Halálos is lehet a fertőzés, szigorítja miatta a szabályokat az EU

vibrio vulnificus baktérium
Olvasási idő kb. 3 perc

Jelentősen szigorítja az élelmiszer-biztonsági kritériumokat az EU a Listeria monocytogenes nevű kórokozó tekintetében, a csecsemők és a legyengült immunrendszerrel rendelkezőkre vonatkozóan.

A liszteriózis az egyik legfertőzőképesebb, élelmiszerekkel terjedő kórokozó által okozott betegség. Noha a baktérium rendkívül súlyos megbetegedéseket is képes okozni, az egészséges immunrendszer az esetek legnagyobb részében megbirkózik vele, és a fertőzés tünetmentesen elmúlik. A gyenge immunrendszer azonban sokkal kevésbé képes védekezni ellene, ezért változtatott az előírásokon az Európai Unió (EU). 

Az általánosan elfogadott tudományos álláspont szerint a Listeria monocytogenes-t 100 cfu/g-nál nagyobb koncentrációban tartalmazó élelmiszerek fogyasztása lehet káros az egészségre. (Az CFU a colony-forming unit, vagyis telepképző egységek számának rövidítése – a mértékegység azt jelöli, hogy egy gramm élelmiszerben hány telep létrehozására alkalmas mennyiségű baktérium található.) Az előírás az, hogy ez alatt a szint alatt kell maradnia a kórokozók koncentrációjának a felhasználhatóság teljes időtartama alatt.

Szigorít a fertőzést okozó baktérium határértékein az EU: zéró tolerancia lép életbe
Szigorít a fertőzést okozó baktérium határértékein az EU: zéró tolerancia lép életbeSóki Tamás / MTI

Döntött az EU: a csecsemők nem tehetők ki a fertőzésnek

Az EU állásfoglalása szerint azonban a csecsemők, valamint a valamilyen betegség, orvosi kezelésre szoruló egészségi állapot vagy rendellenesség miatt

legyengült immunrendszerrel rendelkező fogyasztók esetében nem megfelelő ez a határérték, mivel ők rendkívül fogékonyak a Listeria monocytogenes-fertőzésre.

Az unió döntése értelmében ők semmilyen koncentrációban nem tehetők ki a kórokozónak. A rendeletet 2026. július 1-jétől kell alkalmazni az EU összes tagállamában.

 A Listeria monocytogenes a környezetünkben általánosan jelen lévő baktérium. Olykor mindenki kapcsolatba kerül a kórokozóval, és az immunrendszerünk általában könnyen le is győzi anélkül, hogy bármilyen tünetek kialakulnának. A baktérium az élelmiszerek tárolása közben szaporodhat el, akár a hűtőszekrényben is. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) tájékoztatása szerint minden hűtést igénylő, 5 napon túl hűtőszekrényben tárolt élelmiszer kockázatos lehet. Amennyiben kialakulnak tünetek, azok hasonlítanak más élelmiszer-mérgezésekéire: láz, hányás, hasmenés, fejfájás.  Súlyosabb esetekben a liszteriózisnak komoly szövődményei is lehetnek,  agyhártyagyulladás, vérmérgezés alakulhat ki. Az esetek 20-30 százalékában a betegség akár halállal is végződhet.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek