nono

Így lesz erős, egészséges a körme

Néha úgy érzem, nekem vannak a legrosszabb körmeim a világon: nőnek, de valamelyik mindig van annyira gyenge, hogy betörjön, onnantól kezdve pedig az összeset kénytelen vagyok lereszelni. A múltkori tényféltáró, reszelős cikkünk óta pedig végre tudom, hogyan is kell azt rendesen. Na de visszatérve a silány körmeimre: régóta foglalkoztat, mit tudok csinálni, hogy megerősödjenek. Pláne, mikor fel van sértve a felülete és olyan, mintha rétegekben leválna. Egyébként ez egy betegség, neve is van: onychoschisis, ami a körömlemezek felrostozódása, szétválását jelenti. A tünetekről bővebben itt olvashat. A Fashinoista.com-nak nyilatkozó bőrgyógyász, Heidi Waldorf szerint ahogy öregszünk, úgy erősödik maga az onychoschisis állapota is, mivel a körmeink egyre egyenetlenebben nőnek.

A jó hír az, hogy van megoldás a problémára: Dr. Waldorf először is azt tanácsolja, hogy felejtse el az akril körmöket és a szintén durván roncsoló géllakkokat is.  "A hosszútávon felkent körömlakktól, műkörömtől, zselétől és géllakktól törékeny, száraz és vékony lesz a körme, mivel ezek az anyagok 'rátelepednek' a természetes körömfelületére – mi sem igazolja ezt jobban, mint hogy lemosásuk magas aceton-koncentrátumú körömlakk lemosót és legalább 10-15 perces súrolást igényel" – részletezi a szakértő.

Nem tesz jót a körmének, ha túl sokat mosogat

Azt is érdemes kerülni, hogy körmöse sokáig csiszolja a körömfelületet, illetve, hogy túl vastag rétegben töltse újra a lenőtt részt, mivel mindkettő vékonyítja a természetes körömfelületet. Szintén nagy probléma, ha túlhidratál, vagyis, ha túl sokat van a keze vízben: a körömágy ugyanis felszívja a vizet, ennek következtében megnagyobbodik a felülete, majd a felszívott folyadék elpárolgása után ismát összezsugorodik. "Sokat segít, ha rendszeresen krémezi a kezét olyan hidratáló krémmel, ami glicerint és dimetil-polisziloxánt tartalmaz, de egyes körömerősítő lakkok szintén képesek valamilyen szinten védelmet nyújtani a környezet okozta károsodások ellen" – részletezi a szakértő.

Dr. Waldorf szerint a vitaminhiány is a körömlemezek elgyengülését okozza, de az észrevehető elváltozásokhoz már elég extrém vitaminhiány szükséges. "Erre jó példa a vashiányos anemia, ami a körömágyak puhulását és eldeformálódását okozza, míg a gombás és élesztő fertőzéstől körme megtörik."

Úgyhogy mindenképp figyeljen oda, milyen mértékű vitaminhiány jelenik meg a körmein, illetve arra is, hogy megfelelően fertőtleníti-e az eszközeit a körmöse. Ami pedig a vitaminokat illeti: egyes kutatások szerint a B7-vitamin megerősíti a körmöket, a bőrgyógyász szerint viszont mindig a probléma forrását kell előbb megtalálni, mert azt nem biztos, hogy el tudja nyomni egy vitamin. 14 biztos tippet itt ajánlunk önnek az egészséges körmökért, de ha van már egy jól bevált módszere amit másokkal is megosztana, küldje el nekünk a divany@index.inda.hu-ra!

Oszd meg másokkal is!
nono
Érdekességek