Rákkeltő anyagot találtak ezekben a tejekben

tej-egeszseg
Olvasási idő kb. 3 perc

A növényi alapú tejhelyettesítők tápanyagtartalmával kapcsolatban derült fény új információkra. Fogyasztásuk egyes esetekben veszélyes is lehet.

Egyre többen fogyasztanak allergia vagy életmódváltás miatt növényi tejhelyettesítőke, azonban ezek korántsem rendelkeznek olyan tápanyagtartalommal, mint a hagyományos, állati tejek. A Science Alertben a témában megjelent kutatást a Pénzcentrum szúrta ki.

A kutatók ultra magas hőmérsékleten (UHT) kezelt növényi tejhelyettesítőket és kétféle tehéntejet vizsgáltak tápértékük szempontjából. Az UHT technológia lényege, hogy 140 °C feletti hőmérsékleten sterilizálja az élelmiszereket, ezzel meghosszabbítva azok eltarthatósági idejét. Ez azonban olyan kémiai reakciókat is kiválthat, amelyek befolyásolhatják a tápértéket.

A növényi tejek nem teljes értékű alternatívák
A növényi tejek nem teljes értékű alternatívákNichifor Grigore / 500px / Getty Images Hungary

Veszélyesek lehetnek a növényi tejek

A kutatók az aminosavak és a cukrok hőkezelése során keletkező Maillard-reakciót vizsgálták. Mint kiderült, bár a tejhelyettesítők többfélék voltak voltak, a tehéntej általában több fehérjét és magasabb aminosav tartalmat mutatott ki, mint a növényi alapú alternatívák többsége.

„A legtöbb növényi tejital már most is lényegesen kevesebb fehérjét tartalmaz, mint a tehéntej. A kis mennyiségben jelenlévő fehérje pedig hőkezeléskor még tovább módosul”

- összegezte az eredményeket a Koppenhágai Egyetem szakértője, Marianne Nissen Lund. 

Rákkeltő anyagok a növényi tejekben

A kutatók meglepődve tapasztalták, hogy a növényi tejhelyettesítő italok hőkezelése során olyan vegyületeket is találtak bennük, amik rákkeltőek lehetnek. Bár ezek olyan mennyiségben voltak jelen, hogy közvetlen veszélyt nem jelentenek, mégis figyelemre méltóak. 

„Meglepődtünk, hogy akrilamidot találtunk, mert ezek általában nem találhatók meg folyékony élelmiszerekben. Ezek egyik legvalószínűbb forrása az egyik termékben használt pörkölt mandula lehet  - mondta Lund. Hozzátette azt is, hogy mindez nem jelenti azt, hogy csakis az állati tejek volnának fogyasztásra alkalmasak, azonban mindenképp számolni kell a növényi tejhelyettesítők alacsonyabb fehérje- és tápanyagtartalmával, hiszen korántsem annyira táplálóak, mint hinnénk. 

Megjelent az új Dívány-könyv!

Bálint Lilla, a Dívány szerzője új könyvében elmeséli, mi történt az irodalom és a művészvilág híres múzsáival a nagy szerelmek elmúlása után.

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek