#VILÁGOM

Kötelező olvasmány könyvmolyoknak

2014. október 27., hétfő 13:25 |

Szeretem, amikor olyan regény akad a kezembe, amelynek hangulata és szereplői szinte csalogatnak, hogy költözzek be fantáziavilágukba. Nos, Gabrielle Zevin Egy könyvmoly regényes élete című legújabb művének főhőse, A. J. Fikry távolról sem ilyen barátságos figura.

gabrielle-zevin-egy-konyvmoly-regenyes-elete-b1-web

Utálatos főhős...

A mogorva, makacs, lusta, finnyás és önző Mr. Fikry a New England-i Alice Island egyetlen könyvesboltjának tulajdonosa, aki feleségének tragikus halála után az alkoholba fojtja bánatát és a világon semmiben nem leli örömét. Az utóbbi másfél évben az üzlet csak bukdácsolva megy és a negyvenes éveiben járó özvegyember számára már az olvasás sem igazán nyújt vigaszt. Mr. Fikryt ráadásul egyetlen, vitrinben őrzött kincsétől, egy nagyon ritka, 400 ezer dollárt érő Edgar Allen Poe-verseskötettől is megfosztják, ami után azonban szerencsésebb fordulatot vesz az élete: könyvesboltjában egy kétéves kislányra bukkan. A váratlan csomaghoz egy papírcetlin hagyott üzenet is jár, miszerint a lány “NAGYON OKOS, korához képest igen sok szót ismer”. Az üzenet írója egy kétségbeesett anya, aki nem tudja többé gondját viselni a csöppségnek, és azért bízza Fikryre, hogy könyvek között nőhessen fel. Így indul a nyüzsgő, de a világtól elzárt városban élő Mr. Fikry története, ami elsőre nem sok jót ígérne szegény kis lelencnek. De ez a könyv esős őszi délutánokra való olvasmány a meleg kakaó mellé, szóval ön se aggódja túl magát. Mert Fikry

...mégis az olvasó szívéhez tud nőni

Egy jó tanács a szerzőtől: ha meg akarsz ismerni valakit, csak kérdezd meg tőle, milyen könyveket szeret. Példának erre itt van rögtön a mogorva Mr. Fikry, akinek a könyvben valaki vakmerően fel meri tenni ezt a kérdést. 

- Szeret - ismétli meg gúnyosan a könyvesboltos. - Mi lenne, ha azt kérdezné, mit nem szeretek? Nem szeretem a posztmodernizmust, a posztapokaliptikus történeteket, a halott elbeszélőket és a mágikus realizmust. Nem hatnak meg az ötletesnek szánt formai eszközök, a többféle betűtípus, a felesleges képek – gyakorlatilag semmilyen reklámfogás. Ízléstelennek tartom a holokausztról vagy más nagy tragédiákról írt fikciókat, ilyen témában csak igaz történetek érdekelnek. Nem szeretem, ha keverednek egymással a műfajok, vagyis ki nem állhatom az irodalmi krimiket és fantasykat. A szépirodalom legyen szépirodalom, a műfajok közötti határok pedig legyenek egyértelműek. Általában semmi jó nem származik az ellenkezőjéből. Nem szeretem a gyerekkönyveket, különösen, ha árvákról szólnak; és ifjúsági regényeket sem szívesen hozok a boltomba. Nem kell semmi, ami több mint négyszáz vagy kevesebb mint száz oldal.”

Mr. Fikryt természetesen az e-könyvek megemlítése is az őrületbe tudja kergetni, így lassan kérdés az is, hogyan képes olyan könyvesboltot fenntartani, amiben tíz darabnál nagyobb a választék. De nyilván már önök is sejtik, hogy a maradi könyvmoly nem lesz mindig ilyen utálatos.

Papír és toll is kell hozzá

A helyszínek mind Zevin képzeletének szüleményei, ahogy a szereplők is, akik szerencsére nem annyira egydimenziósak, hogy ne tudnának néha meglepetést okozni: nemcsak a könyvügynöknek vagy az irodalomtanárnak van érzéke az olvasáshoz, de a végén még a krimikre specializálódó helyi rendőr is könyvklubok szervezésére adja a fejét. A karaktereket egyébként az olvasás szereteténél rejtelmesebb és szövevényesebb szálak is összekötik. Van benne jócskán gyász, bűntény és lehangoltság, de a szeretet, a romantika, a "jókor jó helyen lenni" elvén szerencse és kellő összefogás ahhoz, hogy a főhősök átvészeljék a nehézségeket.

A hatásvadász (vagy éppen nem nagy meglepetést okozó) fordulatokat szerencsére a regény laza és humoros nyelvezete mellett különleges felépítése is ellensúlyozza. Az egyes fejezetek élén magának Mr. Fikrynek a feljegyzéseit olvashatjuk kedvenc klasszikus novelláihoz vagy novellásköteteihez fűződő élményeiről, amiket fogadott lányának (!) ajánl. Egy-egy ilyen bejegyzés mellesleg épp az adott részben történő eseményekre is utal, így a fejezetek külön-kölön is értelmet nyernek. Ami különösen tetszett: annyi érdekes szépirodalmi utalás van a regényben, hogy nem győztem szamárfüleket hajtogatni meg jegyzetelni olvasás közben. A szerző vagy éppen főhőse olyan nagy írók műveit említik különféle érdekes kontextusban, mint Mark Twain, Anton Csehov, F. Scott Fitzgerald, Irwin Shaw vagy Ernest Hemingway - és ez csak néhány a több mint száz hivatkozás közül (egész pontosan 104-nél adtam fel).

(Könyv)szeretetről felnőtteknek

A cím és a borító alapján azt gondoltam, ifjúsági regénnyel lesz dolgom, de Gabrielle Zevin könyve ennél több: útmutató lehet azon felnőttek számára, akik szeretnek csalódott vagy kiábrándult "nagy gyerekként" viselkedni, fejüket a homokba dugni, könnyen ítélkezni és nagy lehetőségeket elszalasztani. A drámai fordulatokat könnyed, játékos és olykor ironikus humorával oldja, és ami a legjobb benne, hogy a könyvpiac egyre keményebb kihívásainak és az olvasási szokások megváltozásának ellenére optimistán tekint a könyvek, a könyvesboltok és a könyvtárak jövőjére. 

Az Egy könyvmoly regényes élete az önzetlen szeretetről, odaadásról, reményről, az irodalmi művek csodálatáról, a könyvek értékéről és megbecsüléséről szól - nem csak műértőknek és könyvrajongóknak, hanem mindenkinek, aki szeretne néhány órára egy kitalált, mégis életszerű történet világában elmerülni. Csak szólunk: nemsokára karácsony.

Az Egy könyvmoly regényes élete a Magnólia Kiadó gondozásában jelent meg október 8-án.

A szerzőről

A New Yorkban született Gabrielle Zevin tizennégy évesen zenekritikusként kezdte pályafutását - miután egy helyi lapban közölt Guns n' Roses-koncertet ócsárló olvasói levélre válaszolhatott. Zevin a Harvardon szerzett diplomát angol és amerikai irodalomtörténetből, majd később író lett. Az első regényét 2005-ben írta Elsewhere címmel: a kötet egy évvel később az eredetiségéért megkapta a Borders Csoport irodalmi díját, és a Carnegie-díjra is jelölték. Zevin azóta is töretlenül ír, és minden egyes új regénye felülmúlja az előző sikerét. Az Egy könyvmoly regényes élete című műve a megjelenését követően azonnal a New York Times bestseller listájára került. A könyvek mellett Zevin másik nagy szerelme a forgatókönyvírás. Eddigi legismertebb munkája az Independent Spirit-díjra jelölt A nő másik arca című film Aaron Eckharttal és Helena Bonham Carterrel a főszerepben. 

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta