SZÜLŐSÉG

Már a gyerekeket is rosszul etetjük

2014. november 6., csütörtök 13:22

A gyerekek harmada nem kap reggelit otthon - ez derült ki a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ) és a Nestlé közös kutatásából

A kutatásban 4-10 év közötti budapesti és kecskeméti gyerekek táplálkozási szokását vizsgálták, 800 fős reprezentatív minta keretében.

Tehát, minden harmadik gyerek a tízóraiig nem eszik. Ez annak fényében meglepő, hogy a szülők túlnyomó többsége tisztában van vele, milyen fontos (lenne) a reggeli. Hogy miért nem kapnak enni?

Legtöbben az időhiányt nevezték meg, illetve, a gyerek nem éhes - szóltak a válaszok. A szülők elméletben azzal is tisztában vannak, hogy milyennek kéne lenni az egészséges reggelinek.

  • gyerekek 43 százaléka fehérlisztből készült péksüteményt kap
  • teljes kiőrlésű termékek csak 16 százalék reggelijében szerepel
  • zöldséget és gyümölcsöt a gyerekek 35-39 százaléka fogyaszt reggelente rendszeresen
  • 30 százalékuk alkalmanként eszi ezeket
  • egyharmaduknál kimaradnak az élelmi rostokban gazdag élelmiszercsoportok
  • a szülők 10-12 éves korig tudják befolyásolni a gyerekek étkezését, ezt később átveszi a média és a barátok véleménye.
  • a gyerekek 25 százaléka elhízott

Azt érdemes szem előtt tartani, hogy egy iskolás napi  energiaszükséglete 2200-2500 kcal naponta, ami gyakorlatilag megfelel egy közepes mennyiségű fizikai munkát végző felnőttével. Ideális esetben a reggelinek ebből 20 százaléknak kellene lennie, ami 400 kcal-t jelent. 

shutterstock 145566844

A tanulmányok szerint a nem reggeliző gyerekek nagyobb százaléka lesz elhízott, ami akár krónikus betegségekhez is vezethet.

Mit egyenek hát a dedek reggelire, ami anya és gyerekbarát egyszerre ? A nálunk megjelent receptek közül például ezeket:

A kása azért jó, mert percek alatt elkészül, sok rostot tartalmaz, és kakaóval vagy lekvárral a gyerek cukoréhsége is kielégítődik. Ennek elkészítésére két irányzat van, van aki főzi a zabot, más pedig csak forrázza. Én ez utóbbit szoktam, a főzős verzió viszont lágyabb, puhább lesz. Értelemszerűen készülhet tejjel vagy bármilyen magtejjel, és természetesen vízzel is. A gyerekek nagy része szereti, két perc alatt kész, és még az illúzió is megvan, hogy a gyerek egészséges ételt eszik.

A kekszek, házi müzliszeletek nagy előnye, hogy hétvégén, nagyobb mennyiségben készíthető, aztán zárt dobozban eláll, és a legfinnyásabb gyerek sem szokta visszautasítani őket.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

  • 2014.11.10 16:15:17Amethyst Deciever

    Mit egyenek a DEDek reggelire? Ez megis mi? A fogyatekos ujsagiroszerencsetlenseg megtanulta vmi retard ujsagiro suliban, hogy a szoismetlest kerulni kell, es azert tesz be ilyen szavakat a cikkekbe, vagy megis mi az oka ennek a total elbaszott, eletszerutlen szohasznalatnak? Ki az aki igy beszel? Szajba kell rugni az ilyet vagy osszetorni az ujjakat a kezen, hogy ne tudjon soha tobbet gepelni. Ded, az bazmeg te nyomorult felkegyelmu idiota.

Blogok, amiket olvasunk

JEGYZETLAP Posztnyár szindróma

Ha csak sóhajtozunk, és utáljuk, hogy vége, egyre nyomorultabbul érezzük magunkat. Négy lépés, hogy a szeptembert is élvezni tudd!

STÍLER Netes szépségdilik: ezeknek ne dőlj be

Ha nem akarsz úgy kinézni, mint egy cirkuszból szabadult bohóc, ne a csodatévő appok képeinek higgy, hanem a tükörnek. Az ugyanis nem halványítja el a bőrhibákkal együtt a sminkedet is.

HOMÁR Fifikás, de bebukott parkolóteszt budán

Jó napot, miért büntetnek meg, ha még a fizetőövezet kezdetét jelző tábla előtt parkolok, a nem fizető zónában? Csak. Parkolócég, 12. kerületi módra.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta