SZÜLŐSÉG

Útravaló babakaják: kézreálló céklafasírt

2017. június 30., péntek 06:55 |

Mit csomagoljunk a gyereknek, ha azt szeretnénk, hogy egészséges ételeket egyen? Erre a kérdésre kínál megoldást az Édespofa blog. Vendégposzt.

- És hogy ízlett a céklafasírt?

- Jól.

- De rég csináltam ilyet neked. Gondoltam, ha mentek az ovival játszótér túrára, akkor szeretni fogod,  praktikus, meg rózsaszín.

- Igen.

- És a sült batátát is meg tudtad enni, amit csomagoltam hozzá?

- Igen.

- És a cukkinipogácsát?

- Azt is.

- De jó.

- Anya, legközelebb, ha megyünk kirándulni, akkor csinálsz nekem olyat, hogy csak szendvics?

Bár tanítóm (3.5) kiváló diplomáciai érzékkel rámutatott, hogy nem kell mindig reformkodni, azért csak posztolom ezt a céklafasírtot, mert sokaknak épp a szendvics jön ki a könyökén. Ezt, az egyszerű piknik falatkát 10 hónapos kora körül készítettem először, amikor már szívesen csipegetett önállóan, de még az édeskés ízek és minimális fűszerezés váltak be. Ha vannak konyhai maradékok, például egy kis köles, vagy rizs, az még egyszerűbbé teszi az elkészítését.

ceklafasirt1
Fotó: Édes pofa

Fűszerezést nem igényel, egy kevés sót legfeljebb, de ha még ízesítenénk, mehet bele fokhagyma, kakukkfű, zsálya.

Az olajban sütés elkerülése miatt sütőben szoktam sütni 190 fokon, és ahhoz, hogy az állaga ruganyos legyen, teszek bele egy tojást. Ez valamiért a sütési időt is csökkenti. A tojás bevezetése előtt a csicseriborsóliszt is össze tudja fogni a masszát (csicseritojásként a lenmaghoz hasonlóan működik: 1 csapott ek csicseriliszt 2-3 ek vízzel), de ez esetben sütőben sütve lehet, hogy gumisabb állagú lesz. Serpenyőben, nem túl bő olajban jobban sikerül.  

Hozzávalók kb 8 darabhoz:

1db közepes nyári cékla

1 nagy marék főtt rizs, barnarizs, köles, vagy polenta

1 db tojás

2-3 evőkanál semleges ízű olaj, vagy kókuszolaj

4-5 evőkanál liszt (barnarizsliszt, csicseriliszt, vagy szezámliszt a legjobb)

Opcionális fűszerek: fokhagyma, kakukkfű, borsika, zsálya

Elkészítés:

A sütőt 190 Celsius fokra melegítem. Egy sütőtálcát sütőpapírral bélekek ki.

A céklát megmosom, megtisztítom, lereszelem. Ha fűszereket használok, felaprítom őket, hozzáforgatom a tojással, főtt gabonával, az olajjal együtt, és végül lisztet keverek hozzá, amennyit felvesz.

Fasírtokat formálok, és a sütőben 15-20 perc alatt elkészülnek.

További babakompatibilis útravalókért kattints az Édespofa blogra. 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

SZUBKULT 3 világhírű márka, amit migránsok virágoztattak fel

Három olyan világhírű márka pálfordulását mutatom be, amelyeket a közelmúltban bevándorló tervezők keltettek újra életre.

PSZICHOLIGHT Így állj neki a befejezetlen dolgaidnak

Sok befejezetlen és abbamaradt dolgunk van az életben. Nekem is van vagy féltucat. Egy személyes példán keresztül mutatom be, hogyan gyűrhetjük le ezeket, ha ismerjük az útközben felmerülő buktatókat.

LINGOHOLIC Két szuper trükk német (vagy más) névelőkhöz

Ha sosem értetted, hogyan lehetséges megtanulni minden egyes főnévről, hogy milyen nemű, most mutatok két olyan módszert, ami sokszorosára növeli az esélyeidet!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta