Táskatörténelem egy képben

A Pursepixie.com készített rajzos infografikát arról, hogyan alakult ki több száz év alatt a modern táska formája. A XIV.-XV. században még csak derékra csatolt szütyőt hordtak, melyben pénzen és apróságokon kívül nem volt más, a reneszánsz korban már díszesebb volt a táska, de még mindig főként pénzt és illatos fűszereket tartottak benne, hogy utóbbi kicsit elvegye az átható emberszagot.

A viktoriánus korban a ruha alatt viselték az apró szütyőt, de akkoriban már megjelent emellett a retikül is, melyben a vagyonos nők tartották maguknál apró értékeiket.

A XIX. században már fémlánccal kombinált kistáskákkal jártak a nők, mely az övre csatolva praktikus dísze volt ruhájuknak. Az operába pedig bőrből készült apró táskában vitték magukkal látcsövüket, púderjüket és kis kekszeiket az asszonyok. A XX. században a technikának köszönhetően már mindenki számára elérhetőek voltak a több rekeszes, szép és praktikus táskák, aztán 1955-ben megjelent a legendás, 2.55-ös Chanel retikül is, mely forradalmasította a táskapiacot kialakításának és külsejének köszönhetően.

Az infografika a Hermes Birkin bagjével zárul, mely a készítők szerint tökéletesen reprezentálja, mit jelentenek ma ezek a kiegészítők: míg korábban a praktikum vezérelte azokat, akik táskát vettek, mostanra ez a kiegészítő (is) az anyagi helyzetünket tükrözi, státuszszimbólumként funkcionál.

 History of the Handbag
 
 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek