#VILÁGOM

Inasa vázlataiból azonosították Michelangelo eddig ismeretlen bronzszobrait

2015. február 3., kedd 19:07

Nemzetközi kutatók egy csoportja azt állítja, Michelangelótól származhat az a két, kisméretű bronzszobor, melyek eredetével kapcsolatban eddig csak ködös feltételezések voltak, és amelyek egyedüliként fennmaradtak a művész munkásságából – olvasható a hír a BBC oldalán. A meztelen, izmos testalkatú, párducon lovagló férfiakat az 1800-as évek végén egyszer már tulajdonították Michelangelónak, de akkor ezt a teóriát még nem tudták bizonyítani, így idővel feledésbe merült. Alkotónak ezután a holland szobrászt, Willem Danielsz Van Tedrodét hitték – egészen tavaly őszig.

A "felfedezés" a Cambridge-i Egyetem professzorának, Paul Joannidesnek köszönhető: ő kapcsolta ugyanis össze a két szobrot egy 16. századi rajzzal, amely a francia Montpellier-ben található. Michelangelo egyik inasa lemásolta a mester elveszett rajzait, az egyiknek a sarkában pedig pont egy párducon lovagló izmos fiatalember látható. A póza nagyon hasonlít az egyik bronzszoboréhoz és ugyanolyan stílusban rajzolták, mint amilyet Michelangelo is használt a szobrainak tervezéséhez.

"Elképesztően izgalmas volt részt venni ebben a korszakalkotó projektben, amelyben számos művészettörténész dolgozott az Egyesült Királyságból, Európa más részeiről és az Egyesült Államokból is" - nyilatkozta dr. Victoria Avery, a szobrocskák jelenlegi lakhelyéül szolgáló Fitzwilliam múzeum iparművészeti osztályának vezetője.

A szobrokat a mester más munkáival összevetve bizonyítható, hogy stílusban és szerkezetüket tekintve rendkívül hasonlítanak az 1500 és 1510 között készültekhez. Feltételezések szerint a műveket közvetlenül a híres firenzei Dávid-szobra után készítette, a kutatómunka azonban még nem zárult le, a végleges bejelentés júliusra várható.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta