Agyvérzéshez vezethet, ha ilyen édesítőszer van az italodban

edesitoszer-ital-2026197552
Olvasási idő kb. 4 perc

Újabb tanulmány bizonyítja, hogy az édesítőszerek legalább olyan károsak lehetnek, mint a cukor. Ezúttal az eritritről derült ki, hogy negatív hatása lehet az egészségre.

Az eritritet tartalmazó italok fogyasztása több mint kétszeresére növelheti a vérrögképződés kockázatát – állapította meg a tanulmány. Ez azért is veszélyes, mert a vérrögök akadályozzák a vér megfelelő áramlását, és részleges vagy teljes érelzáródást (trombózist) okozhatnak, ezáltal fokozva a stroke és a szívroham kockázatát.

Befolyásolhatja a véralvadást az elterjedt édesítőszer

„Figyelemre méltó, hogy a vérlemezkék (amelyek alapvető szerepet játszanak a véralvadásban, és vérrögöt képezhetnek) mérőszámai minden egyes alanynál nőttek az eritrit bevitelét követően” – közölte dr. Stanley Hazen, az Arteriosclerosis, Thrombosis, and Vascular Biology című folyóiratban megjelent tanulmány vezető szerzője.

A cukormentes italokban is felhasznált édesítőszer megnöveli az agyvérzés kockázatát
A cukormentes italokban is felhasznált édesítőszer megnöveli az agyvérzés kockázatátVadimZakirov / Getty Images Hungary

A kutatók egyúttal azt is megfigyelték, hogy azoknál, akik hasonló mennyiségű glükózt vagy cukrot tartalmazó italt fogyasztottak, nem változott számottevően a vérlemezke-aktivitás. Ez azt mutatja, hogy a

glükóz nem befolyásolja a véralvadást, az eritrit viszont igen.

A vizsgálat során az italok legalább 30 gramm eritritet tartalmaztak – ekkora mennyiség található számos cukormentes üdítőben, fagylaltban és muffinban, így az emberek egy nap során ennél többet is bevihetnek belőle.

Nem is veszed észre, ha ott van az italodban

Csakúgy mint a szorbit és a xilit, az eritrit is cukoralkohol, amely számos gyümölcsben és zöldségben természetes formában fordul elő, de a glükózanyagcsere melléktermékeként kisebb mennyiségben az emberi szervezet is termeli. Előnye, hogy nincs tartós utóíze, nem emeli meg a vércukorszintet, és más cukoralkoholokkal szemben nincs jelentősebb hashajtó hatása.

Édessége körülbelül 70 százaléka a cukorénak, ráadásul szakértők szerint gyakorlatilag nulla a kalóriatartalma.

Ez az oka annak, hogy az élelmiszeriparban – többek között cukormentes fagylaltokban és ketobarát termékekben – széles körben használják. A fogyasztókban nem is feltétlenül tudatosul a jelenléte, mert az összetevők között gyakran csak cukoralkoholként szerepel.

Egy korábbi kutatás is igazolta az édesítőszer hatását

Szemléletes adat, hogy miközben az édesítőszeres italt fogyasztó résztvevőknél a vizsgálatban ezerszeresére emelkedett az eritrit szintje a vérben, addig a glükózt tartalmazó italok esetében a vércukorszint csak kismértékben emelkedett. De a kutatók szerint a legmegdöbbentőbb a vérlemezke-aktivitás változása volt. Ennek hatására fokozódott a véralvadás, ami meghatározza, hogy a vérrögök milyen gyorsan zárnak el egy véredényt vagy gátolják a véráramlást.

Az eritritet vizsgáló kutatások lesújtó eredményt hoztak
Az eritritet vizsgáló kutatások lesújtó eredményt hoztakSvitlana Hulko / Getty Images Hungary

Bár a vizsgálatban csak 20 ember vett részt, ugyanilyen eredmény született a Hazen és kollégái által végzett korábbi tanulmány során is. Itt szintén az eritrit mennyiségének ezerszeres kiugrását figyelték meg az alanyok vérében.

Az eritrit szintje a fogyasztást következő két-három napban a vérrögképződés kiváltásához és növekedéséhez szükséges küszöbérték fölé emelkedett.

Az adatokból az is kiderült, hogy a legmagasabb eritritszinttel rendelkezők kétszer nagyobb eséllyel szenvednek szívrohamot vagy stroke-ot, vagyis agyvérzést. 

A szakemberek mindezek alapján azt mondják, a szív- és érrendszeri betegség megelőzése szempontjából előnyösebb lehet, ha valaki alkalmi jelleggel kisebb mennyiségű cukrot tartalmazó ételeket és italokat fogyaszt, ahhoz képest, mintha cukoralkoholokkal édesített élelmiszerek mellett döntene. Ez különösen érvényes azokra, akiknél magasabb a szívinfarktus és a szélütés kockázata – például szívbetegség vagy cukorbetegség következtében.

Arról, hogy a túlzott cukorfogyasztásnak milyen veszélyei lehetnek, itt írtunk bővebben. 

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek