SZÜLŐSÉG

Makacs a gyerek? Sikeres felnőtt lehet belőle!

2016. február 12., péntek 14:26

Sokadik alkalommal próbálja meggyőzni a gyereket arról, miért olyan fontos télen a zokni viselése, vagy, hogy a zöld színű ételek tényleg nem mérgezőek? Nem biztos, hogy csak dackorszakról van szó, ráadásul egy önfejű és akaratos kisiskolás vagy lázadó kamasz nevelése is legalább ekkora kihívást jelent a szülők számára, így nem csoda, ha a szabályok körül forgó harcok végén kétségbe esve tesszük fel a költői kérdést: Ez most már mindig így lesz?! Lehet, de egy új tanulmány szerint a konokságnak van egy nagyon jó oldala is: a sikeres felnőttkor.

A makacsság bizony, nem csak arra jó, hogy a lurkók őrületbe kergessék a családot, de előrejelzi jövőbeli sikerességüket is. Legalábbis erre a következtetésre jutottak a Tübingeni Egyetem kutatói, akik 9 éves koruktól kezdve 700 gyerek életét követték nyomon, hogy kiderüljön, 40 éves korukra mit tettek le az asztalra, vagyis mennyire elégedettek a karrierjükkel.

A szakértők először is megvizsgálták az alanyok személyiségét, szorgalmát és lelkiismeretességét, illetve azt, hogy mennyire hajlamosak a szófogadatlanságra és dacoskodásra. Ezután a kísérlet vezetői megpróbálták feltárni, hogy mely tulajdonságok függnek össze leginkább a későbbi szakmai sikerekkel. Kiderült, hogy azokból a gyerekekből lettek - szakmai téren – a legsikeresebb felnőttek, akik kiskorukban leginkább figyelmen kívül hagyták a szabályokat és szüleik akaratát.

shutterstock 338581913

Ezek szerint, ha a gyerek nem elégszik meg a kisebb adag sütivel, akkor valószínűleg majd dolgozó felnőttként is mindig a nagyobb kereslet, a nagyobb bónusz fogja hajtani? Azért van erre ennél pontosabb magyarázat is: a szerzők feltételezése szerint ezek a gyerekek sokkal inkább vetekednek, versenyeznek társaikkal iskolai körülmények között is, ami jobb tanulmányi eredményekhez vezet.

Ilyen hozzáállással pedig felnőttként sem hagyják magukat, törekvőek lesznek, és sokkal inkább előtérbe helyezik a hivatásukat és pénzügyi érdekeiket, mint mások – még annak kockáztatásával is, hogy ezzel bosszantják barátaikat vagy kollégáikat. Bizonyos szempontból tehát negatív tulajdonságról van szó, hiszen a szabálysértő kisgyerekek felnőttként valami etikátlan dolgot is tehetnek, hogy növeljék a bevételüket (persze ez nem törvényszerű, de benne van a pakliban), ami viszont a javukra válik.

Mindez persze nem jelenti azt, hogy a makacsság minden esetben vagy feltétlenül későbbi anyagi jólléthez vezet, hiszen számos kutatás bizonyítja, hogy az intelligenciának és a családi háttérnek (mennyire jómódúak a szülők) legalább ekkora szerepe van a sikeresség előrejelzésében. A tanulság tehát az, hogy lehetőleg ne motiváljuk akaratosságra a gyereket, de ne is legyünk nagyon elkeseredve egy-egy eredménytelen veszekedés miatt, csak próbáljuk néha a dolgok jobb oldalát is nézni.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2016.02.12 14:57:46kilgore.trout

  Na,most megnyugodtam a gyerekem jövőjét illetően. Ahogy elnézem az Apple elnöke lesz belőle legalább.

 • 2016.02.12 15:34:35tralalala

  "Na,most megnyugodtam a gyerekem jövőjét illetően. Ahogy elnézem az Apple elnöke lesz belőle legalább."

  :D

 • 2016.02.12 16:29:37Serrin

  Valószínűleg nem a makacsságtógtól, hanem a származástól is függ, hogy ki hova jut. Lehetek valaki, de ha a szülei minimálbértért túlóráznak, akkor ő is azt fogja csinálni. A 10000-ből kivételes 1 esetet bemutatni meg felesleges, ott több ész kell, vagy pszihopatának lenni, hogy másokat eltiporjon. (Érdemes a 0-ról feljövő, híres emberek életét, viselkesését megnézni. Egyiket sem szeretik igazán a közvetlen ismerőseik, csak elismerik őket.)

  Ha valaki sok pénzzel, vagy eleve jó ismerősi körrel születik, akkor sokra viheti, különben meg vagy behódol az elvárásoknak és kisember lesz belőle (ez nem zárja ki a boldogságot), vagy 1%-ban kiemelkedő, vagy lecsúszik jó mélyre. Ez nem függ a makacssággal.

  Amúgy meg egy gazdag gyerek mindig makacs, mert megszokta, hogy mindent megkap.

  Röviden:
  makacs+minimálbér: bukás, vagy szürke tömeg, vagy 1% sikeres
  makacs+sok pénz: siker, esetleg bukás (pl.: drog miatt)

 • 2016.02.12 16:53:37wmiki

  lehet ???
  akkor ez is tudományos tény, mint az atom egy és oszthatatlan, az ősrobbanás, vagy az evolúció elmélet...

  A félhülye indexes irnokok megint megírták a frankót...
  az a baj, hogy továbbmennek...

 • 2016.02.12 16:54:31Kulics

  @Serrin: TE mondod jól, a cikk a szokásos felszínes féligazságokat hozza.
  A valóságban meg a társadalmi felemelkedést kb 90% a származás és ismertség, rokoni, baráti kapcsolatok döntik el.

 • 2016.02.14 22:20:59takingsider

  Serrin - vagy csak irigyek rájuk

 • 2016.02.15 03:38:14atleta.hu

  Igen, lehet, hogy a tanulmany szerzoi annyira amatorok, hogy elfelejtettek a csaladi hatter hatasat kiszurni, ami egy divanyos cikk harmadik kommentelonek is eszebe jut (bar a fogalmat lathatolag nem ismeri). Sot akkor, nem csak a szerzoknek nem jutott eszebe, hanem a reviewereknek sem, akik atneztek, mielott kozlesre ment az anyag.

  Vagy az is lehet, hogy viszonylag ostoba dolog egy kutatast egy bulvar lapban megjelent hir alapjan hulyesegnek minositeni anelkul, hogy elolvastatok volna. A bulvar lapnak nem feladata lehozni a pontos vizsgalatot, ebben az esetben viszont korrekten linkeltek a cikket. Egy kattintasnyira van innen. Es, ha a 12 dolcsit nem is szanjatok ra, az absztrakt harmadik vagy negyedik mondatabol kiderul, hogy meg sem az van, hogy a jozan paraszti eszuket fetisizalo egysegsugaru kommenterek a kurva okosak:

  "We examined the influence of parental socioeconomic status (SES), childhood intelligence, and student characteristics and behaviors (inattentiveness, school entitlement, responsible student, sense of inferiority, impatience, pessimism, rule breaking and defiance of parental authority, and teacher-rated studiousness) on 2 important real-life outcomes (i.e., occupational success and income)."

  [...]

  "The results revealed direct and indirect influences of student characteristics (responsible student, rule breaking and defiance of parental authority, and teacher-rated studiousness) across the life span on career success after __adjusting for differences__ in parental SES and IQ at age 12."

 • 2016.02.15 08:39:04Zka

  Serrin, ezt a légbőlkapott eltiprós hülyeséget felejtsd már el. Az meg, hogy a sikeres embereket nem szeretik a közeli ismerőseik, szintén légbőlkapott infó. Amúgy simán lehet irigység is az oka, ahogy már más is írta.

 • 2016.02.15 09:30:26sncf

  "a szabálysértő kisgyerekek felnőttként valami etikátlan dolgot is tehetnek, hogy növeljék a bevételüket (persze ez nem törvényszerű, de benne van a pakliban), ami viszont a javukra válik." Pl. adót csalnak, ami a javukra válik, tehát sikeresek, vagy betonba öntik a konkurenciát és így növelik a bevételüket és a sikerüket

  "a szerzők feltételezése szerint ezek a gyerekek sokkal inkább vetekednek, versenyeznek társaikkal iskolai körülmények között is, ami jobb tanulmányi eredményekhez vezet." Ha a gyerekek figyelmen kívül hagyják a szabályokat (pl. leckét kell írni, tanulni kell a dolgozatra) soha nem fognak jobb tanulmányi eredményeket elérni, mert a köznevelés nem a kreativitásról, hanem a birkaságról szól. Lehet, hogy többet fognak érteni a tananyagból, de hogy jobb jegyeik nem lesznek, az biztos.

 • 2016.02.15 09:52:59Puckman Éliás

  Jó makacs lehetett mondjuk Lőrinc, Tállai és Elsimon!

 • 2016.02.17 18:44:51-JzK-

  Kár, hogy ezt a nyugton ülő jó kislányokat favorizáló, a "rossz" fiúkat meg intőkkel büntető inkompetens női pedagógusgárda nem tudja...[link]

 • 2016.02.18 11:24:34enum

  wmiki: lehet, hogy te ostoba vagy? Vagy félhülye? Hmm. Elgondolkodtató.

 • 2016.02.18 13:36:00Kong.Kinga

  Önbizalom, tanulási-szellemi képességek, alkalmazkodás, szervezési készség, jó kommunikációs képességek, küzdőszellem, kapcsolatépítés, fókuszálási képesség. Igen, kell egy kicsi önzés, céltudatosság. Ha nem is eltiporni, de egy kicsit muszáj a magad céljait élőtérbe helyezned.

  A siker nem csak a milliárdos vállakozó, hanem az önmagát eltartani képes ember is.
  A makacsság arra kell, hogy ne hidd el amikor a többiek azt mondják, hogy neked nem sikerülhet.

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta