SZÜLŐSÉG

A spanglizgatós egyetemistáknak nem megy a matek

2017. augusztus 12., szombat 17:51

Egy holland egyetemi város megtiltotta a külföldi egyetemisták számára a fűvásárlást, ami ideális körülményeket teremtett két kutató számára, hogy megvizsgálja, vajon változik-e az érintett diákok teljesítménye a döntés hatására.

A 4000 diák teljesítményét nyomon követő kutatást egyébként a belga, a német, a luxemburgi és a francia határhoz egyaránt közel fekvő, és így rengeteg füvezni átjáró fiatalt odavonzó holland Maastricht városának új törvényei ihlették. A hollandoknak elegük lett az ottani Coffeeshopokban legális marihuána miatt átjáró rengeteg turistából, ezért megtiltották a holland állampolgársággal nem rendelkezőknek, hogy füvet vásároljanak a környéken. 

shutterstock 687736573

Mindez azt jelentette, hogy a Maastrichti Egyetem külföldi diákjai számára jóval bonyolultabb lett a fűhöz jutás, ami lehetőséget biztosított két szemfüles kutatónak arra, hogy megvizsgálják, miként változik ezeknek a diákoknak az iskolai teljesítménye a korábbihoz, és a kannabiszt továbbra is legálisan vásárló holland iskolatársakhoz képest.

Bár a kiöregedő egerek esetén javítja, sőt a fiatalabb egerek szintjére emeli az emlékezéssel és tanulékonysággal kapcsolatos képességeket, az egyetemisták esetében rosszabb jegyeket eredményez a kannabisz fogyasztás. 

A kutatás eredményei ugyanis azt mutatják, hogy átlagosan nagyjából 5 százalékkal jobb eséllyel kerülték el a bukást a külföldi diákok, akik nem jutottak fűhöz. Nagyobb volt azonban ez a szám a nők, a fiatalabb diákok és a rosszabbul teljesítő diákok körében, ők még jobban teljesítettek, mióta illegális lett számukra a drog beszerzése. Az eddigi kutatások eredményeivel egybehangzóan egyébként a friss kutatás is azt mutatta ki, hogy a matematikával/számolással kapcsolatos tantárgyak esetében a leglátványosabb a diákok fejlődése.

A kutatók megfigyelése szerint egyébként nem arról van szó, hogy a fűfogyasztók kevesebbet tanulnának [itt kezdtünk el kételkedni a kutatás megbízhatóságában. a szerk.], szerintük a jobb jegyek egyértelműen a tananyag jobb megértésével hozhatók kapcsolatba.

A rövidtávú hatások mellett a kutatók arra is kíváncsiak voltak, hosszútávon hatással van-e, és ha igen, milyen hatással az egyetemisták életére a legális kannabiszhozzáférés korlátozása/lehetősége. Ezért azt is vizsgálták, kimutatható-e különbség a záróvizsga-eredményekben, a diplomázás esélyében és abban, tanulmányaik során milyen választható tárgyakat vesznek fel a diákok. A három tényező közül csak az utóbbi esetében tudták megfigyelni a kannabisz hozzáférés-nem hozzáférés hatását: a nem spanglizó diákok nagyobb eséllyel vettek fel olyan tárgyakat, amelyekhez matematikai és/vagy statisztikai készségekre volt szükség. Ez egyébként  nem meglepő a kutatók szerint, tekintve, hogy már a rövidtávú hatások között megfigyelhető volt, hogy pont ezeken a területeken van a legnagyobb hátráltató hatása a marihuánafogyasztásnak. 

A kutatás, és az arról beszámoló Iflscience is kiemeli persze, hogy a sokkal könnyebben hozzáférhető és sokkal veszélyesebb alkohol minden bizonnyal nagyságrendileg rosszabb hatással van a diákok teljesítményére, mint a marihuána fogyasztás. A kutatók szerint mindenesetre érdemes figyelembe vennie a drog legalizációját fontolgatóknak a marihuána fogyasztással kapcsolatos szabályok és az egyetemi teljesítmény közötti különbségeket. 

"Információink szerint ez az első olyan kutatás, amely során bizonyítható, hogy a kannabisz-hozzáférés jogi korlátozása erős rövidtávú hatással van a teljesítményre. Ugyanakkor fontos figyelembe venni, hogy csak egy nagyon speciális esetet vizsgáltunk, és eredményeink csupán aprócska részét jelenthetik annak a sokdimenziós társadalmi költség-haszon elemzésnek, amire a drogfogyasztás szabályozásának épülnie kell." - teszik hozzá a holland kutatók. 

Ha szeretnél többet olvasni arról, hogy pontosan, mármint EGÉSZEN PONTOSAN mit csinál a marihuána az agyban, olvasd el az Index erről szóló interjúját Feund Tamás agykutatóval.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta