Mennyit költhetünk ruhára?

Sokkal átláthatóbb a spórolás, ha költségvetést készítünk kiadásainkról: röviden, fizetésünk 5 százalékát tapsolhatjuk el ruhára.

Jó tudni, hogy nem csak nekünk, de az Elitedaily.com szerzőjének is problémái vannak a spórolással. Mivel hozzánk hasonlóan vásárlásmániás és túl sokat költ ruhákra, ezért elhatározta, hogy a jövőben költségvetést készít és kontrollálja a kiadásait. A hajtás után mutatjuk, hogy hol sikerült meghúznia a határt úgy, hogy azért alkalmanként egy-két új vagy használt ruha is beleférjen!

Először is fel kell tennünk magunknak a kérdést, hogy mégis mennyit érdemes költeni játszós illetve irodista ruhára egy évben? Szomorú, de a legtöbb pénzügyi szakértő szerint a fizetésünk mintegy 5 százalékát fordíthatjuk összesen erre a hobbira. Tehát bármennyi is a havi fizetésed, szorozd meg 0,05-tel. Ha egy amerikai leadózva 3500 dollárt (kb.1 millió forint) visz haza havonta, akkor elvileg 175 dollárnál (kb.50 ezer forint) nem költhet többet ruhára egy hónapban. Ez évente 2100 dollár (kb.600 ezer forint), ami leginkább azoknak hasznos információ, akik csak két-három alkalommal támadják meg a butikokat évente.

Mégis, mire elég havi 10 ezer forint?

Na de maradjunk a földön: egy amerikai még egész jól költhet, és havi 50 ezer forintból simán és szívesen bevásárolnánk mi is, de mi jön ki egy havi nettó 200 ezer forintos fizetésből, ami azért itthon nem is számít olyan rossznak? Ilyen fizetés mellett havi 10 ezer forintból kéne divatoznunk, egy évben pedig összesen 120 ezer forintot költhetnénk ruhára.

Ha úgy vesszük, hogy ebből még egy árva dizájnertáska se jön ki, akkor ez az összeg elég kevés, de ha szeretünk a 450 forintos napokon turkálni kedvenc használtruha butikunkban, akkor évente 266 ruhadarabbal gazdagíthatjuk gardróbunkat, ami rengeteg. A havi 10 ezer forint egyébként még pont nem elég arra, hogy a teljes áras, új kollekciókból szabadon válogassunk a fast fashion boltokban, de leárazásokon már pár dolog kijön ennyiből.

GettyImages-135220245
Robert Cianflone / Getty Images Hungary

A költségvetés szempontjából az a legjobb, ha van egy szigorú irányelv, amihez tarthatjuk magunkat, hogy mindig tudjuk, mi fér bele és mi nem. Mert mi van, ha épp akkor jön szembe a világ legszebb ruhája, legmenőbb cipője vagy legjobban szabott nadrágja, amikor már felhasználtuk a havi keretünket? Erre is ki kell találni valamit és az valószínűleg nem lesz járható út, hogy nekiesünk a következő havi keretnek, mert így könnyen ott találhatjuk magunkat, hogy márciusra elment az egész éves ruhapénz.

Egyébként nézzük a dolgokat másik oldalról: nem kötelező havi 5 százalékot ruhára elverni, ha a pénznek jobb helye van a hiteltörlesztésben vagy a szüleinknél, akiket támogatunk, akkor hagyjuk a fenébe a ruhavásárlást és örüljünk, hogy arra legalább nem kötelező költeni, nem úgy, mint lakbérre.  

Hogyan csinálják Amerikában?

Fontos, hogy minél előbb kezdd el követni a kiadásaid! Elsőként számold ki, hogy mire mennyit szoktál költeni, majd gondold át, hogy mennyit költöttél az elmúlt hónapokban és években. Ez az első lépés afelé, hogy megtudd, mennyit költhetsz a költségvetésed egyes csoportjaiban és mennyi zsebpénzed marad szórakozásra, vacsorákra vagy ruha-, cipő- és táskavásárlásra. Az Elitedaily.com szerzője például 2550 dollárt (kb.729 ezer forint) költött ruhákra 2015-ben és 51 ezer dollárt (14,5 millió forint) keresett abban az évben, tehát úgy tűnik, hogy körülbelül tényleg csak a jövedelme 5 százalékát szórta el ruhákra: persze ez az összeg Magyarországon a legtöbbeknek csak álom.

Fizetésünk 5 százalékát tapsolhatjuk el ruhára.
Fizetésünk 5 százalékát tapsolhatjuk el ruhára.Robert Cianflone / Getty Images Hungary

Eggyel szomorúbb módja a spórolásnak, de időnként nagyon is hasznos, ha körülnézel a szekrényben, mivel bizonyított tény, hogy az emberek körülbelül a 20 százalékát viselik csak annak, ami ott lapul. Egy nemrég készült felmérésből például kiderült, hogy átlagosan 103 ruhadarabja van egy nőnek, de ennek ellenére többségüket nyomasztja a ruhatára, aminek 80 százalékára elvileg nincs is szükségünk. Sőt, van olyan, aki azt állítja, 37 darab ruhánál nincs is szüksége többre. Bár ezzel az elmélettel azért vitába tudnánk szállni, ha akarnánk.

Lehetséges ez egyáltalán itthon?

Miután elolvastuk, hogy mennyit költ egy amerikai újságíró ruhára, évi 729 ezer forintot, elgondolkoztunk. Ha mi is havi 60 ezer forintot dobnánk ki divatra, nem nagyon maradna ételre való: viszont ha mi is csak a fizetésünk 5 százalékát költetnénk el, nem tudnánk megvásárolni szinte semmit az új kollekciókból. Kész röhej, de egy szebb fast fashion bomberdzsekire két hónapig kéne gyűjtenünk. Vagy tényleg kész röhej ez? Tényleg szükségünk van havonta 1-2 új ruhadarabra? Vagy csak bekajáljuk a rengeteg reklámot, ezért úgy érezzük, nem is vagyunk emberek, ha nincs meg a legújabb trendi fodros felső vagy tigrises dzseki? 

Lehet, hogy nem is mi fogyasztanánk túl keveset a szánalmas párezres havi keretünkkel, hanem a gazdagabb nemzetek költenek rengeteget ruhára? Az egész csak néphülyítés és a legjobb lenne, ha mind lejönnénk a fast fashionről? És ha már divatipar: a bolygónak egyáltalán nem "olcsó" az a rengeteg energia, ami egy-egy filléres póló előállításához kell, ami aztán gyorsan kimegy a divatból. A felesleg pedig nem tűnik el, hanem tovább mérgezi a környezetet. Te mit gondolsz? Be tudnád tartani, hogy alig költs valamit ruhára vagy még a fizetésed 5 százalékát sem szereted ilyesmire elszórni?

Te mit gondolsz?

Oszd meg másokkal is!
Mustra