no

Boltkörkép: hol vásároljon az alkalmi túrázó?

Eljött a kirándulások évszaka, ősszel aki csak teheti, kimegy a szabadba. Túl nagy hegyek nincsenek Magyarországon, nem is kell különösebb túrafelszerelés, ha elmegyünk Dobogókőre enni egy zsíroskenyeret, de azért az amatőr és alkalmi túrázóknak is jól jön egy vízhatlan cipő, egy jó esőkabát, egy melegebb pulóver és esetleg egy kényelmes nadrág is. Megnéztük a szabadban végzett sportokra specializálódott üzleteket, mit kínálnak a kezdő, de fázós kirándulóknak.

2181783
Tim Boyle / Europress / Getty

Nem profi felszereléseket kerestünk, csak kényelmes hétvégi viseletre vágytunk: a Decathlonban minden van, ami kellhet egy hétvégi kirándulásra, és kijövünk 74 ezer forintból, az Intersportban kicsit elkeveredtünk a sícuccok között, a Mountexben csak ámultunk az árakon, és az újonnan nyílt Napapijri-t és a The North Face-t is meglátogattuk, hogy aztán ne vegyünk semmit.

1. Decathlon

Kínálat:

A Decathlonból lehet a legolcsóbban felöltözni a hegyekbe, de még ez sem igazán olcsó: egy kényelmes, kapucnis, Quechua Softshell dzseki 19990 forint, egy meleg kabát szintén ugyanannyi. A polárpulcsik itt a legolcsóbbak, 1990 forintért már kapunk izzasztó túrapulcsit. Kirándulócipőkből komoly a választék, de jó bakancsot is találtunk, igaz, azt bőven 20 ezer forint fölött (ez a hótaposó például 22 ezer forint). A cuccok mind jól néznek ki, igényesnek tűnnek, praktikusan vannak kialakítva, hogy melyik mennyire strapabíró, nem tudjuk, de lovasfelszerelésben van tapasztalatunk, azon a téren bőven megéri az összes Decathlon termék az árát.

A neten egyébként nagyobb a választék, mint az áruházban, ahol ugyan első blikkre hatalmas a kínálat, de ahogy elkezd az ember nézelődni, kiderül, hogy átlagos méret alig van, M-es, S-es felsőkre, nadrágokra vadászni kell, az L-es pedig kétszer akkora, mint bárhol máshol. Hamar eljut az ember lánya odáig, hogy már nem a színeken vacillál, hanem annak drukkol, hogy a kinézett áruból legyen legalább egy kiwizöld a méretében.

A szett ára:

Dzseki 19990

Kabát: 19990

Pulóver: 1990

Nadrág: 9990

Cipő: 21990

Összesen: 73 950 forint

Kiszolgálás:

A nagy üzlettérben nehéz eladót fogni, de ha találunk egyet, általában segítőkészek (csak gyakran ők maguk se tudják, mit hol kell keresni). Rend van, mert folyamatosan pakolnak vissza az áruház alkalmazottai, ezért nem ajánlatos kosarunkat egyedül hagyni, hajlamosak visszatenni mindent a helyére, míg mi kinézelődjük magunkat.

Cím: 2040 Budaörs, Baross u. 146.

Nyitva tartás: hétfő - péntek, vasárnap : 9.00 - 20.00, szombat : 9.00 - 20.30

Honlap: www.decathlon.co.hu

2. Intersport

Kínálat:

Az Intersportnál rengeteg márka rengeteg terméke található, ömlesztve: nem jöttünk rá a rendezési elvre, először azt hittük, márkánként vannak csoportosítva a termékek, aztán kezdett kirajzolódni valami tematikaféle is, a futás és görkori után egy sarokban Wolfskin és The North Face cuccokat találtunk, illetve túrakönyveket, úgyhogy el is kezdtünk ruhát próbálni. A 41990 forintos Wolfskin nadrág egyelőre biztos meleg, de téli túrákra remek választás: annyira kényelmes, hogy le se akartuk venni, bár nem állt valami jól.

A csak az Intersportnál jelenlévő McKinley márkánál találtunk egy vékony, de hosszú fazonú őszi túrakabátot, fogason jobban nézett ki, mint rajtunk. Csak rontott az összképen a Columbia 13990 forintos polárpulcsija, de nem divatbemutatóra készülünk ugye, hanem az erdőbe. A Wolfskin 50 ezres kabátja persze kényelmes volt és nem is nézett ki tragikusan. Túracipőt csak a McKinley-nél találtunk, többféle színben, de ha elég lelkesen túrtunk volna a rengeteg futócipő között, biztos akadt volna még valami. A McKinley túracipője csak 9390 forint, és ha kuponnal érkezik (innen töltse le!), megússza 5990 forintból!

A szett ára:

Dzseki: 24990

Kabát: 49990

Pulóver: 13990

Nadrág: 41990

Cipő: 5990

Összesen: 136 950 forint

Kiszolgálás:

A külön részlegekre osztott boltban minden részhez tartozik próbalülke, igaz, csak 1-2, de nincs tömeg, így az is elég. Eladókkal viszont nem találkoztunk, csak nagynéha rohant el egy-egy alkalmazott ruhákkal megpakolva mellettünk, őket inkább nem zavartuk.

Cím: 2040 Budaörs, Kinizsi utca 5/A

Nyitva tartás: hétfő - vasárnap 9.00 - 20.00

Honlap: www.intersport.hu

3. Mountex

Kínálat:

A Mountex kicsit hasonló az Intersporthoz, csak lakályosabban van berendezve, több a faanyag az üzlettérben. Plusz nagyobb a választék a kirándulós cuccok között, bár nem tudtuk mindig megkülönböztetni a sí- és kirándulóöltözeteket. Az itteni kedvenc márkák a Lafuma, a The North Face és a Columbia. Rövid dzsekit 31990 forintért találtunk, télikabátot – ami valójában túl elegáns az erdőbe – 78990 forintért láttunk. Egy jó meleg és márkás (The North Face) pulóverért 35990 forintot kérnek, egy meleg nadrágért viszont itt is csak 9990 forintot kell fizetni. A nyár végi leárazásoknak hála jó túracipőre tehetünk szert 18800 forintért. Ha már Mountex, érdemes elnézni a szentendrei outletükbe is, ha van időnk, hátha olcsóbban megússzuk.

A szett ára:

Dzseki: 31990

Kabát: 78990

Pulóver: 35990

Nadrág: 9990

Cipő: 18800

Összesen: 175 760 forint

Kiszolgálás:

Hasonló az Intersporthoz, nem zavarjuk egymást az eladókkal, köszönnek, mikor bemegyünk, köszönnek, mikor kimegyünk, de nem kérdezik meg, hogy segíthetnek-e.

Cím: 2040 Budaörs, Malomkő utca 7.

Nyitva tartás: hétfő - vasárnap: 10.00 - 20.00

Honlap: www.mountex.hu

4. Napapijri

Kínálat:

Ha ön túlfizetett reklámszakember, vagy marketinges, akinek közeleg a kötelező éves csapatépítése a Mátrában, akkor idén kötelező bevásárolnia a MOM-ban nemrég nyílt Napapijri-ben. Az üzlet kínálata egyelőre a városi igényeket igyekszik kielégíteni – bár vezető outdoor márkaként hirdetik magukat –, de lehet találni pár erdőben is elsüthető ruhadarabot. Például túrabancsnak is beillő, meleg és vízhatlan csizmát 55 ezer forintért, amit azért fel lehet venni utcára is.

Vagy poliészterrel átszőtt gyapjúpulcsit 56 ezerért, esetleg egy poncsót szintén kábé ugyanannyiért. Meleg tollkabátok még nincsenek az üzletben, de ha lesznek, 500 euróba (141 ezer forint) fognak kerülni. Csípőig érő, vékony tolldzsekik már vannak a magyar boltban is, 100 ezer forint fölötti áron. Nadrágok is vannak, 40 ezer forint körül például vehetünk olyan farmert, ami pont úgy néz ki, mint a negyedannyiba kerülő darabok más boltokban. A Napapijri cuccok jól néznek ki, divatosak és biztos tartósak is, de épp annyira outdoorok, mint a Ralph Lauren Pandorfban kapható kollekciói. Inkább divatholmik, amiket azért fog megvenni a célcsoport, mert villantani akar a kollégák, pénzes barátok, vagy egy új csaj előtt. A spórolásra hajlamosak most rámozdulhatnak a Fashiondays-en is a márkára, megéri: a 112 ezer forintos kabát csak 39990 forint, az 50 ezres pulcsikat 18-ért meg lehet kapni.

A szett ára:

Dzseki: 113000

Kabát: 141000

Pulóver: 56000

Nadrág: 40000

Cipő: 50000

Összesen:  400 000 forint

Kiszolgálás:

A Napapijriben példás a kiszolgálás, amint bemegy az ember, kezelésbe veszi a kedves eladólány. Megkérdezi mit keres, milyen méretben, milyen stílusban, mindent megmutat, bármiből hoz méretet, ad katalógust, ha kérünk, ha nem, egyszóval prémium szolgáltatásban van részünk, és ezt érezzük is. Kifejezetten jó betérni az üzletbe, azoknak még jobb lehet, akik tudnak vásárolni is.

Cím: MOM PARK, 1123 Budapest Alkotás u. 53.

Nyitva tartás: hétfő-szombat: 10.00-20.00, vasárnap: 10.00-18.00

Honlap: www.napapijri.com

5. The North Face

Kínálat:

The North Face holmikat szép számmal találunk a Mountexben is, de megnéztük az Andrássy úton nemrég nyílt márkaboltot, hogy megtudjuk, mennyivel nagyobb a választék. Nem sokkal. Annyi a különbség, hogy míg a Mountexben a The North Face kabát mellé rögtön tudunk venni egy olcsóbb Columbia polárt, itt ez a lehetőség nincs meg.

Nagyon szép viszont a kínálat, ebből az üzletből tényleg fel tudunk öltözni a hegyre úgy, hogy menők leszünk, mégis praktikus ruhában túrázunk. Nagyon szép, vízhatlan, női átmeneti kabátokat próbáltunk, 26-30 ezer forint közötti áron. A télikabátok is profik: szép a színük, könnyűek, variálhatók (a legtöbb egy béléssel együtt válik télikabáttá, egyébként ősszel is hordható). A softshell pulóver is jól áll rajtunk, és alig drágább, mint a Decathlonban, 21990 forint – nehezen hagyjuk ott. A túranadrág már kicsit húzósabb tétel, 26 ezer forint, és közel sem olyan kényelmes, mint a Wolfskin terméke. Túracipőkből- és bakancsokból ugyanazt kapjuk, amit a Mountexben már láttunk (sőt a Decathlonban is hasonló bakancsot árulnak), de több színes cipő van.

A szett ára:

Dzseki: (esőkabát) 25990

Kabát: 51990 (De itt is vehetnénk 78990 forintos kabátot, az ugyanis a Mountexben egy The North Face termék volt, amit beszámoltunk a szettbe.)

Pulóver: 21990

Nadrág: 25990

Cipő: 29990

Összesen:  155 950 forint (drágább kabáttal 182 950)

Kiszolgálás:

Az üzlet berendezése impozáns, friss, új, a kiszolgálás pedig szakszerű: azonnal tudnak többféle dzsekit, pulóvert, kabátot ajánlani, a laikus kérdésekre is türelmesen válaszolnak az eladók, és segítenek méretet és színt keresni. Hozzáértő segítséget kap, aki itt vásárol és kényelmes körülmények közt választhatja ki leendő túrakabátját. Aláöltözetekből is van választék, és ugyan még nem teljes a méretskála, azt ígérik, hamarosan az lesz.

Cím: Budapest, Andrássy út 35.

Nyitva tartás: hétfő - szombat 10:00 - 19:00, vasárnap 11:00 - 17:00

Honlap: www.thenorthfaceshop.hu

+1. Over Irregular

Kínálat:

Az Over Irregularba érdemes benézni, ha az ember túraszerelést keres, de nem szabad nagy reményekkel érkezni: legfeljebb kellemesen csalódunk. Az üzlet a Merrel és Sherpa outletjeként funkcionál. A cipők és bakancsok közt ki lehet fogni tökéletest, de népszerű méretben ne is reménykedjünk, 38-39-es lábra esélyes, hogy nem találunk semmit.

Kevés ruha van, az üzlet inkább a cipőkre és a Crocs-ra specializálódott. A ruhák között  vannak igazi kincsek, Sherpa polárfelső 3000 forintért, meleg túra/síkabátok 25 ezerért. Kevés darab van, már az jó, ha a méretünkben van valami, színekben nem nagyon tobzódhatunk. Olcsó Sherpa túranadrágokat is láttunk 5500 forintért, de nem nagyon tudtunk egy egész szettet sszeszedni, mert vagy nem volt méret, vagy simán ronda volt, amit találtunk. Árban viszont verhetetlen az Over Irregular, tényleg érdemes náluk kezdeni az outdoor cuccok beszerzését, hátha összejön valami és tízezreket spórolhatunk.

A szett ára:

Dzseki: 19500

Kabát: 24500

Pulóver: 3000

Nadrág: 5500

Cipő: 12500

Összesen: 65 000  forint

Kiszolgálás:

A ruháknál segítenek visszapakolni a levett holmikat, a cipős részlegen pedig egy tájékozott eladó magyaráz el mindent, amire kíváncsi az ember: ottjártunkkor épp rengetegen voltak, ránk már nem maradt ideje sajnos. Egy próbafülke van, az is sötét. Mivel ez egy pincéban található, műfajában igen olcsó üzlet, nem is számítottunk luxuskörülményekre.

Cím: Budapest, Katona József utca 4/b

Nyitva tartás: hétfő-péntek: 10-18-ig. Szombat: 10-13 óráig

Honlap: nem találtunk

Térkép:


View Outdoor körkép 2012 in a larger map

Összefoglalás:

A Decathlonban olcsón megússzuk a vásárlást és ránézésre midnenképp jó túracuccokkal gazdagodhatunk. Az áruházban 74 ezer forintból megvehetjük, ami kell, ez majdnem outlet ár. Az Intersport minket nem győzött meg, a Wolfskin márka biztos jó, de elég drága, akkor ússzuk meg a vásárlást 137 ezer forintból, ha 6 ezer forintos cipővel beérjük. A Mountexben sok The North Face holmit próbáltunk, összességében jó üzlet, mert többféle márka elég nagy kínálatából válogathatjuk össze túraszettünket, biztos találunk mindenből megfelelőt, mind stílusban, mind méretben. 176 ezer forintból tudunk a Mountexben felöltözni, ez majdnem annyi, mintha csak The North Face ruhákat vennénk meg.

A Nanapijri lehet, hogy vezető outdoor márka külföldön, de a hazai boltban egyelőre nem ezt az arcát mutatja, szép és minőségi városi holmikat lehet náluk venni. Valószínűleg inkább a síszezonra fognak erősíteni, mint a kirándulásra, arra biztos lesz fizetőképes kereslet is. 400 ezer forintot kéne náluk hagynunk, hogy felöltözhessünk az erdőbe, és nem is annyira technikásak a cuccaik. A The North Face most nyitotta meg első hazai márkaboltját, szép holmikkal készültek, az áraik nem haladják meg a Mountexét, pedig az Andrássy úton, exkluzív környezetben vásárolhatunk, nem kell kizarándokolni Budaörsre. 156 ezer forintból egész télen túrázhatunk.

A plusz egyként feltüntetett Over Irregularba be kell nézni, ha outdoor cuccokat keres az ember, legfeljebb nem találunk semmit: ha mégis, töredékáron megúszhatjuk a vásárlást. Kabátot, cipőt érdemes próbálgatni, ha nem a legújabb trendek szerint szeretnénk kirándulni, itt 65 ezer forintból kijövünk – ennél nem találtunk olcsóbbat.

Mi az ön véleménye?

Nem ért velünk egyet? Valahol mást tapasztalt, mint mi? Nem volt tartós a Decathlon nadrág, és nem vették vissza? Esetleg márkás kabátot vett, mégis elázott/megfázott? Írja meg nekünk véleményét, panaszát, küldje el tapasztalatait e-mailben, hogy esetleg egy következő cikkben megoszthassuk másokkal is!

Oszd meg másokkal is!
no
Érdekességek