és Luke-ot a legjobb alakításért járó Palm Dog-díjjal (Kutya Pálma-díj) ismerték el ugyanitt. A nemzetközi premiert követően világszerte elismerő kritikák méltatták Mundruczó Kornél filmjét. Az Oscar-díj szabályzata szerint Magyarország azok közül a magyar nyelven forgatott játékfilmek közül nevezhet egyet a legjobb idegen nyelvű film kategóriában, amelyek 2013. október 1. és 2014. szeptember 30. között megjelennek a hazai moziforgalmazásban. Az Oscar-jelöltek listáját január 15-én hozzák nyilvánosságra, a díjak átadása február 22-én lesz Los Angelesben.  

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 

Még hazaér az Ördögkatlanról a Szigetre!

Dívány 2014. augusztus 7., csütörtök 14:25

Augusztus 7. Csütörtök

Állítólag az emberek akkor boldogok, ha nem következnek be a számukra kellemetlen dolgok - hogy ez tényleg így van-e, arra nem esküdnénk meg, azt viszont igen, hogy ma nyílik Szombat Éva Boldogság című kiállitása a Supermarket Galériában, a Bródy Sándor utcában. Ajánlójuk szerint leginkább a "munkanélküliek, zárkózottak, intoleránsak, pesszimisták, kishitűek, depresszívek, irigyek, kesergők és szeretetlenek" jelenlétére számítanak, de az se baj, ha ön pont nem az!

10535562 10152579417798320 3683954161126838773 o

Buli is van ma, persze, méghozzá Fashion Fakerz mulatság a BOB-ban. Ez kicsit másról szól, a hip-hoppal operál, és "tetovált arcok, rapkedvelő sapkások, underground lovasok és manöken kisleányok" közönségére számít. De Hrabal vurstli is lesz, mondjuk, ahhoz kicsit messzebb kell menni, alább olvashatják, hogy miért.

Távolról sincs vége, olvasson még »

A nem a farkukkal gondolkozó férfiak szobrot érdemelnek

aa 2014. augusztus 6., szerda 21:38

Miközben szinte hetente látnak napvilágot hatásvadász munkák vagina témakörben, addig a kubai származású szobrász, Yoan Capote az ésszerűséget tartja szem előtt és a görög szobrokat idéző, fejnélküli torzóit gondosan kidolgozott aggyal látja el. Méghozzá nem is akárhova illeszti Capote a kognitív funkciókat ellátó szervet, a péniszt kívánja helyettesíteni az emberi aggyal.

„Capote elsősorban az egyének közötti interakcióval és lelki élményeikkel foglalkozik. Munkái során az emberi szervek gyakran olvadnak össze élettelen tárgyakkal, de szereti átrendezni az emberi testrészeket és újraértelmezni a hétköznapi tárgyak jelentőségét is" - olvasható a művész oldalán.

tumblr m7qmrjpURk1qlq9poo1 r1 1280
Fotó: yoancapote.com
Távolról sincs vége, olvasson még »

És a jeruzsálemi transzvesztita-képzőről hallott már?

Steiner Kristóf 2014. augusztus 5., kedd 19:18

Ismerje meg Ronny Chokront, sminkmesterként kezdett, divatfotósként folytatta a karrierjét, majd egyszeriben átlényegült a közel-kelet egyik legfoglalkoztatottabb transzvesztitájává – így született meg alteregója, Nona Chalant. A fiú öt évvel ezelőtt húzott magára először női ruhát, azóta pedig színházi előadások, modern táncperformanszok, reklámok, és nemzetközi események sztárja, akinek a legfelkapottabb tervezők kilóra küldik a méregdrága ruhákat. A Tel Aviv Nemzeti Színház melletti kis kávézóban találkoztunk egy kis csevejre, melynek során többször is megjegyezte: ha valaha kedvem támadna nőnek öltözni, mindenképpen keressem meg. "Ott van a szemedben" – mondta. Én pedig szégyenlősen pislogtam, mint Betty Boop. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Játéktermi játékot keltett életre a japán művész

bb 2014. augusztus 4., hétfő 10:06

A holland Studio Maks nemrég Velencében kiállított, felhő-szerű kacskaringós asztalához hasonló látványban gondolkodott a számos nemzetközi elismeréssel díjazott építész, Kotaro Horiuchi is, amikor megépítette Fusionner 1.0 néven futó installációját a nagoyai White Cube galéria egyik termében – írja a Whac-A-Mole nevű játék ihlette különös projectről a dezeen.com.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Tudja, mit lehet csinálni 25 ezer mini halból?

lady glava 2014. augusztus 3., vasárnap 10:14

Huszonötezer kézzel festett gumihalból kreált egy hatalmas koi pontyot Kevin Champeny: az alkotás érdekessége, hogy mini, műgyantából készült halakkal dolgozott a tervező, melyeket ügyesen elforgatva és színeiket okosan keverve rendezett képpé. A kreativitásáról híres művésztől nem meglepő ez a kezdeményezés, a közelmúltban tervezett már gumimacikból készült csillárt, mely 6500 dollárért (közel másfél millió forint) kapható a Jellio.com-on és közel 45 ezer (!) színes katonából pedig az amerikai zászlót is kirakta.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Volt már pszichedelikus élménye egy konténerben?

aa 2014. augusztus 2., szombat 14:18

A Gizmodo szerkesztői szerint többé nem lesz LSD-re szüksége annak, aki bepillantást nyer a tehetséges tervezőpáros, Masakazu Shirane és Saya Miyazaki legújabb munkájába, amelyet a 2013-as Kobe Biennálén mutattak be és ami most díjat nyert a CS Design Awardson.

A Garden néven futó projekt lényegében egy hatalmas origami ihletésű kaleidoszkóp, amit 1100 darab háromszög alakú tükördarabból raktak ki a dizájnerek. Ebben persze még nem lenne semmi különleges, de Shirane és Miyazaki egy hajózási konténer közepén képzelte el a pszichedelikus látványt nyújtó művét, amelynek elemeit cipzárral kapcsolták egymáshoz.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Tudta, hogy ön egy új erotikus regény főhőse?

Steiner Kristóf 2014. augusztus 1., péntek 20:22

Helena S. Paige  Egy lány belép a bárba  című interaktív erotikus regénye már itthon is elérhető, és engem bíztak meg, hogy fordítsam le magyar nyelvre, ami elsőre gyerekjátéknak tűnt. A hajtás után kiderül, miért is volt ez nagyobb kihívás mint gondoltam.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Legyen színikritikus ön is!

maze 2014. július 31., csütörtök 17:36

A Színházi Kritikusok Céhe nemrég nyilvánosságra hozta a Színikritikusok Díja idei várományosainak névsorát, amit most mi is közszemlére teszünk. A túlterhelt kritikusok helyett válasszák meg önök a 2013/14-es évad legjobbjait, hogy tudjanak honnan lesni a profik a szeptember 21-i, Trafóban megtartott átadó ünnepségig, ahol aztán majd kiderül, melyik kategóriában ki nyerte idáén a Színikritikusok Díját. Íme hát a legfontosabb kategóriák esélyeseinek névsora, szavazzon!

Távolról sincs vége, olvasson még »

Boldog végért Szentendrére, Antwoordért a Parkba menjen!

Divany.hu 2014. július 31., csütörtök 09:41

Július 31. Csütörtök

Ejnye, hát hova máshova lehetne menni ezen az augusztust megelőző utolsó csütörtökön, ha nem a jó hangulatú Jurányiba, ahol a legendásnak nevezett Máté Gábor osztály egyetlen kiugrott színész tagját, Gál Kristófot ismerheti meg a nagyérdemű. Az AlkalMáté Trupp előadását összesen négyszer fogják játszani, így ha látni akarja, ne habozzon!

10550989 757180164340369 3187267334885113740 n jurányi
Fotó: Jurányi Produkciós Közösségi Inkubátorház

Augusztus 1. Péntek

Amennyiben úgy érzi ez a péntek a keserédes sztoriké, akkor önnek újfent Szentendrén a helye, ahol többek között Margitai Ági és Hernádi Judit is dalra fakadnak egy címéből ítélve pozitív kimenetelű rákbetegség következtében. A Happy Ending című Orlai darab lassan beköltözik a Belvárosi Színházba, de addig is a Városháza udvarán ezen a hétvégén még meg lehet nézni.

Augusztus 2. Szombat

Már szombat van, és még nem bulizott? Semmi baj, van mára program dögivel, akkor is, ha nem valamelyik trendi vidéki fesztivált választja. Például ugye ott az Afro Magic koncert a Roham bárban, ahol fergeteges drum&dance show után hajnalig afro dancre lehet ropni. Őrületesen izgalmasan hangzik. De az Akvárium felé is veheti az irányt, ahol ma a The Black Lips várja rajongóit, előttük a Middlemist Red játszik, nem árt időben odaérni.

Augusztus 3. Vasárnap

A koncerttel egybekötött mozizásnál nincs is jobb program vasárnap estére, így nyugodt szívvel ajánljuk a Kinema + Mozinet programját, azaz a Frank című filmet a Kolorban, ami előtt a Mayberian Sanskülotts játszik. "A Mayberian Sanskülotts egy, a nyolcvanas évek magyar alternatív zenekarainak örökségét, a századközép díváinak kultuszteremtő attitűdjét, a magyar népzene örökségét sajátosan ötvöző, és ezeknek kivonatát megannyi titkos adalékkal a kortárs popzenébe átemelő négytagú zenekar" - áll az ismertetőben. 

kolor kinema 10525756 317112048452907 6428182392393391980 n
Fotó: Facebook / Kolor Kinema
Távolról sincs vége, olvasson még »

Egymillió kívánság válik valóra a Brighton Pride-on

Steiner Kristóf 2014. július 30., szerda 15:37

Egy barát halála olyan fájdalom, amit lehetetlen elfelejteni – és persze nem is ez a cél. Megbékélni a halállal azonban elengedhetetlen az élethez. Egy közeli hozzátartozó elveszítése akár arra is inspirálhat egy baráti társaságot, hogy tegyenek valamit olyat, amire ő is nagyon büszke lenne. Daniel Hamsworth 36 éves volt, amikor hosszú küzdelem után megadta magát az AIDS-nek. A féfi tolmácsként dolgozott, de világ életében híres festő szeretett volna lenni. Igaz, meggyőződése volt, hogy legfeljebb pálcikaembereket tud rajzolni. Klasszikus kérdés: vajon hány nagy művészt veszített el már a világ úgy, hogy azelőtt kellett elmennie, mielőtt megtanult volna igazán nagyot álmodni?

Daniel Hamsworth
Daniel Hamsworth
Fotó: Dream of Pride
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés