SZÜLŐSÉG

A császár, mint a könnyebbik út? Lószart!

2016. szeptember 6., kedd 08:06

Futótűzként terjed annak a fiatal amerikai kismamának a Facebook-bejegyzése, aki sokkoló fotókon és egy zavarba ejtően szókimondó levélen keresztül beszélt császárral lezajlott szüléséről. Raye Lee története egyáltalán nem egyedi, ám úgy tűnik, jól tette, hogy beszélt róla, mert még mindig rengeteg nevetséges téveszme kering a témával kapcsolatban.

„Császárral szültél? Ja, akkor valójában nem is szültél, hanem a könnyebbik utat választottad” – ezzel a sajnos tipikusnak mondható megjegyzéssel kezdi bejegyzését az újdonsült édesanya, majd mindössze pár mondatban tökéletesen visszaszúr az őt kritizálóknak. Ki nevezheti ugyanis a könnyebbik útnak azt, amikor a kismama 38 órán keresztül vajúdik, mígnem már a babája élete is veszélyben forog, mert minden egyes fájás alatt leáll a szíve?

Pedig Lee-nek is sima szülést ígértek orvosai, csak aztán hirtelen döntenie kellett a babája érdekében. „Ez volt a legfájdalmasabb dolog, amit életemben átéltem” – emlékszik vissza a műtétre, amelybe, noha rutinműtét, akár bele is lehet halni.

„Amikor a csecsemődet kiveszik belőled egy mindössze 15 centis bemetszésen át, széjjelszaggattak és széthúztak, amíg át nem törnek az összes réteg zsírodon, izmodon és belső szerveden keresztül (amiket a melletted lévő asztalra pakolnak, hogy folytathassák a vágást, amíg eljutnak a gyerekedhez) – ez egy teljesen más élmény, mint amit a gyermekem szüléséről elképzeltem. Nem volt kellemes. A mai napig nem az.”

Árulkodó sebhely

Lee tudja, hogy sokak szemében a sebhely, amit ezután élete végéig viselnie kell, nem ugyanazt jelenti, mint neki. Nem a hihetetlen megpróbáltatásokat és a gyerek életéért meghozott komoly döntést látják benne, hanem egyfajta bélyeget, amivel immár ő is a „rossz anyák csoportjához tartozik”.

Aztán ott van a felépülés, amit szintén gyerekjátéknak mondanak, pedig nem az!

„A belső hasizmaidat használod szó szerint mindenre... még arra is, hogy leülj. Képzeld el, hogy nem tudod használni őket, mert valósággal széjjelszaggatta és szétroncsolta az orvos, és a természetes gyógyulási folyamat több mint hat hétig is eltarthat” – folytatja Lee.

„Amikor a nővér megkér, hogy próbálj meg kikelni az ágyból, mire a kettévágott és összevarrt testedből a nyilalló fájdalom végigfut rajtad, akkor felfogod az abban rejlő iróniát, amikor valaki azt mondja neked: »ez a könnyebbik út«”.

„Úgyhogy b*zd meg és a sebet is, amiből arra következtetsz, ami történt! Én vagyok a legerősebb nő, akit ismerek. Nemcsak saját magamért, hanem a gyönyörű gyermekemért... és őszintén, minden egyes nap végigmennék ugyanezen, ha ez kéne ahhoz, hogy láthassam az ő mosolygós arcát” – zárja bejegyzését Lee, amit ezidáig több mint 32 ezren lájkoltak és 23 ezren osztottak meg.

A fiatal édesanya egy kommentben megjegyzi, soha nem gondolta volna, hogy a kirohanásával ennyi embert meg tud szólítani, és hálás érte, hogy a támogatások által úgy érezheti, nincs egyedül azon az úton, ami császárral szülő anyukaként kijutott neki.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2016.09.06 13:12:05gyöngyök

  És mi van akkor, ha esetleg tényleg megúszás lenne a császármetszés??? Csak a nők lehetnek olyan idióták, hogy nem azon versenyeznek - ha már mindenképpen versenyezni akarnak - hogy ki tudta a legkisebb kellemetlenséggel, fájdalommal, megúszni, hanem ki szenvedett többet! Elsőként azért kellene kinyitni a szánkat, hogy a nőnek joga legyen eldönteni, akar-e császárral szülni, mert igen, amennyiben előtte nem kell órákat, napokat vajúdni, akkor sokkal gyorsabb, probléma mentesebb , mint a hüvelyi szülés, nem indul meg a csípőben való terebélyesedés - és egy csomó születéskor szerzett sérülést megúszhatnának a kicsit. Egyébként is arról olvastam, hogy 2050 körülre már általánossá fog válni a császár, mert az a tendencia , hogy a magzatok feje egyre nagyobb: egyszerűen nem fog kiférni...

 • 2016.09.06 14:09:11Pista Huffnagel

  Ezt nem igazi orvos csinálta,hanem valami hentes és mészáros.Megnyugtatom a kedves hölgyeket,hogy egy jó sebész,sok hálapénzzel szebb sebet hagy hátra maga után.Sokat beszélgettem a két gyerekünk születése elött a feleségem nögyógyászával Frankfurtban.
  Azt mondta az öreg,hogy a császár a legjobb dolog a babának és a mamának.Ìgy is lett.

 • 2016.09.06 14:21:01ergerberger

  Tessék csak szépen megszenved egy kicsit azért a családi pótlékért!
  A pénzem az kéne az én adómból, mi?! De a kitágult pna meg a sebhely, az már büdös?!
  Bezzeg az jólesett, amikor befelé rakták, mi?

 • 2016.09.06 14:31:55dollarpapa

  ergerberger

  téged látom inkább szarból gyurmáztak de nem anya szült

 • 2016.09.06 14:41:36mbogi

  A belsőséget tényleg kiszedik, bár úgy tudom, a hasfalra teszik... Szülésznő mondta. Azt hiszem, ez egy olyan információ a császárról, amit nem szerettem volna tudni.
  Meg mást sem. Nagyon megrázó történeteket tudok a császárról, csak éppen nem beszélnek róla. Hiszen örüjjé' a gyereknek, ne rinyálj, különben is, jobb az neked meg a gyereknek (mondjuk ez iszonyat nagy blődség). Senki nem kíváncsi a rossz kimenetelű történetekre, senki nem akarja elhinni, hogy rosszabb a császár (mert az jobb az anyának, babának, ugye. Nem kell annyit szenvedniük. Bár az is sokat elárul a magyar szülészeti állapotokról, hogy ennyien meg vannak erről győzödve.)
  Nekem mindkét szülési módhoz volt szerencsém, a hüvelyi szülés után gyorsabb a gyógyulás a talpraállás. A császárt jobban megszenvedte a testem.

 • 2016.09.06 14:47:46mbogi

  gyöngyök, nagyon sok butaságot írtál.

  A császár nem problémamentes (az egy műtét, háromszoros az anyai halálozás kockázata, nemrég Magyarországon is belehalt egy nő).
  A csípő a terhesség miatt lesz szélesebb. De egyébként az mért baj?
  A szüléskor szerzett sérüléseket sok gyerek megúszhatná, ha tényleg hagynák a nőket szülni, perpillanat szülesztenek Magyarországon. Ja, és imádják az orvosok a császárt, az EP is többet fizet érte, hát nekik nagyon megéri.
  Hogy a magzatok feje egyre nagyobb, ilyenről még nem hallottam. Hogy a babák egyre nagyobb súlyúak, azt már igen, ennek több oka is lehet. Mindkét gyerek nagysúlyú volt, a második még nagyobb, császár után gond nélkül, szépen megszületett.

 • 2016.09.06 15:07:37matatom

  @gyöngyök: a hozzáállásod alapján ajánlom a gyomorszondás táplálás lehetőségének a választását, vagy a sztóma kialakíttatását végbél helyett. Gondolj bele, sokkal kevesebb problémával járna az evés, nem nyelnél félre és így elkerülhetnéd a véletlen fulladást, ha gyomorszondád lenne, vagy nem kellene fájdalmasan nyögnöd egy székrekedés esetén, esetleg vért izzadnod egy jó csípős halászlé utáni könnyítés alkalmával, ha nem nem a segglyukadon jönne ki a sz@r.
  Én is olvastam, méghozzá azt, hogy a NASA 2030-as években embert akar küldeni a Marsra. Nem tudom hogy lesz-e addigra túl sok kis fejű, normál születésű fiatal ember, és túl kevés császármetszéssel született, hogy közülük a köztudottan nagy fejű marslakókkal való kapcsolatelvételhez ki tudjuk választani a kellő alanyokat, és nem fogunk kis fejű primitív, buta állatoknak hatni az idegenek előtt. Nekem az olyan emberek adják a remény mint te.

 • 2016.09.06 15:17:07Void Bunkoid

  @mamasita: elnézést kérek előre is, ha otromba leszek, de hidd el, két gyerekes anyukakánt - császár ide vagy oda - már borzasztóan nem a pináddal fogsz hódítani, még életed párja is totál máshogy kezd el kezelni. Szed bat trú, de már nem bombaNŐ (kiemelve a nőt) vagy, csak anyu.

 • 2016.09.06 15:27:11Regatta

  Örülök, hogy mbogi leírta, amit irt. Életemben másodszor szólok hozza valamihez, mert akkora hülyeségeket írtak ide. En az elso babám császárral szültem, hosszú vajúdás utan, mert magára tekerte a koldokzsinort es elkezdett lassulni a szivhangja. Általában nem választás kérdése a császár. A masodik babát megis bevállaltam természetes úton es bar repedt szanaszét minden, több okból is, ezt nem részleteznem, mar 5-6 héttel a szülés utan is sokkal jobban voltam fizikailag, mint a császár utan, ami mégiscsak egy műtét es megiscsak a teljes hasfalat szetvagjak, még lepcsozni is nehéz volt utána egy darabig es jópár kockázata van (bar a normál szülésnek is, mint utólag kiderült). Ettől függetlenül szoptattam, ellattam a babát, de azert azt egyáltalán nem mondanám, hogy ez könnyebb ut volt... Lehet, hogy van, aki olyan szerencsés, hogy semmi nem látszik a hasán utána, de az ismerőseim többségénél nem igy volt császár utan... A heggyogyulas egyébként egyénileg változó.

 • 2016.09.06 15:38:37kismorgó

  anyuka bizonygathatja saját magának hogy mennyire erős, menő, stb.... hajrá. Nem értem, miért van erre szükség.
  Tudjuk, mi a császármetszés. Fáj. Na és?
  Azért születnek ilyen posztok facebookra vagy bárhova, mert az embereknek nagyon súlyos önértékelési gondjaik vannak és bizonygatni akarják, hogy menniyre kemények. Vagy kitalálják, hogy vezetői lesznek egy közösségnek, és szerepelni akarnak.
  De nem kell. Senkinek a véleménye nem számít. Ezt kellene megértetni. Kit érdekel a többi technikai részlet a császármetszésről? Most komolyan? Engem nagyon nem.

 • 2016.09.06 15:40:02szatim

  Annyira nem szeretem az ilyen írásokat, felbosszant mert ez annyira egyedi élmény, nem lehet álltalánosítani. Nekem részem volt mindenféle szülésben, egy volt a közös hogy a gyerekek egészségesen megszülettek, ja és a HELLP szindróma :). Az első gyermekemet természetes úton szültem. Minden szakmai & "szakmai" könyv arról ír, hogy ez a természetes, ez a szép&meghitt stb... No nekem ebből sajnos semmit sem sikerült megtapasztalnom, de ez az én bajom, nem gyengeségem, egyszerűen a (sima)szülés lehet nehéz, fájdalmas, életveszélyes, tragikus, sérülésekkel teli & lehet egyszerűbb is. Ez a császárnál is (majdnem) ;) igaz. A második terhességem ikerterhesség volt, így császáros szülés lett a vége. Bűntudatom volt egy picit legbelül, hogy őket így kell a világra hoznom. Bűntudatom volt, mert minden fórumon, könyvben, előadason stb... azt közvetítik, h a császárral született babak nem mennek keresztül azon bizonyis első traumán&h az anya szervezetében is később indulnak be a megfelelő hormonális folyamatok stb... Hát a frászt, nekem a császár volt álomszép, könnyed (pedig sürgosségi volt), meghitt&fájdalommentes. Annyira nincs értelme ezen a sima kontra császáron vitázni, ítélkezni, ráadásul aki nem "próbálta" mindkettőt létjogosultsága sincs :).

 • 2016.09.06 15:55:39Kicsilúd

  Két császárom volt és egy hasi műtétem a szétnyílt császáros seb (!) rekonstrukciójára. Az első császár után hetekig üvöltöttem a fájadolmtól, a második után (éjjel 1) másnap reggel felálltam, jól voltam - estére szétnyílt a varrás, belső vérzés, stb. / éve volt, és esős időben még mindig összegörnyedek a tompa fájdalomtól. Vajúdtam is 24 órát. Egyik sem kellemes. Utálom, amikor az emberek hülyének nézik a másikat :-( Annyira jellemző erre az országra.

 • 2016.09.06 15:58:01Sequoyah

  A cikkben emlitett noszemely nem csinal mast, cask hisztizik es haborog. Objektivitasnak, rendes erveknek nyoma sincs. Ez a cikk minden, csak nem ellenerv a csaszarral szemben.

 • 2016.09.06 15:59:27Csezarro

  @Regatta:
  A balvanyozott nyugaton, Nemetorszagban a csaszarok 80%-a nem indokolt, nem sürgössegi beavatkozas. Egyszerüen odaig jutottak, hogy anyukanak eleg azt mondani, fel a szülestöl, es mar kapja is a csaszart. A korhaznak se baj, kap erte több penzt.

 • 2016.09.06 16:03:46Sequoyah

  Los Alamuszi: "nem véletlen találta ki a természet a folyamatot"
  A termeszet nem "kitalalta", hanem kiszenvedte ezt a folyamatot. A hagyomanyos szules egy teljesen konnyen folyamat az allatvilag jelentos reszenel, mig mi a ketlabra allassal jol megszivtuk. A ketlabra allas miatt a medencenk deformalodott, es a konnyedd szulesbol tobb oras fajdalmas vajudas lett, ami ismeretlen dolog az allatvilagnal, es szamos egyeb veszellyel jar.

 • 2016.09.06 17:18:58Felicitasz

  Sequoyah, az állatoknál is nehéz folyamat a szülés, és nekik is fáj, macskától szarvasig, valamint a halálozási statisztikáik is elég rosszak. A természet egy könyörtelen gyilkos, és néha orvostudománnyal se sikerül kivédeni.

  Nekem egyébként a természet "kitalálta" folyamat mellett a másik kedvencem az, hogy "ha ez olyan veszélyes volna, akkor már rég kihalt volna az emberiség". Ilyenkor mindig el szoktam mesélni, hogy hány testvére volt Mozartnak, Kazinczynak, meg sorolhatnám, és hogy családonként 2 túlélő gyerekkel már "megvan" a népesség, az időnkénti 3-mal meg már szaporodunk is.
  Hogy aztán 3 kisbabából lesz 3 túlélő felnőtt, vagy 11-ből, az a természetet egyáltalán nem érdekli. Az minket szülőket érdekel, de nagyon ám. És nem véletlen, hogy kisbabát temetni az utóbbi 20-50 évben már megrázó tragédia, és nem pedig az élet része, "Isten adta, Isten elvette, és majd jön a következő baba jövőre vagy két év múlva".

 • 2016.09.06 17:32:00R2D2 & C3PO

  Szerintem nem egy teljesen könnyed folyamat az emlősöknél sem. Ugyanolyan szenvedés az egész, nem mellesleg a díjnyertes fajkutyáknál alap a császár...

  N. b.: nekem is császárom volt, igaz nem választottam volna. De. A hasizmomat elnézve jobban jöttem ki belőle, mint egy totálisan elcseszett vaginával, inkontinenciával, meg ki tudja még mivel... Az infó töredékét nem mondják el a nőknek, nehogymá dönteni tudjon. Ebben a tekintetben egyetértek Gyöngyökkel. Szar-szar a szétvált hasizom, randa is, de legalább el tudok élvezni...

 • 2016.09.06 17:32:41matatom

  @Csezarro:
  Frankfurt - Bürgerhospital: A szülészet futószalag, de a szülész főorvos a tájékoztató előadáson elmondja, hogy a császárt nem ajánlja semmiképp sem, csak ha nagyon szükséges, bár a végső döntés az anyáé. Mindenesetre igyekezett lebeszélni azt aki a rákérdezett, hogy lehet-e császár, ha ő úgy szeretné. Amúgy Németországban nagyjából 32%-a a szüléseknek császármetszés (2014), ami a mai magyarországi 39%-os átlagtól (36% - 2013; 38% - 2014; 39% - 2015) elmarad, szóval hogy nyugaton annyival bálványozottabb lenne, azt Németország nem igazán támasztja alá. A tervezett és nem tervezett műtétek aránya ott 44% az 56%-hoz képest, tehát, hogy 80%-uk nem lenne indokolt, az erősen kétséges, nem tudom honnan ez az adat. A WHO szerint is 32% helyett 10–15% lenne indokolt, az összes születést alapul véve, amit 52-69%-ra teszi az indokolatlan eseteket a császárokra vetitve. Egyszóval van bőven mit javítani, de azért annyira még nem szörnyű a helyzet, ahogy azt te lefestetted.

 • 2016.09.06 17:33:14Sequoyah

  Felicitasz: most nem megyek bele a biologiaoraba hogy megmutassam miert is sokkal nehezebb a szules az emberek szamara, de mint emlitettem a medencecsontunk formaja sokkal nehezebbe teszi azt mint masoknal az allatvilagban. Biztos ott se konnyu, de lenyegesen konnyebb, ezek anatomiai tenyek.
  .
  Es igen a masodik bekezdessel teljes mertekben egyetertek. Az emberi test egy csomo hibaval es gyengeseggel rendelkezik, es van egy orvostudomanyunk ami ezen hibakat kijavitja. Hat akkor miert ne hasznalnank? A termeszetesseg nem ertek, hanem egy korlatozas, amit viszont at tudunk lepni, jobba teve az eletunket.

 • 2016.09.06 18:30:20gyongyi70

  A belső szerveket nem szedik ki, ez jó nagy marhaság. Aki ezt elhiszi, az nyisson ki egy anatómiai könyvet vagy emlékezzen vissza a terhességére. Amikor a baba rugdos, kidugja a lábát, könyökét, akkor a baba lábát, könyökét érzed, meg tudod tapintani, nem a beleidet, májadat stb-det tapogatod. Ugyanis a méh és a benne lévő magzat van kívül (hogy tudjon nőni), a belső szerveid MÖGÖTTE vannak. Ergo a császárnál nem kell azokat kibányászni a méh mögül (miért is kéne?), csak a bőrt, hasfalat vágják át, az izmot nem, azt csak széthúzzák, majd a méh faját metszik el és kint is van a baba. Nem elhízott nőknél, akiknek nincs zsírszövet a hasán 2-5 percen belül fel is sír a baba, további 10-15 perc múlva pedig kész a műtét.

 • 2016.09.06 18:30:59songochi

  Én azt nem értem, hogy mit lehet ezen licitálni? Miért kell lekicsinyelni az egyik vagy a másik szülést basszus. Nem mindegy ki hogyan ad életet a gyerekének? De komolyan. Van aki tervezetten szül, valakinél életmentő a császár, van aki megszül 1 óra alatt más 2 napot vajúdik. A lényeg az a kis élet, ami létrejön. Nincs jó válasz, meg helyes út, csak út van.
  Minden más meg korlátolt emberek pöffeszkedése, beletrollkodása a másik életébe, amihez köze nincs és joga sem, hogy véleményt alkosson róla.

 • 2016.09.06 18:32:27gyongyi70

  Nekem egyébként két császárom volt (egészségügyi okokból), mindkétszer pár nap alatt felépültem és nem maradt semmilyen problémám utána. Lehet, hogy szerencsés is vagyok, de részben az egészséges életmódnak is tulajdonítom.

 • 2016.09.06 18:32:52wilhelmina

  Nekem eddig 2 császárom volt, most a 3. is tuti az lesz. Az első a baba fekvése miatt lett, a másodikat próbáltuk természetes úton, 12 órán át, eredménytelenül, úgyhogy császáros lett az is. A 3.-nál nem kérdés.
  Az elsőnél borzalmasan éreztem magam, amikor 6 órával a műtét után fel akart a nővér kelteni, majdnem elájultam. A 2.-nál (másik dokinál és kórházban) már másnap reggel magam botorkáltam a gyerekért, este meg lépcsőzni is tudtam.

  Ez a "belsőség kipakolása a szomszéd asztalra" állati nagy baromság...Könyörgöm, max. a húgyhólyagot kell félrehúzni, a belek és egyebek egész máshol vannak, ráadásul ha így lenne, a halálozási statisztika sokkal rosszabb volna. Szerintem ez egy tipikus feltupírozott amerikai történet..

 • 2016.09.06 18:39:43wilhelmina

  Most olvastam, hogy Gyongyi70 is írta - hát, igen.

 • 2016.09.06 19:38:23Fiona Schultz

  Szerintem is választhatóvá kellene tenni a császárt, mármint hivatalosan is.
  Egyébként a kórházak betegtájékoztató kiadványait olvasva feltűnően hosszabb a hüvelyi szülésnél előforduló komplikációk listája mint a császár esetében.
  A szülés az szülés, az én szememben igazi hőstett, akárhogyan is zajlott.
  Jómagam még nem szültem.

 • 2016.09.06 21:33:39Felicitasz

  Fiona, nem vagy egyedül :)

  A szülésfelkészítőkről még mindig hiányzik a téma, pedig lehetne:
  [link]

 • 2016.09.07 00:30:03Márk_Márk

  kalandfereg:
  Hát ahogy látom, te sem basztál még életedben...

 • 2016.09.07 07:08:59Liquid_Night

  Nekem anyukám kérte volna a császárt, de jó lesz a természetes alapon szerencsére megúsztam egy felkarbénulással. Konkrétan a vállamnál fogva kellett kifeszegetni a szülőcsatornából, nem sokon múlt, hogy ott ne maradjunk mindketten. Ismerősi körben egy asszony ugyanígy járt, rajta még lehetett segíteni, szülőszéken kellett azonnal felvágni mert megakadt a gyerek...szülés=életveszély, legalábbis a modern orvoslás előtt még az volt. Ma persze nem tűnik így, bele lehet látni mindenféle világnézeti divat attitűd stb hülyeséget. Én a saját példámból kiindulva mégis inkább azt ajánlom, hogy válasszuk a legbiztonságosabbat...nem hiányzik senkinek a baj

 • 2016.09.07 09:22:22Gumineaux

  Liquid_Night:
  „Nekem anyukám kérte volna a császárt, de jó lesz a természetes alapon szerencsére megúsztam egy felkarbénulással. Konkrétan a vállamnál fogva kellett kifeszegetni a szülőcsatornából, nem sokon múlt, hogy ott ne maradjunk mindketten.”

  Nagyon sajnálom.:( Hasonlóképp járt Viktória királynő Vicky nevű lánya ill. az ő fia, aki később II. Vilmos néven német császár lett: mivel akkoriban nem tudták úgy megoldani a császárt, hogy az anya is életben maradjon, márpedig egy uralkodói családtagot nem lehet csak úgy kinyírni, addig feszegették szegény gyereket, míg az idegek megsérültek a vállában és a bal karja teljesen lebénult. Hogy később a béna karja miatt kisebrendűségi komplexusban szenvedő II. Vilmos emiatt robbantotta-e ki az I. VH-t, az kérdéses, de lehet, hogy van hozzá némi köze.

  Nekem is császárom volt és nem eü. okok miatt, hanem én választottam. Lehet belém rúgni, de nekem az volt a lényeg, hogy a gyerek ÉS én is jól legyek a szülés után. Mint később kiderült, a legoptimálisabb döntést hoztam. De ez az én egyedi történetem, másnál mások a szempontok és ezt el is fogadom.

  “Az infó töredékét nem mondják el a nőknek, nehogymá dönteni tudjon.” – igen, ez így van, egy csomó mindent elhallgatnak, néha olvasni horror sztorikat itt-ott, mert a szülőnő nem tudja, mi fog vele történni, mire számíthat és mi abnormális.
  Pl. Akkor tudtam meg, mi az a lochia (szülés utáni, 2-6 (!) hétig tartó vérzés) amikor a barátnőm szült, ő mondta. A nőgyógyászom nem tért ki erre az ‘apróságra’. Azt sem mondta, hogy császár után nyilván kevesebb lesz (más kérdés, hogy dr Google viszont ‘elmondta’)

 • 2016.09.07 09:25:16kneissl

  Csak a mihez tartás végett: A seb csak kívül van "keresztben" a bikinivonal miatt.
  Belül, a kötőszövetek alatt már "hosszában" vágnak, tehát a hasizmot nem vágják át keresztbe, mert annyi is lenne a felülésnek .....

 • 2016.09.07 10:58:24dr.oid

  lányokat és asszonyokat is jó szeretni mindkettőnek megvan a varázsa..

 • 2016.09.07 13:20:11Csipyke

  Liquid night: szülöcstornabol mar nem rangatnak vissza gyereket csaszarhoz...

  Gumineaux: akkor Gavrillo Prinzip kicsoda?!?

 • 2016.09.07 13:23:25Csipyke

  Mark: de remelem teged mar valaki jol szajba!!!

 • 2016.09.07 14:13:36Gumineaux

  Off
  Csipyke: Gavrilo Princip ürügy volt, ugye, nem hiszed, hogy egy merénylet miatt kitör egy világháború?
  Amúgy meg:[link]
  On

 • 2016.09.07 14:15:57Csipyke

  Ugy

 • 2016.09.07 14:16:25Csipyke

  Ugye nem nap mint nap idezed a wikipediat hiteles forraskent?

 • 2016.09.07 15:23:30Gumineaux

  Csipyke: nem, de gondoltam, a 158 oldalas disszertációmat a témáról úgysem olvasnád el
  :)
  Ezennel lezártnak tekintem a témát, mert nem kívánok tovább offolni.

 • 2016.09.07 15:30:54Csipyke

  Muhahahahaha, most bearanyoztad a napom. Nö mar az orrod?

 • 2016.09.07 15:42:03Gumineaux

  Csipyke: kedves egészségedre

 • 2016.09.07 18:15:33Liquid_Night

  Gumineaux:

  Ezt nem is tudtam...jó sztori, ha már komplexusa van (lenne) az embernek, akkor ne kispályázzon:D Én fel tudtam dolgozni, nincsenek ilyen problémáim és teljes életet élek. Ami azt illeti, a környezet (iskolarendszer, pályaválasztás, stb) sokszor nagyobb ügyet csinál(t) belőle sajnos, mint amekkorának lennie kéne valójában. No de nem ez a lényeg...császárnál is nyilván lehetnek komplikációk, de abban az esetben ez pl. nem fordult volna elő

 • 2016.09.08 11:05:37Imre Posta

  A "császár" = rácsaszás. Nem szülés, születés, hanem mű-tét. A mai kor nőinek mentális állapota és korunk orvoskuruzslói hivatalból követett receptje. Az anya itt már csak egy "inkubátor". Ok, indok akad, hogy "veszélyeztetett" állapotnak nevezzék az "áldott állapotot", de igaz is lehet, elnézve a sok emancipuncit és a sok balfax férfinak látszót, ha egyáltalán párban vannak. Tény, a születés egy misztérium, nem minisztérium kérdése, de Semmelweis is lényegében a butaságba halt bele. Más butasága ölte meg, pedig ő tényleg jót akart (ha igaz). Normál esetben és felké-szülten megy minden simán, persze fájdalommal. Egy nőnek ezt vállalnia kell. Ilyen az élet. a férfinak pedig a család védelmét, akár élete árán is. Már a szülés = elletés és csak igen ritka fejekben és lelkekben fordul meg, hogy ez így nem csak helytelen, de káros is. Persze a műtét pénzzel jár, így jó üzlet. Mamának nem indul meg a tejelválasztás és nem is érzi (a normálisabbja) magát igazán anyának. Néccsak mennyi az egyke, az önző pi-csa és sutyerák? Kihaló fajta a metszett-hasú. Már nem kell sokáig metszeni, mert a metszett-farkúak erre nincsenek rászorulva.

 • 2016.09.08 11:37:38Audrey80

  Úristen, hogy néz ki!!! Mivel csinálták ezt a sebet, életlen szikével??? Az én hasamon nagyon-nagyon halvány csík van, kettő, mert kétszer vágtak, alig látszik, ezzel itt ijesztgetni lehetne.

 • 2016.09.08 20:47:01Tökösmákos

  A nők a legjobban a panaszkodáshoz értenek. Ha félsz a szüléstől ne szülj, de akkor ne csodálkozz ha 60 éves korod felett a kutya nem fog feléd se nézni. Addig meg bámuld az ÉNBt a VVt meg justin biebert. :P

 • 2016.09.08 20:50:00Somogyország királya

  A marhának is fáj a vágóhíd, mégsem panaszkodik.

 • 2016.09.09 13:04:59ervin2

  A feleségem (társam, barátom..... ld.Petőfi vers), mindkét gyerekünket, egészségügyi okokból (orvos szerint, más szóba sem jöhetett) császárral hozta világra. Az első után néhány napig az ágyból való felkelés a kínok kínja volt, a másodiknál, ez egy napra csökkent. Hamar gyógyult, egy hét után kijöttek a kórházból, a 3.30-as nekünk gyönyörű csemténkkel, és a terhesség előtti súllyal. 9 hónap latt, 8 ill. 9 kilót hízott. Nem pláza, cia, fitness guru, hanem a gyerekeiért, magáért felelősséget érző nő,szerencsés genetikával megáldva. 3 hét múlva, már szaladt a busz után, és nem akarták elhinni a kinézete alapján, hogy egy háromhetes csecsemő várja otthon, hogy időben megszoptassa. Nálunk így alakult, és boldogok vagyun ka családunkkal, felnőtt gyerekeinkkel. Feleségem hasán alig látszika heg, de mi, és régebben a gyerekek is, szinte nap, mint nap örültünkk, hogy láthatták, honnét jöttek ki,és mi gyakran emlékezhetünk arra a gyönyörűséges napra, amikor a világra jöttek.

 • 2016.09.09 14:42:40Mancikám Drága

  Hat, barataim, a konnyebbik uthoz igy 3 év tavlatabol ikrekkel csak annyit, hogy probaljon valaki egy-ket gyereket ugy ellatni, hogy elotte par nappal konkretan kettevagtak. Lehet ezt technikailag pontositani, de a valosag megiscsak ugy nez ki, hogy az elso felkeles es eljutas a wcre (3 méteres tavolsaggal szamolva) a masodik napon, eros tamogatassal 15-20 perc. Korhazbol kijonni az 5. napon: 1m/perc. Estere nem negykezlab kozlekedni a fajdalomtol: 3-4 honap. Belso szerveket visszaizmozni a kettevagott (persze, persze, "szétnyitott") hasizommal: 5. honaptol kezdve. Csak ajanlani tudom az élményt.

 • 2016.09.10 00:12:07Krumpli Bogart

  Császárral szültem az ikreimet, mert egyáltalán nem voltak fájásaim. Egy megfázás alatti menszesz is rosszabb volt, mint a szülés. A babák aludtak, amikor megszülettek. :))
  Nagyon örülök neki, hogy két gyerekem van fájdalommentesen és a bikinivágásom sem látszik, mert jó szöveteket örököltem.
  Az pedig sosem érdekelt, hogy kinek mi a véleménye a a könnyebb útról, bármelyiket is tekinti könnyebbnek.
  Nem csak a szülésnél, hanem általánosságban is hülye az, aki nem a könnyebb (vagy könnyebbnek vélt) utat választja, ha mód van rá. Én eleve nem akartam normál módon szülni, mert nem bírom a fájdalmat. Talán pszichésen is blokkoltam a fájásokat. Miért fájjon, ha nem muszáj?
  :))))

 • 2016.09.10 00:21:37Krumpli Bogart

  Mancikám D! Én szerencsés voltam a vágással, mert egy napig feküdnöm kellett ugyan az epidurál miatt, de utána felkeltem és mintha mi sem történt volna, elindultam és kész. Szó szerint semmit nem éreztem a vágásból, csak a 9. napon a varratszedés csípett egy kicsit.

 • 2016.09.10 00:25:57Krumpli Bogart

  Audrey80! Sajnos vannak emberek, akiknek a szövetei ilyen csúnyán hegesedve gyógyulnak. Genetika okozza, nem a szike... :(

 • 2016.09.10 00:37:20Krumpli Bogart

  Imre Posta! A születés biológia, nem misztérium. Ez van.
  Agyereknek pedig nem válik kárára, ha önálló egzisztenciával rendelkező, művelt anyja van, aki neveli és tanítja őt, emellett hasznos tagja a társadalomnak is és nem csupán az élete főműve, hogy gyereket szült.
  Potyogtatni a világba nem művészet és nem is misztérium, arra még az állatok is képesek...

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta